Orkanen Gordon på vei mot Azorene (satellittbilde fra NOAA)
Orkanen ved navn Gordon er ganske sensasjonelt på vei mot Azorene utenfor Portugal. Kaos forventes.
I oktober i fjor traff det tropiske lavtrykket Vince land sør i Spania. Dette bittelille systemet hadde en kort periode vært en orkan, men ved landfall var det ikke mye vind igjen å snakke om. Det var likevel første gang et slikt uvær hadde truffet land på Europas fastland i kjent historie, og en ny rekord var et faktum dette ekstreme året.
På bildet over ser vi kategori 2-orkanen Gordon med kurs rett mot Azorene. Den forventes å svekkes noe på vei mot Nord-Spania, men den vil nok likevel holde stand som en tropisk storm når det skjer på torsdag. Denne typen superlavtrykk rangeres etter vindstyrke; de svakeste er tropiske lavtrykk (f. eks. Vince), de litt sterkere er tropiske stormer, mens orkaner er de kraftigste systemene. Katrina var av kategori 3 da den traff land ved New Orleans i fjor, og var derfor hakket mer brutal enn Gordon er nå.
Man spøker ikke med en kategori 2-orkan. Vindhastigheten rundt lavtrykksenteret må være på over 150 km/t – dette er helt på linje med den sterkeste vinden som noensinne har blitt målt i Norge, nemlig under Nyttårsorkanen på Nordvestlandet 1. januar 1992.
Det er riktignok ikke første gang restene etter tropiske system treffer Europa. Natt til 14. september i fjor sørget restene etter orkanen Maria for ny nedbørsrekord i Bergen, mens noe av det som gjenstår etter orkanen Florence i dag har sørget for noen heftige byger på Vestlandet. Det store sneglhusformete lavtrykket i toppen av bildet over hører til Florence.
En av de merkeligste orkanene i nyere tid var Faith i 1966. Den traff Færøyene med mer enn et snev av tropisk karakter, og gikk deretter rett på kysten av Norge med en vindstyrke på nesten 100 km/t. Slik gikk den lange ferden for seg:
Orkanen Faiths 16 dagers lange ferd fra Kapp Verde-øyene til Midt-Norge via Færøyene (grafikk fra Wikipedia).
Den verste stormen i Europa de siste par hundre årene var «The Great Storm» i 1703. Den feide over De britiske øyer og sørget for at flere titusener mistet livet. Det har blitt spekulert i at dette kan ha vært en tropisk orkan, og det virker ikke helt usannsynlig.
Saken følges videre.
Dette er jo bare helt utrolig!
Men en gjest som man helst ikke vil ha kalles vel en ubuden gjest 😉
Hei Paul,
Takk for den betimelige påminnelsen. Det var nok en fornorskning av «uninvited» som ble til «uinnbudt».
tropiske orkaner mister jo «drivstoffet» når vanntempen synker, er disse langveisreisende på nedadgående, eller er det andre mekanismer som driver systemene i disse tilfellene
Hei Jan,
Det stemmer at tropiske orkaner mister piffen når vannet blir kjøligere i europeisk farvann. En annen årsak til at de mister sin tropiske «signatur» er at de blir fanget opp av jetstrømmene som driver mye av været på våre breddegrader. Disse vindene som suser avgærde høyt oppe i atmosfæren er å kraftige at de river i stykker strukturen på orkanene, som helt klart trives best i tropene, der vinden er svakere i høyden. En annen årsak igjen til svekkelsen er jordrotasjonen. Effekten av den er svak i tropiske strøk, mens lenger nord (og sør) bidrar denne til at lavtrykkene spinner raskere rundt, og favoriserer dermed en helt annen utvikling av stormene. Alt i alt er det veldig sjelden vi ser noe til denslags her oppe i nord, og glade skal vi være for det.