Kakofonien av froskekvekk fra trær og busker gjorde inntrykk på Darwin da han utforsket de atlantiske regnskoger. Trefrosker var derfor noe vi håpet på å finne på vår reise til Itatiaia nasjonalpark. Vi ble ikke skuffet.
Trefrosker er amfibier som tilbringer tilnærmet hele sitt liv i trær og busker. Kun en sjelden gang beveger de seg ned på bakken. De fleste trefrosker legger nemlig eggene sine i vann nede på bakken, men noen arter gjør det på en mer spektakulær måte. Disse legger eggene sine på blader som henger over vannpytter eller små bekker og når eggene klekker hopper rumpetrollene ned i vannet. Et svalestup er altså det første en del trefrosk foretar seg i livet.
Trefrosker er på alle måter godt tilpasset et liv i trærne. De er vanligvis veldig små og lette ettersom de ofte beveger seg på tynne grener og blader som lett kan briste. For å unngå å falle ned på bakken har de utviklet lange, klebrige fingre. Dette gir dem et godt grep og gjør at de kan klamre seg fast.
Ofte er det vanskelig å få øye på trefrosker. Dette kommer av at de fleste arter har farger som kamuflerer dem i det habitatet de lever i. Mange er grønne på oversiden og er derfor vanskelig for predatorer å få øye på når de sitter på grønne plantedeler. Arter som oppholder seg på mer på grener og stammer er ofte brune. Enkelte arter kan til og med endre hvilken farge de har etter omgivelsene de befinner seg i. Utrolig kult!
På en av våre nattevandringer i jungelen kom vi over krabaten på bildet over. Hele natta hadde vi hørt kvekkelyder rundt oss, men froskene var alltid for langt oppe i trærne til at vi kunne nå dem, eller så var de for langt unna stien. Gleden var derfor stor når vi endelig fikk øye på en like ved stien.
Hei. Så dere andre dyr? Hvordan var det å overnatte i regnskogen?
Hilsen Ellen
Hei Ellen!
Etter altfor lang tid i Sao Paulo, verdens tredje største by, var det fantastisk å komme inn i regnskogen. Faktisk er ikke dette så ulikt det Darwin opplevde. Han kunne endelig kunne gå i land og inn i de brasilianske regnskogene etter altfor lang tid ombord på skipet ‘The Beagle’.
Vi har sett mange andre dyr, og kanskje det meste interessante var en edderkopp som har en helt unik måte å skaffe seg mat på. Vi la akkurat ut et blogginnlegg om den. Vi har selvsagt sett mange interessante fulger, og kom også midt inn i en flokk av noen av våre nærmeste slektninger. Det kommer nok snart noe om dette på bloggen. Ofte er ikke er ikke dyra så lette å se selv om vi vet de er der. Men med regnet kom kvekkene fra frosk på alle kanter, og under en natteksursjon fikk Jens Ådne og Tore buksene fulle av illsinte maur.
Av ulike grunner har vi foreløpig vært nødt til å overnatte på hotell, men vi håper på å kunne sove ute etterhvert.