Vel i havn på Galápagos

galapagos.jpg

”Øygruppen er en liten verden i seg selv… Det er som om den bringer oss nærmere den store kjensgjerningen – mysteriet av mysterier – tilblivelsen av nye livsformer på denne jorden” (Charles Darwin 1845, The Voyage of the Beagle).
Vi har nådd Galápagosøyene.

Vi skulle gjerne som Darwin ha tatt sjøveien til Galápagosøyene. Det er noe ærbødig over en slik ankomst.

“Med stor iver speidet vi etter land, da det som liknet en klippe ble synlig fra skipsmasten. Det skulle vise seg å være toppen av Mount Pitt, en bemerkelsesverdig høyde på nordøstre San Cristobal.“

Spenningen er til å ta og føle på når man leser kaptein FitzRoys nedtegnelser fra overfartens siste fase.

Skyhøye forventninger

Men å ankomme disse sagnomsuste øyene fra luften er ikke å forakte.

I det man ser sjøfugler patruljere et tilsynelatende uendelig hav langt der nede, vet man at det nærmer seg.

Etter å ha tilbakelagt 1,000 km fra vi forlot fastlandet, skimter vi endelig land i den sørlige horisonten. San Cristobal, Galápagosøyenes østligste utpost. Kort tid etter åpenbarer flere av øyene seg.

landing.jpgLike før!

Vi går inn for landing på Santa Cruz, en av de frodigste øynene midt i arkipelet.

Skjellsettende øyer

I løpet av de siste millioner år har et knippe dyr og planter foretatt samme ferd fra fastlandet og kolonisert Galápagos – enten via sjøen (som Darwin) eller gjennom lufta (som oss).

Darwinekspedisjonen er her for å hilse på deres etterkommere og se hvordan de isolerte øyene med tiden har satt et unikt preg på dem.

Bildene under er frampek på hva som er i vente de neste to ukene. De er knipset fra bakgården på hotellet vi bor på.

Vi gleder oss til å dele opplevelsene med dere.

blaafot.jpgNoen er litt mer forfengelige enn andre; eller klovnete om du vil. 

sally_lightfoot.jpgFargerike krabater som hopper fra lavastein til lavastein i fjæra.

marin_iguan.jpgEn av Galápagosøyenes mest kjente representanter hilser oss velkommen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Vel i havn på Galápagos

  1. Ellen sier:

    Så flotte bilder! Det ser ut som om de har pyntet seg til bursdagsfeiringen. Hvordan skal dere markere dagen?

    Ser dere forresten noe til etterkommerne fra den ekspedisjonen som dro fra Norge til Galapagos i de harde 1920-åra for å skape seg et nytt liv?

    Gleder oss til flere bilder og brev.

  2. Darwin-ekspedisjonen sier:

    Hei Ellen!

    Darwins bursdag, 12. februar, er faktisk en slags nasjonaldag her på Galápagos. Så på torsdag arrangeres det fest på torget her i Puerto Ayoro (hovedstaden på Santa Cruz og største byen på Galápagos). Vi vet ikke helt hva som står på programmet, men vi skal i hvert fall kle oss i finstasen og delta i feiringen sammen med lokalbefolkningen.

    Som du er inne på Ellen; vi er ikke første norske ekspedisjon som besøker disse øyene. Ekspedisjonen fra 20-åra er en relativt ukjent norsk utvandringshistorie. Vi skal ikke røpe alt nå, da vi skal skrive mer om dette seinere, men at nordmenn har lagt igjen spor her på Galápagos er det ingen tvil om. Følg med videre…

    Flere bilder og saker kommer:-)

  3. Jack Herheim sier:

    Vel i havn på Galapagos, uten båt??? Trodde dere skulle på jordomseiling. Her er det også Darwin i mange kanaler, og med eller uten båt håper jeg du også oppdager noe nytt på Galapagos Jens Ådne. Jeg hadde håpet å få gitt deg en bok jeg leste i Afrika før du dro; «This thing of darkness». Om Darwin og Fitzroy, kjempebra. Send meg en mail en dag for svarte,

    Hjertelig til lykke med dagen!

    Jack

  4. Darwinekspedisjonen sier:

    Hei Jack! Skjønner at formuleringen «vel i havn» kan høres feil ut for en sjømann som deg. Gleder meg til å høre om arbeidet ditt i Afrika når vi er tilbake, og jeg diskuterer mer enn gjerne forholdet mellom Darwin og Fitzroy!

    Ok; greit – jeg skal sende en mail.

    Jens Ådne

  5. Hanne Rekkedal sier:

    Hei fetterJensen! jeg følger litt med sånn fra sidelinjen mellom barnefødsel og travel hverdag i storfamilien :0) så dere på Katta her om dagen også, og skulle gjerne vært med (i bæremeis, he he) hele denne turen må jo være en «høydare» i biologi-karrieren! og jeg gleder meg til det blir bok av alt dette..? for det må det vel :0)))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *