Små og rare partier: Ett (skrift) språk.

Nynorsk (Foto: Håkon Sjøvold)

Nynorsk er et skriftspråk som dyrkes religiøst av en minoritet kalt nynorskfolk. Disse fanatikerne har trukket en mørk språkhette over Norges hode. Men i denne mørke verdenen har bokmålfolket fått et lys, dette lyset er partiet Ett (skrift) språk.  

Partiet

Partiet ble heroisk grunnlagt i 2009. De stiller med liste til stortingsvalget i Akershus. Partiet ønsker at nynorsk skal bli valgfritt i skolen. Det er også viktig for partiet at Norge skal ha et skriftlig språk i forvaltningen, nemlig bokmål. Nynorsk er for det meste bare med på å forvirre folk.

Norge lider

Ett (skrift)språk har foreløpig ingen medlemmer. Lederen av partiet er denEinar Smørdal 69 år gamle pensjonerte norsklæreren Einar Smørdal.

– Den norske skolen lider. 360 000 elever i ungdomskolen og videregående skole har i dag nynorsk. Og med 10 undervisningstimer per elev så blir dette noen millioner timer. Dette skal elevene holde på med samtidig som de har andre fremmedspråk. Å gjøre nynorsken valgfri vil være et kunnskapsløft for skolen, mener han.

Ung og blond

Vilde FeetPartiets andrekandidat er 18 år gamle Vilde Feet.  Den blonde og blåøyde ungjenta får nok de mannlige velgerne til å bli svake i knærne. I tillegg til å være slående vakker så er hun en politisk ildsjel.

– Jeg synes at politikk er kjempemorsomt, og elsker å engasjere meg, forteller hun.

Multitalentet er en sertifisert dansetrener og jobber også som alpininstruktør om vinteren. Til tross for alt hun holder på med, så synes hun det er lett å sjonglere politikk, skole og fritid.

– Det er lett å finne tid til det man liker å holde på med.

Hun synes at det er spennende å være stortingskandidat. Selv om hun ikke vet hvordan det vil være og faktisk være en stortingsrepresentant.

Skolen

Vilde vet hva hun mener, og er ikke knapp på kunnskap eller ord.

– Jeg synes at den norske skolen skulle prioritert andre fag enn nynorsk. Man har for eksempel mer bruk for engelsk, noe som nå kun er et ettårig fag i videregående skole.  

Men nynorsk er ikke den eneste saken som engasjerer Vilde Feet. Hun er også engasjert i skolepolitikk.

– Jeg synes at vi trenger en skole hvor læreren har mer autoritet i klasserommet. Og hvor lærerne får muligheten til å være lærere, istedenfor å måtte gjøre alt mulig annet rart.

Dette innlegget ble publisert i Små og rare partier og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *