Jakten på en norsk krigsseiler

 

Sporene etter Wenche og Evelyn Thoresens bestefar fører til øya Abaco i Bahamas. I kveld forsøker de sammen med Tore Strømøy å finne bestefars grav ,over 70 år etter at han døde.

Sporene etter Wenche og Evelyn Thoresens bestefar fører til øya Abaco i Bahamas. I kveld forsøker de sammen med Tore Strømøy å finne bestefars grav ,over 70 år etter at han døde.

Fembarnsfar Olaus Gamst fra Tromsø og Nøtterøy var en av mange tusen norske sjøfolk som risikerte livet på havet under den andre verdenskrigen. Gamst ble også en av flere tusen krigsseilere som aldri kom hjem. Hvor ble det egentlig av han?

I 1942 mønstret Olaus Gamst fra Tromsø og Nøtterøy på det norske tankskipet O.A.Knudsen fra Haugesund. Tankskipet skulle til USA for å hente olje og bensin til de allierte i Europa. Dette var en farlig ferd, for tyske ubåter, skip og fly prøvde hele tiden å senke handelsskipene. Skipet kom seg trygt til Amerika og med fulle tanker la de ut på vei hjemover.

Hvor ble han av

Utenfor kysten av Bahamas blir skipet angrepet av en tysk ubåt og senket. De fleste av mannskapet ble berget, men familien til Olaus Gamst fikk vite at faren ble drept i angrepet. Stort mer fikk de ikke vite. På gravsteinen som er reist over han står det at Gamst er gravlagt i USA, men familien har også hørt at han ble gravlagt i England. Hva er sannheten?

Eric på sporet

Svenskættede Eric Wiberg på Bahamas kom over historien og fant ut at mannskapet kom i land på en øy i Bahamas, og at Olaus Gamst måtte ha blitt gravlagt der. Nå ønsket han Tore på sporets hjelp til å finne krigsseilerens grav slik at familien kunne få visshet om hvor han ble av.  Sammen med to av Olaus Gamst barnebarn Wenche og Evelyn Thoresen reiser Tore Strømøy til Bahamas for å lete etter krigsseilerens siste hvilested.

 

Gå ikke glipp av den dramatiske historien fra vakre Bahamas lørdag.

Gå ikke glipp av den dramatiske historien fra vakre Bahamas lørdag.

Dette innlegget ble publisert i Programomtaler. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Jakten på en norsk krigsseiler

 1. Fredrik Kristoffersen sier:

  Hei! Så deres program/episode om Olaus Gamst krigseileren. At en ubåt senket O.A. Knudsen(Haugesund). Ved å gå inn på uboat.net en side over tyske ubåter under krigen ser mann at ubåtkapteinen Ulrich Heyse med sin U-128 var den som torpederte skipet. Her er mer opplysninger hvis pårørende ønsker å vite om ubåten og at Ulrich var en av top ubat Aces. Han senket også de norske skipene South Africa(OSLO), Andrea Brøvig(Farsund) og Maloja(Oslo). Han døde i Flensburg,Tyskland i 1970. Mer på siden uboat.net

 2. Jeg håper du Tore vil gjøre disse damene oppmerksom på dette:
  I boka «Seilas for frihet», utgitt av Fædrelandsvennen 1985, side 101f., står det om Waldemar Lund, som var med O. A. Knudsen. Han mistet øyet under torpederingen. Der står også om den mannen som døde dagen etter. Mannskapet ble sendt til Nassau, der WL kom på sykehus. Der er altså noen opplysninger som ikke kom med i programmet, som var flott! Damene kan be sitt bibliotek om å få tilsendt boka, om de
  vil. Om de ringer, kan jeg lese det for dem i telefonen.
  J.A.

 3. Jostein Andreassen sier:

  En opplysning, bes videresendt til de to damene på Nøtterøy som var med i programmet:
  I denne boka står det mer om forliset og om faren deres:
  Lise Lindbæk: Tusen norske skip, 1945, side 66ff. ”Henrik” (Waldemar Lund) forteller i New York Radios norske sending om sine opplevelser under krigen, bl.a. ferden over Nordsjøen med motorbåt og om torpederingen av ”O. A. Knudsen”. også om
  Olaus Johansen, Nøtterøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *