Sameflagg til besvær

På veien fra T-bane-stoppet til Globen til selve hallen spiller de årets Grand Prix-låter og når jeg kom i dag spilte de Icebreaker – bra start på dagen spør dere meg og her er det flotte flagget til samene som skaper litt uro nå for tiden.

imageDet kan ikke være lett å være EBU. Når man skal forholde seg til mange land med hver sin kultur og holdninger. Det som noen ikke vil løfte ett øyenbryn for kan være sårende og ondskapsfullt i noen andres øyne. Og da må man lage regler for at det skal bli minst mulig av episoder der noen blir forulempet. Og da kan man ende opp med å forulempe noen andre i stede.

Den så mye omtalte flaggregelen er ett eksempel på dette. At deltagerlandenes flagg er tillatt er udiskutabelt, men så henger de fleste ikke med lenger. Det er bare to flagg til som er tillatt, EU-flagget og homoflagget. Hvis Eurovision skal være så upolitisk som de forsøker å være synes jeg det er litt rart. EU er definitivt politisk og har sine store tilhengere og og store motstandere. Og en god del av landene som deltar er ikke medlem av EU så rart med andre ord at det flagget er tillatt. Og homoflagget da. Det er også politisk i mine øyne, i mange land er homokampen ikke kommet langt og det definitivt en politisk kamp å kjempe for at denne gruppen skal få samme rettigheter og samme behandling som andre borgere i samme land. Kampen om det vi ser på alminnelige menneskerettigheter burde være upolitisk, men den er dessverre politisk så det holder. Så jeg har ikke noe i mot verken EU-flagget eller Homo-flagget, men jeg hadde ikke reagert negativt om de ikke hadde vært lov å vifte med i salen under sendingen. Dette er tross alt en musikk-konkurranse og ikke verken ett EU-event eller ett homo-event sådan. Jada, jeg vet at det er mange homofile her, men Eurovision er og blir en musikk-konkurranse. Det er jo ingen som kaller en fotballkamp ett hetro-event selv om det antagelig er en stor overvekt av hetrofile på slike arrangement.

Selv i ellers å så fredelige Europa finnes det folkegrupper som ønsker å være sitt eget land og ikke lenger tilhøre et annet land. Og det er mange av disse folkegruppenes flagg så nå er kommet på forbudtlisten til EBU. Såvidt jeg vet har ikke samene det samme ønsket å å bli eget land, men de har likevel også havnet på forbudt-listen til EBU. Dette er en krampaktig måte å være politisk korrekt på.

Jeg håper så mange som mulig tar med seg sameflagget når de skal heie på Agnete og vi får håpe at sikkerhetspersonale her i Globen et vettuge mennesker som overser akkurat den «forbrytelsen».

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.