Det har vært et begivenhetsrikt halvår. Vi har klatret fjell, ridd med gauchoer, opplevd artsmangfoldet i jungelen og latt oss fascinere av de fantastiske Galápagosøyene, for å nevne noe. Nå er ekspedisjonen kommet til veis ende. Det er tid for et kort tilbakeblikk. Og å takke for oss.
Fascinerende jungel
Etter ekspedisjonsbilen var kjøpt i Sao Paulo, var det med stor glede vi byttet ut millionbyens mas og kjas med fantastiske naturopplevelser i en atlantisk regnskog utenfor Rio de Janeiro. Darwin forelsket seg i denne skogens skjønnhet og artsmangfold. Det samme gjorde vi.
Vårt møte med luekapusiner, alle de utrolige insektene og den stadige kakofonien av froskekvekk er bare noen få av jungelopplevelsene våre vi sent vil glemme.
Gauchoer og fossiler
Slettelandet i Uruguay hadde helt andre opplevelser å by på. I likhet med Darwin fikk vi i disse områdene nærkontakt med gauchoer, Sør-Amerikas svar på den nordamerikanske cowboyen. For en kort periode fikk vi også ta del i disse cowbyenes daglige virke. Veldig gøy og svært interessant.
Like gøy var det ikke å komme til Buenos Aires. Tollmyndighetene etterspurte noen papirer vi ikke hadde. Det endte med at bilen vår ble satt i varetekt. Det ble noen frustrerende uker mens vi ventet på å få tilsendt papirene fra bilforhandleren i Brasil. Heldigvis løste saken seg til slutt.
Det passet derfor bra at neste destinasjon på ekspedisjonen skulle vise seg å bli et av høydepunktene på ekspedisjonen.
I Punta Alta fikk vi nemlig lette etter fossiler på nøyaktig de samme stedene der Darwin hadde gjort noen fantastiske funn, omtrent 170 år tidligere. Og jammen fant vi mye spennende også!
Det første som dukket opp var fossile fotavtrykk etter det største dovendyret som noen gang har levd. Megatherium var et gigantisk vesen, noe de enorme foravtrykkene er et bevis på.
Men kanskje aller mest spennende var det å grave fram restene etter en 4 millioner år gammel glyptodont. Glyptodonter var enorme pattedyr med massive ryggskjold. Disse dyrenes form kan kanskje best best beskrives som en forstørret utgave av dagens beltedyr.
Vårt fossilfunn er kun er det 7. av denne typen glyptodont som noen gang er gjort. En liten sensasjon, med andre ord!
Til verdens ende og tilbake
Etter mange mil på veien, og etter å ha fått sett nærmere på fjellnanduen på de patagonske sletter, kom vi oss til sørspissen av kontinentet.
Dette området av Sør-Amerika er også kjent under navnet Ildlandet, og dette stedet har mye flott natur og by på. Vi slo leir i et område der de nå utdødde fuegianerne hadde holdt til.
Ferden gikk så nordover.
Etter å ha lett forgjeves etter darwinfrosken i Chile og besøkt spøkelsesbyen Chaitén, dro vi til fjellet Cerra la Campana. I følge Darwin er utsikten fra toppen av dette fjellet en av de flotteste opplevelsene han hadde på hele sin tur rundt jorda. At vi skulle på toppen, vi også, var derfor en selvfølge.
Etter fjellklatringen dro vi inn i Peru og ned i Amazonasbassenget. Regnskogen skuffet ikke og fantastiske opplevelser sto i kø.
Neste og siste destinasjon for ekspedisjonen var Galápagosøyene. Og for en avslutning! Arkipelet, og dyrene og plantene som bor der, var om mulig enda vakrere enn vi hadde forestilt oss.
Under huden på Darwin
Reisen i Darwins fotspor har gitt oss en sjelden mulighet til å bli litt bedre kjent med evolusjonsteoriens far.
Darwins evne til å observere og resonere er blitt enda mer tydelig for oss etter å ha besøkt mange av de samme stedene han gjorde.
Ikke minst kan man ikke unngå å bli imponert over hvilke områder han besøkte. På tross av tidvis dårlig helse og langt mindre sofistikerte hjelpemidler enn det vi var i besittelse av, kom Darwin seg til det vi kan kalle relativt utilgjengelige steder.
Darwin var en ekte ildsjel som elsket å være ute i naturen. Derom hersker det ingen tvil.
Takk for oss!
Vi vil benytte anledningen til å takke alle som har fulgt oss på ferden. Det har vært veldig gøy å høre tilbakemeldingene deres, og vi håper dere har funnet det vi har servert dere (i hvert fall tidvis) interessant.
For oss er Darwins evolusjonsteori er en kilde til naturrespekt, naturinnsikt og naturglede. Vi håper vi har klart å formidle noe av dette til dere i løpet av det siste halve året.
Takk for oss!
Det har vært spennende og ikke minst interessant og lærerikt å følge med på ekspedisjonen deres. Den sammenhengen og utviklingen gjennom tiden, helt fra tidenes morgen og til vår egen tid, har vært en øyenåpner for meg og gitt meg innsikt til å glede meg enda mer over naturens mangfold og menneskets plass i naturen. Denne lille kloden, i den store sammenhengen, er det vårt felles ansvar å ta vare på.
Takk for turen!
det blir spennende:)
drit kul side
Ha dette må eg lese ferdig
Hei,
Meget interessant ekspedisjon. Charles Darwin reiste mye i Chile.
Fjellet dere nevner heter egentlig ikke Cerra La Campana, som Darwin besteg, men Cerro …
Hei Guillermo
Du har helt rett i at fjellet heter Cerro la Campana, og at vi har skrevet Cerra i teksten over er en glipp fra vår side. Godt observert. Jeg ser nå at vi har vekslet med å kalle fjellet henholdsvis Cerro og Cerra i hovedartikkelen om turen vår opp på dette fantastiske fjellet. Skal rette det opp.
sikkert en fin tur-men glem evolusjonsteorien det er kun en teori og kan ikke «bevises»men ikke tro at jeg er religiøs, har aldri trodd å eventyret om jesus-det er andre forklaringer på ting -den som søker kan finne uventende ting -lykke til
Very interesting and amusing subject. I read with great pleasure.