Bedømming av sangene i semifinale 1 – 2014

image

Da er det alvor på alvor. Jeg ofrer en billett til å være inne i salen og blogger om min opplevelse av programmet på TV i stede. I kveld sitter fagjuryen fra de 16 deltagerlandene + Frankrike, Spania og Danmark og gjør seg opp en mening om låtene. Og siden de teller 50% av stemmene gjelder det å gjøre sine saker rett i kveld også. Så det sitter noen spente og nervøse artister bak scenen akkurat nå.

Tradisjonen tro åpnes showet av fjorårets vinner. Grei nok åpning som ikke varer for lenge. Jeg gir som vanlig terningkast for sang, fremføring og kostyme. Det er faktisk ikke så verst fullt inne i salen til tross for at dette «bare» er en juryfinale. Bra, da får artistene føle litt av trøkket som blir enda større i morgen. Og jeg kan begynne med terningkast 1 til kjolen til den kvinnelige programlederen, den ser ut som en dårlig brudekjole som har gått veldig feil ett sted. Har hun en megakvise på den ene skulderen kanskje?. Som programlederene virker de OK, det må sies og de må gå gjennom standardprosedyrene. Og ja vi har lært nå at vi ikke kan stemme på oss selv. Den morsomheten sluttet å være morsom rundt 1997.

Over til låtene, det er tross alt de vi følger med dette programmet for.

Melodi 1 – Armenia

Sang 5 – Fremføring 3 – Kostyme 2

Superfin låt i grunn, problemet er at han er alene på scenen. Han klarer ikke å bære denne låten alene og det hele ender i noe kjedsommelig og høyst forglemmelig til slutt. Og begravelsesfrakken var ikke noe høydare den heller.

Melodi 2 – Latvia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Jeg synes dette er en passe småtrivelig låt jeg, passe teit å dømme den nord og ned fordi teksten ikke er høykulturell liksom. Jeg blir sjarmert av denne gjengen jeg og baker gjerne kake med dem. Løsslupne kostymer som passer godt til sangen.

Melodi 3 – Estland

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Fremragende fremføring både sangmessig og dansemessig. Blir kanskje litt for klassisk i fremføringen i forhold til det moderne lydbildet den har. Kostymemessig blir hun en vakker isprinsesse for meg. Beklageligvis for mange av sangene i kveld er produsenten litt for glad i å vise hele scenen og ikke artisten i nærbilder.

Melodi 4 – Sverige

Sang 4 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Noen er ikke på dypt vann i kveld. En fjellstø fremføring, men en lystekniker kommer til å få kjeft, en av lyakasterene peker feil vei. Ingenting å utsette ellers, flott kjole, men blir låten litt for Grand Prix-kalkulert kanskje?

Melodi 5 – Island

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Kveldens mest fargerike gutter. Festlig og sprudlende låt men meningsfull tekst likevel. Staute karer som sikkert har slitt ned noen scenegulv hjemme på Island. Slike fremføringer blir jeg i godt humør og vi får håpe at resten av Europe følger meg der.

Melodi 6 – Albania

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 6

Superlekker kjole og i den fremføres en behagelig låt som bygger seg opp på en fin måte. Dette kan vel kalles en rockeballade og den typen musikk er likandes, men har ikke like god gjenklang hos de som stemmer.

Melodi 7 – Russland

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 3

Noen har sett litt for mye på Kylie Minogue videoer. Greit nok låt, grei nok fremføring, men overdreven bruk av diverse effekter forstyrrer mere enn alt annet. Og har de hentet inspirasjon til kostymene fra Downton Abbey?

Melodi 8 – Aserbadsjan

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 5

Absolutt nydelig låt og bakgrunnsakrobaten er akkurat passe tilstedeværende uten å forstyrre. Stemmemessig synes jeg hun er litt ute på bærtur av og til, eller er det kanskje bare en spesiell sangstil. Fin kjole, det skal hun ha.

Melodi 9 – Ukraina

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 3

Så kjører vi opp litt partystemning. For meg er hamsterhjulet mere forstyrrende enn underholdene. Og sexy gallekjole til en partylåt skurrer litt også. Mye skrik og for lite ull med andre ord her. Men, synge kan damen.

Melodi 10 – Belgia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Så skal morsfølelsen vekkes hos det europeiske publikummet. Og man skal vel ha ett passe hardt morshjerte hvis det ikke skal smelte litt her. Stemmebruken er litt overdramatisk til tider, uten at det trekker veldig mye ned for meg.

Melodi 11 – Moldova

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 5

Ballade av det veldig dramatiske slaget. Jeg synes det er kult jeg, men mange vil vel synes dette er litt overkill. Kostymemessig får jeg litt Game of Thrones følelse jeg og det er jo en kul serie. Og for første gang i GP-historien, noen river av seg løshåret sitt.

Melodi 12 – San Marino

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Med Ralph Siegel selv ved flygelet gjør Valentina sitt tredje forsøk på rad for å nå en finalen. Jeg liker dette veldig godt jeg, synes dette er en fremføring det oser klasse av. Skal vi satse på at alle gode ting er tre for dem? Og en perle av en kjole har hun også på seg.

Melodi 13 – Portugal

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 5

Kjekt med sommerrytmer i det passe vårkalde klimaet vi har utenfor nå. Noen stemmeproblemer til tross, rytmefoten nekter å ikke bevege seg og man får et lite sommersmil om munnen av dette. Veldig mye hud og kanskje paljetter er dyrt siden det er litt sparsommelig med dem på enkelte deler av kjolen?

Melodi 14 – Nederland

Sang 6 – Fremføring 5 – Kostyme 4

En dysterbehagelig låt. Så spørs det om den jevne europeer heller mot dyster eller behagelig da? Veldig nedtonet og det passer utmerket for denne låten. Jeg håper at det enkle er det beste i dette tilfellet. Nytelse kaller jeg dette.

Melodi 15 – Montenegro

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Typisk deilig balkan-etno-ballade dette. Men, isdansing er kanskje ikke det vi helt tenker på når et middelhavsland tar til Grand Prix-scenen. Men, det skaper det nødvendige en slik rolige låt trenger i sin fremføring. Og alt i alt en flott låt dette.

Melodi 16 – Ungarn

Sang 6 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Min favoritt og en knalltøff låt, men de sliter med å få ut innholdet i denne låten til meg som publikum. Vi ser antydninger til det, men er det nok. Uansett staut kar som fremfører låten og jeg faller for denne låten jeg.

Så skal det tippes hvilke 10 som går videre og etter å ha tenkt meg om ett helt minutt kom jeg opp med denne listen:

Armenia
Estland
Sverige
Island
Aserbadsjan
Ukraina
Belgia
Nederland
Montenegro
Ungarn

Er mest usikker på Estland og Montenegro og føler kanskje at jeg burde hatt med Russland og San Marino kanskje. I morgen vet vi resultatet.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.