Alt som kan lagres digitalt, kan lett lekkes ut i offentligheten – via whistleblowers/utro tjenere, aktører som WikiLeaks og media. WikiLeaks har gått I spissen for denne utviklingen. Med tumultene omkring lederen Julian Assange er det nå uklart hva som skjer med WikiLeaks, men arvtakere som OpenLeaks og SRs RadioLeaks følger opp i samme retning.
Hvordan virker det inn på journalistikken når enkelte redaksjoner med ett får tilgang til flere hundre tusen delvis hemmelighetsstemplede documenter? Hvordan kan man drive seriøs kildekritikk, sile ut det interessante og trekke ut de riktige og viktige historiene av et slikt enormt material?
I denne sesjonen kaster vi et blikk bakover på hvilke nye utfordringer WikiLeaks har brakt inn i journalistikken, hvordan NRK håndterte de 15.000 dokumentene vi fikk tilgang til og hvordan vi mistet “Cablegate” til Aftenposten. Deretter ligger hovedvekten på hvordan ulike aktører – myndigheter, whistleblowers og medier – kan og vil forholde seg til lignende lekkasjer framover. Vil det bli strammere sikkerhet omkring hemmelighetsstemplet materiale – eller er det slaget om hemmeligstempling tapt for alltid?
Deltakere er
– Daniel Domscheit-Berg, tidligere nr. 2 I WikiLeaks, nå utbryter, stifter av OpenLeaks og forfatter av boka “Inside WikiLeaks”
– David Leigh, redaktør for undersøkende journalistikk i The Guardian og forfatter av boka “WikiLeaks”. Filmrettighetene til begge disse bøkene er forøvrig kjøpt opp av Stephen Spielbergs selskap Dreamworks.
– Kyrre Nakkim, politisk redaktør I NRK og ansvarlig for kontakten med WikiLeaks
– Espen Andersen, nettproducer I NRK og ansvarlig for det IT-messige arbeidet med WikiLeaksmaterialet
Debattleder er Bjørn Hansen