Følg nedbøren!

met.no

Slik ser bildet fra Meteorologisk institutt sine nedbørsradarer ut. Dette bildet viser regnet kl. 22.15 tirsdag kveld (Grafikk: met.no)

Som vi ser på bildet over, var det godt gammeldags septemberregn i Sør-Norge tirsdag kveld. Dette bør merkes på Regnsjekken!

Bildet over er satt sammen av resultatene fra radarene på Bømlo i vest og Hægebostad i sør. Fargeskalaen er foklart på høyre side, og vi ser at røde farger betyr kraftig nedbør, mens lysegrønt betyr at nedbøren er svak.

I dette tilfellet regner det godt i et belte fra utenfor Vestlandet helt ned til Danmark. Dette henger sammen med en laaaang sky som strekker seg fra nord for Island til Sør-Tyskland:

met.no

Satellittbilde over Europa tatt kl. 20 tirsdag kveld (met.no)

Slike skyer kalles fronter og henger nesten alltid sammen med lavtrykk. Luften stiger opp og blir kaldere, og det er derfor nedbøren skapes.

Den samme prosessen gjør at det kommer vanndråper på et iskaldt glass med vann. Luften er fuktig, og idet den treffer på den kalde overflaten på glasset, går dampen i luften over til flytende vann:

Rainan117/flickr.com

Vanndamp kondenserer på en kald overflate (Foto: Rainan117/flickr.com).

På satellittbildet over ser vi også en tett sky like vest for De britiske øyer. Dette er rester etter den tropiske orkanen Helene, som har tatt den lange veien fra tropene opp til oss i nord. Det er heldigvis tvilsomt at vi får merke noe til den i Norge, men vi kan tenke oss at de blir våt i Irland de neste dagene!

Tilbake til radaren. Selve apparatet koster millioner av kroner, og ser nesten ut som en parabolantenne. Den sender ut signaler, og når disse signalene treffer på nedbør, blir de reflektert (sendt tilbake) av kollisjonen. Det er de signalene som treffer antennen igjen på vei tilbake som sier oss hvor nedbøren befinner seg. Slik ser Bømlo-radaren ut:

met.no

Nedbørsradaren på Bømlo i flott vær uten nedbør! (Foto: met.no)

Hvis du vil følge med på nedbøren i nærheten av deg, er det bare å gå inn på met.no sine sider. Det finnes dessverre ingen radar for områdene nord for Lofoten.

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *