Tiende etappe: Galápagosøyene

800px-galapagos_iguana.jpg

Høydepunktet under reisen blir Galápagosøyene.

Etter ukene i Lima var Darwin svært forventningsfull til hva han kunne vente seg av spennende oppdagelser på Galápagosøyene. Og øygruppen sviktet ham ikke. På de ulike øyene observerte han en rekke arter som ikke er å finne noe annet sted på jorda, blant annet marine iguaner, unike fugler og ikke minst de gigantiske skillpaddene som har gitt øygruppen sitt navn. Dette mylderet av endemiske arter fengslet Darwin og han begynte å gå systematisk tilverks for å samle så mange dyr som mulig til sin egen samling.

Interessant nok overså Darwin i stor grad det som etter hvert skulle bli en av hans viktigste inspirasjonskilder i hans arbeid med evolusjonsteorien, nemlig det faktum at artene han fant på hver øy liknet hverandre, men var likevel forskjellige nok til å klassifiseres som forskjellige arter.

Også vår ekspedisjon ser stort fram mot vårt eget møte med Galápagosøyene. Øygruppas særegne dyreliv gjør disse øyene til en juvel for naturinteresserte og vi gleder oss veldig til å se iguaner, galapagospingvinen, blåfotede suler, albatrosser, darwinfinker og sjøløver. I det hele tatt er lista veldig lang. Helt spesielt vil det bli å se de gigantiske skillpaddene. Disse kan bli opptil 200 år gamle, så kanskje en av de skallete krabatene vi filmer under vår ekspedisjon var en av de unge skillpaddene Darwin observerte da han var der? Tanken er uansett fasinerende!

Vi har kontakt med to ulike forskningsgrupper på Galapagos. En tysk gruppe studerer den endemiske sjøløvearten som finnes på Galapagos og vi har fått lov til å bli med dem og se hvordan de arbeider. Den andre gruppa er amerikansk og studerer en gruppe spurvefugler som Darwin også studerte nøye under sitt opphold på øyene. Det blir spennende å høre om hvordan det står til med disse fuglene nå nesten 175 år etter at Darwin studerte dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *