NB! blogg.nrk.no er nedlagt. Dette er en arkivert kopi DIN GUIDE TIL FAGDAGEN ONSDAG 8.6 KL. 9 – 17 | Fagdagen 2013

DIN GUIDE TIL FAGDAGEN ONSDAG 8.6 KL. 9 – 17

Vi lytter til dere.  Påmeldingene har strømmet inn – og pågangen på enkelte sesjoner har vært så stor at vi har måttet rokkere litt på lokaler og tidspunkter for å få plass til alle som vil være med.  Hent fram Programoversikt 2011-06-04 som er den seneste og trolig endelige versjon av Fagdagsprogrammet – og ta en titt på valgalternativene dine time for time gjennom dagen i artikkelen under.

0900 – 1000      Ett valg: Journalistprisen og Krigsreporter

Ved oppstarten klokka 900 har du bare én utfordring: Å finne fram til Marienlyst skoles aula.  Veien blir godt skiltet.

Der skal Hans-Tore Bjerkaas først dele ut NRKs journalistpris for siste år – til «enkeltmedarbeidere eller en gruppe medarbeidere som i løpet av det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område».

Så er det klart for første sesjon:
«Arabisk revolusjon, mediemakt og krigsreporter i felt«.  Møt Ammar al-Hamdan, fotograf for Al-Jazeera og norsk statsborger, som ble kidnappet og satt i fangenskap i flere uker i Libya – og som her forteller sin historie for første gang etter frigivelsen.  Der får vi også høre Al Jazeeras senior producer Yasir Khan diskutere medienes rolle som aktør i den arabiske revolusjonsvåren med NUPI-direktør Jan Egeland og våre egne Sidsel Wold og Mohammed Alajoubi.  Ordstyrer er Ole Torp.

Hele dagen: Krasjkurs i nye NRK-verktøy

På vei inn og ut av Aulaen passerer du Marienlyst skoles bibliotek.  Der er det stands du kan ha interesse av å sjekke opp i pausene i løpet av dagen.

–       Vet du hvordan du bruker Twitter – dette sosiale mediet som svært mange journalister og andre bruker så flittig til å utveksle tips og rykter?
–       Har du oppdaget hvordan du kan bruke iPhone til å gjøre lyd- og video-opptak og redigere dem på telefonen?
–       Er du klar over hva NRK-biblioteket kan hjelpe til med av dataverktøy for research?
–       Og her kan du også få presentert hvordan Nye Torget skal bli til NRKs interne Facebook.

Disse standene vil være der gjennom hele dagen – tenk på hva som interesserer og stikk innom på vei til eller fra sesjoner!

1015 – 1100      Drama, den nye journalistikken og dokumentardebatt

Så starter valgets kvaler.  I Aulaen får du innblikk i NRKs neste store dramaserie – Erobreren, bygget over Jan Kjærstads store romantrilogi.  I Store studio tar Nic Newman og Kristine Løwe for seg ”Den nye journalistikken i skjæringspunktet mellom sosiale og tradisjonelle medier”.   Og i Studio 2 blir det paneldebatt: Dokumentar: Setter ”Gazas tårer” en ny standard for NRK?

1115 – 1200      Ira Glass, Fredrik Skavlan, overleve i omstilling og møte med Europas lydtrollmann

Klokka 1115 har du fire valg.

Mange kastet seg på da vi åpnet for påmelding til Master Class med Ira Glass – og de 12 plassene der forsvant i løpet av sekunder.  Folksomt kan det også bli på denne åpne plenumssesjonen om Storytelling i media.  Det er jo som kjent storytellling vi i NRK skal bli verdensmestre på.

Men det er sterk konkurranse.  Skavlan – spydspiss for et samlet TV-Norden? Det er spørsmålet i en paneldebatt om mulighetene for å utvikle programmer og kanaler som både Norge, Sverige, Danmark og Island kan samle seg om.

Det tredje alternativet – Å overleve i omstilling – er aktuelt for alle i NRK.  Krav til fornyelse, fleksibilitet og omstilling blir en del av framtida for oss alle, og da kan vi trenge de verktøyene omstillingscoach Mette Manus byr på her.

En fjerde mulighet er Møte med Europas lydtrollmann.  Florian Camerer fra ORF i Østerrike er det sentrale navnet der lydproduksjonsfolk møtes.  Han har klart å få kringkastere og produsenter av lydutstyr til å enes om en standard som gjør at du kan stille inn apparatene dine på det perfekte nivå – og siden få lydopplevelsen på dette nivået, uansett hvilken kanal du lytter til.

1200 – 1300      Lunsj – og mulighet for omvisning i Nye HK

Lunsjen serveres i bakgården mellom TV- og radiohuset – og for de som gjør lunsjen kort, blir det mulighet for å være med på omvisning i NYE HK – med avgang fra TV-resepsjonen klokka 12 og 1230.

1300 – 1345      Verdiskifte, programledercoaching, salgbare TV-formater og NRK-mangfold

Fire valg har du også etter lunsjen klokka 1300.

Skal vi nå fram til vårt publikum, må vi snakke inn i det de opplever som vesentlig – og skal vi tro det tyske forskningsinstituttet GIM er folks verdier i ferd med å endre seg radikalt: Velferdsstaten krymper og den enkelte må ta ansvar for sin egen nytteverdi i morgendagens jobbmarked.  Hva beveger mennesker i morgen? Med Christian Wenger fra GIM.

Nina Stensrud Martin og Ellen Wesche Guttormsen blir de modige programlederne som veiledes foran publikum av en av USAs fremste programledercoacher – Celeste Wesson fra National Public Radio i Los Angeles.

Nytt på nytt, Beat for beat og Dating i mørket er eksempler på norske versjoner av internasjonale tv-formater.  Men kan NRK også utvikle programformater som kan selges internasjonalt? Trekant, Teenage Boss og Popstokk er nå inne i tilbudskatalog-en til DRM – en av verdens ledende tilbydere av TV-formater.  DRM-sjef Andrea Jackson har tro på norske formaer.

20% i dagens Norge har innvandrerbakgrunn.  Hilde Thoresen viser med aktuelle tall at NRK lever svært dårlig opp til å avspeile dette – både i valg av programledere og intervjuobjekter.  Panelet diskuterer Hvor hvite er vi i NRK? og hvordan det kan arbeides med det.

1400 – 1445      WikiLeaks, nyhetsdrama, hva NRK kan lære av norsk verdenssuksess, gode nettopplevelser og mesterklasser i storytelling og programledelse

Her er det hele seks tilbud å velge mellom.  To av dem er riktignok for lengst fulltegnet – og uaktuelt dersom du ikke har fått beskjed om at du har fått plass.  Det gjelder de 24 deltakerne på mesterklassene til Ira Glass og Celeste Wesson.  Så gjenstår det disse fire:

WikiLeaks, OpenLeaks… Hvordan forandrer de journalistikken? Alt som lagres digitalt, kan – via whistleblowers/utro tjenere og WikiLeaks – lekkes til media.  Hvordan forandrer plutselig tilgang til store mengder hemmelighetsstemplet materiale journal-istikken?  Lytt til Daniel Domscheit-Berg, tidligere nummer to i WikiLeaks, nå forfatter av boka ”Inside Wikileaks”, David Leigh, journalist i The Guardian og forfatter av boka ”WikiLeaks” (filmrettighetene til begge bøkene er for øvrig kjøpt opp av Stephen Spielberg) og NRKs WikiLeakskontakter Espen Andersen og Kyrre Nakkim.

Nyhetsdrama på direkten.  Når en sak utvikler seg og tar dramatiske vendinger, stilles medieredaktører overfor vanskelige etiske valg.  Her får publikum lytte til vurderingene og avgjørelsene til redaktører fra VG, TV2 og NRK i konkrete kinkige situasjoner.

Opera Software – norsk verdenssuksess med multinasjonal stab. Hvordan utvikler man et kreativt og fargerikt miljø med global gjennomslagskraft? Der har NRK noe å lære av Opera Software som startet med to forskere med en ídé i 1995 og idag har 150 millioner brukere av sin nettleser og er verdensledende på internett for mobil.  En av suksessnøklene er at de har medarbeidere fra 30 land bare ved hovedsetet i Oslo.

I den fjerde sesjonen lover nettutvikleren Jostein Magnussen å vise oss «gode, dårlige og grusomme eksempler fra NRK og andre» – i sitt foredrag om Fem prinsipper for god brukeropplevelse på nett.

1500 – 1545      TV-framtid, norsk superpublikum, pitchefinale og Norge i krig

VI ELSKER TV @ FREMTIDEN, sier Sindre Østgård, NRKs sjef for nye medier.  Han trekker på kunnskaper fra Analyse, nrk.no og NRKbeta – og risser opp et bilde av hvordan TV og radio vil spille sammen med internett, hvordan forholdet blir mellom kanaler og on demand, og mellom kringkastet og brukerutvekslet innhold.

Rettighetshaverne bak vinter-OL og ski-VM elsker Norge.  Vi har verdens mest entusiastiske og beste skipublikum!  Hvordan har vi fått det? Selvsagt fordi vi har norske utøvere å juble over. Men også fordi NRK har fått utforme skianleggene slik at publikumsbegeistringen får synes i kamera.  Møt NRKs skistrateg Odd Kaldefoss sammen med Hermod Bjørkestøl og Vegard Ulvang – og med et glimt av Marit Bjørgen og Therese Johaug!

Finalen i Fagdagens pitchekonkurranse. Førti ideer er silt ned til 10 finalister som får 3 minutter hver til å selge inn sin ide til juryen med underholdningssjef Charlo Halvorsen i spissen.  I fjor vant en medarbeider på Servicetorget med en programidé som nå er til vurdering for å bli satt i produksjon.  Pitchekonkurransen er en åpen kanal for nye hoder – følg med og se hvordan andre gjør det i år.  Så kan du prøve deg neste år!

Norge i krig er det fjerde alternativet – Marius Arnesen har fulgt de norske troppene gjennom et halvt år i Afganistan.  Dette er sesjonen for dem som vil oppdage en NRK-framtid hvor vi tar i bruk lett og moderne forbrukerelektronikk for å lage produksjoner som tidligere krevde et stort apparat

1600 – 1645      Blir 2013 et veiskille i mediepolitikken?

Rødgrønt kan bli blåttblått etter Stortingsvalget i 2013.  Hvilken betydning kan det få for mediepolitikken og for NRK?  Forvandles lisensen til penger Hans-Tore må slåss for over statsbudsjettet?  Eller kan NRK bli privatisert og måtte konkurrere med TV2 og de andre om reklamekronene?  Blir det slutt på forskjellsbehandlingen av gamle medier med støtteordninger og nye medier uten slike?  Skal NRK begrenses på internett – eller trengs det sterke nettaktører for å utvikle det norske mediemarkedet i en økende internasjonal konkurranse?  Finnes det prinsippielle skillelinjer mellom de rødgrønne og blåblå i mediepolitikken – eller spiller det til syvende og sist liten rolle for mediepolitikken hvem som regjerer?  Hva mener politikerne og aktørene?  Anniken Huitfeldt, Torbjørn Røe Isaksen, Hans-Tore Bjerkaas, Heidi Nordby Lunde og Torry Pedersen tar debatten.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.