Leter etter etterkommer av jugoslavisk krigsfange

Den jugoslaviske krigsfangen Slavko ble far til en sønn i Norge

Den jugoslaviske krigsfangen Slavko ble far til en sønn i Norge

Tore på sporet trenger hjelp til å finne kona/kjæresten og sønnen til den jugoslaviske krigsfangen Slavko Milenkovic (bilde). Slavko møtte en norsk jente da han var fange i Norge fra 1942 til 1945. Kan du hjelpe oss?

Serberen Slavko Milenkovic (bildet) ble sendt til Norge som krigsfange i 1942. Han var fange i en leir i Nordland fram til 1945, og i denne tiden  jobbet han på det som ble kalt «blodveien».  Det betyr at han var i fangeleiren  i Botn i Saltdal kommune, eller i Osen lenger sør. Han overlevde krigen og ble i juni i 1945 sendt til en oppsamlingsleir for Jugoslaver på Øysand i Melhus kommune ved Trondheim. Senere ble han og de andre sendt tilbake til Jugoslavia. Han planla å returnere til Norge.

MØTTE NORSK JENTE

Slavko møtte i løpet av oppholdet i Norge ei norsk jente som han ønsket å gifte seg med. Trolig fikk de to også en sønn sammen.  Sønnens navn kan ha vært Olaf eller Olav. Slavko reiste tilbake til Jugoslavia i 1945-46, men lovet å komme tilbake igjen. Av forskjellige årsaker skjedde det aldri. Nå ønsker familien hans i Serbia å prøve å finne den norske kvinnen han var sammen med under krigen og sønnen deres, og har bedt Tore på sporet om hjelp.

ØNSKER TIPS

Om du har kjennskap til saken, vet om noen som fikk en sønn med en jugoslav etter krigen, så vil vi gjerne ha kontakt med deg.  Vi har grunn til å tro at sønnen godt vet hvem faren var.  Vi har bilder av mora, men vi har ikke noe navn og bosted. Hvor han møtte henne er usikkert. Hun jobbet/bodde på en gård, og det har vært vært snakk om reinsdyr. Så kjæresten kan ha bodd både i Nordland og i Trøndelag hvor jugoslavene gikk fritt sommeren 1945.

Send meg tips på :  tore.stromoy@nrk.no

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Leter etter etterkommer av jugoslavisk krigsfange

  1. Kan va Osen ved Korgfjellet på Helgeland. Det kaltes også Blodveien.

  2. Hilde Rossing sier:

    Har du prøvd å kontakte noen her?
    http://www.njsamband.org/ipub/pages/historikk.php

  3. Terje Kulvik sier:

    Jugoslavene ble i norge til September 1945. Da dro de hjem. Mange satt i fangenskap(ca.5 år) da de kom hjem. Jugoslavene gikk fritt i Trondheim etter freden kom og de deltok også på 17 mai feiringen. De gikk faktisk i 17 mai toget. Min mor husker særdeles mye fra denne tiden.

    Mvh
    Terje Kulvik

  4. Terje Kulvik sier:

    Les denne Tore. Noen må oversette for deg. Wenche Malmedal på HIST kan hjelpe deg.

    logorcrvenikrst.wikidot.com › preziveli-…

    12. nov. 2011. – Batić Slavko Jablanica, Bosanska Gradiška …. Milenković Andrija Donje Dragovlje, Gadžin Han.

  5. Terje Kulvik sier:

    Denne også Tore.

    logorcrvenikrst.wikidot.com › preziveli-…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *