Tog av orkaner

David Skinner/AP/Scanpix

Bølger fra orkanen Florence (Foto: David Skinner/AP/Scanpix).

Det kan se ut som om orkansesongen i Atlanterhavet har skutt fart. Florence har kjørt over Bermuda, og nå er det Gordon sin tur.

På bildet over ser vi hvordan høye bølger slo inn over Hamilton på Bermuda mandag. Ingen dødsfall er foreløbig rapportert, bortsett fra to rosa flamingoer i en dyrepark. Skadene er imidlertid omfattende, men ikke så ille som fryktet.

Noe av det verste med en orkan er stormfloen som skyller inn over land. Det er flere årsaker til at dette skjer. Den minst viktige er at lufttrykket er svært lavt i et stort område rundt orkanens sentrum. Det laveste Florence kom ned i var 972 hPa, mens det «normale trykket» ved havoverflaten er 1 013 hPa (dette kalles en standard atmosfære). Det laveste trykket som er målt i Norge er 939,5 hPa i Bergen 27. januar 1884.

Marit Hommedal/Scanpix

Bryggen i Bergen under stormen Inga i januar i fjor (Foto: Marit Hommedal/Scanpix).

Lufttrykk er ikke noe annet enn trykket fra all luften over et punkt, altså vekten av luftens totale masse. Den er rundt 10 tonn, slik at man til enhver tid har det som kan sammenlignes med en ti meter høy vannsøyle over seg. Derfor dobles trykket på ti meters dyp.

I sterke lavtrykk er vekten av luften over redusert, og havoverflaten vil da stige med omtrent én meter per 100 hPa reduksjon. I Florence sitt tilfelle tilsvarte det i underkant av en halv meter.

Det som er mye verre er at vinden i orkanen skyver en «flodbølge» foran seg. Man kan tenke seg at den sterke vinden presser havorflaten ned rundt lavtrykksenteret, slik at det dannes et kraftig bølgemønster i alle retninger fra sentrum. Verst er det i den retningen orkanen er på vei, så de mest alvorlige oversvømmelsene forekommer altså like før den treffer land.

Naval Research Laboratory

Et turbulent hav. Nord-Atlanteren 12. september 2006 (Bilde: Naval Research Laboratory).

Over ser vi Florence utenfor kysten av det nordøstlige USA. Den er fremdeles en orkan, og kursen går nærmest i strak linje mot Irland i øvre høyre billedkant. Den videre utviklingen følges nok med spenning i Storbritannia, og vi skal ikke se bort fra at vi også får merke noe til den. I september fjor var det restene etter den tropiske orkanen Maria som førte til tre dødsfall og ny nedbørsrekord i Bergen.

En ny orkan, denne ved navn Gordon, er i utvikling sørøst for Florence. Prognosene tyder på at den vil gå nordover et stykke øst for Bermuda, og dermed kan også denne ta turen opp til Nord-Europa. Utviklingen følges videre.

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Tog av orkaner

  1. hei, ja nå har visst toget startet også i atlanterhavet, sent og sannsynligvis også mindre truende for amerikas kyster. har studert litt på jetstrømsoversikter og ser her at prognosene for at orkanene skal krasje i en eller annen stat i usa er liten, i hvertfall for de neste 14-21 dager. det positive er at vi her i sørnorge har nytt godt av den stabile(lite variasjon i retning og styrke) jetstrømmen som har mer eller mindre vart siden midten av juni.jeg har selv spådd i min lokalavis at oktober vil være en ragnarokk-måned og slik situasjonen er for øyeblikket så kan evt tropiske orkaner vedlikeholde sin styrke ved å ta sørlige baner mot europa, og jeg tror nordsjøen og sør-norge vil ligge svært utsatt til………….vi får se

    mvh
    ørjan
    åkrehamn

  2. Erik sier:

    Takk for kommentar, Ørjan. For alle andre, klikk på navnet til Ørjan over, så kan dere se observasjoner fra hans egen (?) værstasjon live.

  3. veldig varm dag på åkrehamn i dag igjen 24.8 er maks og døgnmiddel på 21.3 er nest varmest i hele år…..blir det tropenatt mon…….?dagens åkra data ligger i linken ja……..

    ser ut so t.storm helene blir en skikkelig kjerring, sattelitt bildene viser veldig stor utbredelse……………

    ørjan
    åkrehamn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *