Hvor ble det av loggboka til «Throndhjems Prøve»?

Beretningen om Throndhjems Prøves dramatiske seilas finnes i loggboka. Men hvor er den?

Beretningen om Throndhjems Prøves dramatiske seilas finnes i loggboka. Men hvor er den?

Hvor ble det av loggboka til briggen «Throndhjems Prøve» ?  Nå ber Birger Andreas Myrstad i Throndhjems Aquavit Club om hjelp til å finne boka, som inneholder en dramatisk historie om Linjeakevittens tilblivelse. 

Det er ikke uten grunn Throndhjems Aquevit Club prøver å finne denne spesielle loggboka. For den beskriver en helt spesiell seilas fra Trondheim til Indonesia hvor det blant annet befant seg fem tønner brennevin i lasterommet. Denne brennevinen ble opprinnelsen til den kjente Lysholmes Linjeaquavit. Myrstad har hørt at loggboka skal finnes, og at den kan befinne seg i privat eie, muligens i Oslo og håper Tore på sporets leteteam klarer å spore den opp.

Dramatisk

Briggen «Throndhjems Prøve» seilte ut fra Trondheims havn i 1805 med et mannskap på 24 om bord. To år senere kom den tilbake fra Djakarta i Indonesia.

-Da var mannskapet blitt redusert med åtte mann. Disse døde underveis som følge av sykdom og feilernæring, forteller Myrstad.

Farefull

Reisen til og fra Batavia var spektakulær, dristig og farefull. Det var krigstilstander i Europa og også stor risiko for å bli utsatt for pirater. Brennevinet skulle selges i det fjerne Østen, men salget gikk dårlig og tønnene ble tatt med i retur. At det skulle legge grunnlaget for en av våre mest kjente brennevinsorter visste ingen da. Men åtte mann ga altså livet på denne seilasen.

Endret seg

For av ulike årsaker hadde altså reisen gitt innholdet i tønnene en annen karakter enn da de dro. Dette var starten på et forretningseventyr som fremdeles eksisterer. Jørgen B. Lysholm startet produksjonen av Lysholms Linjeaquavit. Sherryfat med Lysholm Linjeaquavit ble skipet over linjen (ekvator) til Rio de Janeiro.  I dag transporteres Linjeaquaviten tur retur Sydney med båter fra Wilhelmsens rederi.

Vil ha historien

Loggboken eller skipsjournalen beskriver hele reisen tidlig på 1800-tallet i detalj, og nå håper Aquavitklubben å finne dokumentet for å få lese hva som egentlig skjedde på denne reisen. Så nå frir Birger Andreas Myrstad til alle historieinteresserte sporhunder om å bli med i jakten på loggboka.

Har du tips: Send dem til   tore@nrk.no   og merk mailen   «Throndhjems Prøve»

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Hvor ble det av loggboka til «Throndhjems Prøve»?

  1. Besøk mine foreldre 90 og 89. Du vil få en opplevelse du aldri glemmer. Fotografisk minne…. Fantastisk

  2. Heisann,

    Er det kommet noe ny informasjon? Ønsker å følge historien.

    Mvh. Oddvar Larsen

    http://www.larship.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *