Valgbars velgerguide

Jonas Gahr Støre, Abid Q. Raja og Per-Willy Amundsen i debatt (foto: Emrah Senel/NRK)
Partiene skriker i øst og vest om hva de mener. Og partiene kan til tider sloss om absurde saker som ingen skjønner hva handler om. I alt dette politiske kaoset kan det være vanskelig å få oversikt.

Hva står egentlig de forskjellige partiene for? Hvilke ideologier tilber de forskjellige partiene? Og hvilke verdier har de?

Høyre (H)

Høyre ble grunnlagt i 1884 og er et borgelig parti. De jobber hardt mot Arbeiderpartiets despotiske statsmonopol. De er et økonomisk konservativt parti. Dette betyr at de ønsker at staten skal blande seg lite inn i det private næringslivet. Høyre er også tilhengere av liberalismen. Liberalismen går ut på at enkeltindividet skal kunne bestemme for seg selv. Under dette valget er hovedsakene til Høyre:

-skole

-lavere skatter

-samferdsel

Arbeiderpartiet (AP)

Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. Partiet hadde en viktig rolle etter andre verdenskrig med å ”bygge landet”. De vil som utgangspunkt kontrollere enkeltindividets frihet for samfunnets beste. Eksempel på dette er høye avgifter på alkohol og tobakk.

Karl Marx tanke om at man skal yte etter evne og få etter behov er også sentralt for partiet. Arbeiderpartiet er et sosialdemokratisk parti. Dette vil si at partiet vil utjevne økonomiske forskjeller, ved å ”ta fra de rike og gi til de fattige”. Under dette valget er hovedsakene til Arbeiderpartiet:

-arbeid til alle

-utdanning

-helse og eldre

-miljø og klima

Fremskrittspartiet (Frp)

Frp ble stiftet i 1976, og het den gang Anders Langes parti (APL). Partiet står for sterk nedsettelse av skatter og avgifter. Eksempler på dette er lavere avgifter for alkohol og tobakk. De vil også fjerne bomringene.

Noe som også er viktig for Frp er å redusere den statelige kontrollen. De ønsker ikke at staten skal gå inn å kontrollere enkeltmenneskets frihet. Frp er også overbevist om at klimaendringene ikke er menneskeskapt. Partiets ideologi er liberalisme. Viktige saker for Frp er:

-innvandring

-eldreomsorg

-lavere skatter og avgifter

-samferdsel

Sosialistisk Venstreparti (SV)

SV ble stiftet i 1975. Partiet er et sosialistisk parti. De vil som Arbeiderpartiet, ”ta fra de rike og gi til de fattige”. Grunnen til at SV ble opprettet var at de ville holde Norge utenfor NATO. Partiet er sterke tilhengere av utrykket ”make love not war”, og er Norges svar på hippiebevegelsen.

SV er sterke forkjemper for U-landshjelp, og mener det er viktig med solidaritet for de fattige i verden. Partiet ønsker også sterk statelig styring av økonomien for å kunne styrke fellesskapet. SV er sterke motstandere av EU, og ønsker å isolere Norge mest mulig. Ved valget er hovedsakene til SV:

-kunnskap

-miljø

-rettferdighet

Venstre (V)

Venstre er Norges eldste parti, og ble stiftet i 1884. Partiet er et sosialliberalistisk parti. Sosialliberalisme er et merkelig begrep, dette betyr at de vil omfordele og regulere samfunnet. Men samtidig skal enkeltmennesket skal få sin frihet. To i utgangspunktet motstridende tanker, men tanker som passer bra sammen for et sentrumsparti, som Venstre er.

 Partiet viktigste kampsak er å holde seg over sperregrensen på 4 prosent. Andre hovedsaker i valget som kommer er:

-kunnskap

-miljø

-velferd

Senterpartiet (Sp)

Partiet ble grunnlagt i 1920 av Norsk bondelag. De er i hovedsak partiet for bønder og bygdefolk. Sp er også for å flyte viktige statlige institusjoner, bedrifter og industri fra byene og ut på bygda.

Det viktigste for partiet er å bruke milliarder årlig på å redde et landbruk som er et økonomisk svart hull. Partiet har per dags dato ingen offisiell ideologi. Viktig for Sp er:

-bønder

-fornybar energi

-samferdsel

-eldreomsorg

Kristelig folkeparti (KrF)

KrF ble stiftet i 1933. Partiet er i utgangspunktet et kristent parti med kristne verdier, og har som ideologi kristendemokratiet. Dette vil si at de bryr seg om menneskets verdi og nestekjærlighet. Konservative tanker innenfor moralske og kulturelle spørsmål er definerende for ideologien.

KrF er også for kontantstøtten, som er en statslønn for husmødre. Hovedsakene til KrF før valget er:

-småbarnsfamilier

– eldreomsorg

– fattigdommen i Norge

– miljø og klima

Rødt (R)

Partiet Rødt ble dannet i 2007. Partiet er resultatet av en sammenslåing mellom Rød valgallianse (RV) og Arbeidernes kommunistparti (AKP). Disse partiene manet i sin tid væpnet revolusjon, men det punktet ble borte fra programmet da de slo seg sammen. Partiet har revolusjonær sosialisme som ideologi.

Revolusjonær sosialisme vil si at man ønsker at alle skal ha like økonomiske muligheter. De mener da også at eneste muligheten for å få til dette er gjennom revolusjon. Rødt ønsker da altså ikke en væpnet revolusjon, men en folkerevolusjon. Dette betyr at de vil bruke fredlige demonstrasjoner, og angripe det etablerte systemet med å avsløre maktmissbruk o.l. Noen av hovedsakene til Rødt er:

-arbeidsliv

-utdanning

-sykehus

Kilder: (Wikipedia), www.arbeiderpartiet.no, www.høyre.no, www.sv.no, www.venstre.no, www.frp.no, www.sp.no, www.krf.no, www.roedt.no

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Valgbars velgerguide

 1. Simen Tandberg sier:

  En virkelig lettlest og informativ guide om partienes hovedsaker for årets valg.
  Dette gav meg opplysende informasjon som jeg trengte å vite før jeg kunne stemme

 2. Anders Buvoll sier:

  En kort, grei og upartisk oppsumering,nyttig (:

 3. dfsdkfm sier:

  man ser tydelig hvilken side den som skrev dette innlegget på. vær så snill å ikke prøv å lur unge folk til å stemme høyre og frp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *