Caroline fra USA trenger hjelp til å spore slekt i Norge

Kjenner du Samuel Otto Haugens familie i Norge? Tore på sporet har fått en henvendelse fra Caroline Smith i USA, som letter etter slekta til sin oldefar Samuel Otto Haugen, i Norge. Haugen kom fra Kongsvingertraktene og emigrete til USA i 1879-80.

Caroline Smith forteller at de har god kjennskap til historien til oldefaren på morssiden i USA. Men fra tiden i Norge vet de ingen ting. Hvor kom han fra. Hvem var hans foreldre? Finnes det slekt i Norge? Nå ber hun Tore på sporets mange «detetktiver» om hjelp. Her er historien:

Til USA

Samuel Otto (senere Haugen) emigrerte til USA og kom til Oregon i 1886. Her bosatte han seg og stiftet familie. Caroline Smith forteller at familien søker informasjon om oldefarens liv i Norge før han reiste og hans slekt her. I følge en tante hadde  Samuel Otto brevkorrespondanse med familien i Norge, men ingen av den nålevende familien har funnet brevene. Sønnen til Sam, Arthur William ‘Bill’ Haugen reiste til Norge i 1970 årene for å besøke faren’s familie på gården i Kongsvinger i Norge. Men den nålevende generasjonen har ingen informasjon fra denne reisen. Kanskje du kjenner til dette?

mer tekst under bildet….

SamuelOttoHaugen1918USNavy

Lett mye

-Vi har lett etter emigrasjon/immigrasjon på forskjellige søkemåter. Jeg har lett i Kirkebøker for Kongsvinger og andre steder i Hedmark fylke uten resultat. På dødsattesten til Samuel er foreldrene listet som ukjent, men vi har dato og år han ble født. På datteren Anna Laura Haugen’s fødselsattest står det at Samuel var født i Kongsvinger, Norge.

Amerika

Samuel Otto’s mor døde og faren giftet seg på nytt. Stemoren likte ikke ham, så da Samuel Otto var 15 år bestemte han seg for å reise til Amerika. Faren ga han penger til reisen. Han reiste med sine to fettere; Knudsenbrødrene og en nabo som også skulle reise til Amerika. Etter de kom til Amerika, gikk de forskjellige veier og så hverandre aldri igjen.

Samuelotto&idafamily

Lavere rang

Samuel bosatte seg i  Sherwood, Washington County, Oregon og giftet seg med Ida May Adams. I følge hans yngste barn Violet Haugen (tatt opp på tape i 1992) fortalte hun at moren hennes Ida så på Samuel som en lavere rang immigrant, og hun ville ikke at han snakket om Norge. Barna til Samuel Otto sang alltid en norsk sang som handlet om Kongsvinger.

Det vi vet om Samuel er:

Han het Samuel Otto Haugen var født 15 September 1865, Kongsvinger, Hedmark, Norge. Emigrerte til Amerika i 1880 med to fettere med etternavn Knudsen. Bosatte seg i Sherwood, Washington, Oregon. Giftet seg med Ida May Adams og fikk 13 barn; Anna Laura, Otto Samuel, Georgia Rose, Hilda May, Warren Gordon, Esther Louise, Alpha Edward, Arthur William, Harry Rickert, Roy Francis, Walter Rowley, Pearl Genevieve og Violet Norma. Alle med etternavn Haugen. Doede 16 Mars 1956, i Portland, Multnomah County, Oregon.

Tips

Har du tips i denne saken: Send det til :  tore@nrk.no  og merk mailen med «Samuel Haugen». Så skal vi videresende dem til USA.

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Caroline fra USA trenger hjelp til å spore slekt i Norge

 1. unni s. markussen sier:

  Hei. Fant denne etterlysningen og sender det jeg fant etter 10 minutters leting.
  Selvfølgelig må dette sjekkes og dobbelsjekkes,men ettersom jeg finner bare en Samuel født i Kongsberg på folketellingene 1865/1875 er det et spor vel verdt å følge.
  Foreldre er ved begge tellinger Johan Fredrik Hendriksen (1865) og Sofie Elisabet Kjenrud.. Hendriksen skrives ved annen anledning Henriksen.
  Ved telling 1865 er Johan skomaker.Ved telling 1875 er han skomakermester med eget verksted.
  Klokkerbok 3 1859-1875 ,døpte 1865 har innført.Samuel (Ikke Otto) født 27 april 1865 og døpt 11 juni samme år.
  Ministeralbok II 1 1875-1886 viser samme Samuels konfirmasjon 4 april 1880.
  Ved konfirmasjon oppgis mors farsnavn som er Hansdatter.
  Dette med Samuel Otto er ikke noe uvanlig,disse navneforviklingene kan ta innersvingen på noen og enhver.Har selv en oldefar som oppgis i bygdeboka som Ole Oskar,men dåpen viser bare Ole.Utallige eksempler på dette fenomenet.Det samme gjelder etternavn.far,mor og 7 barn kan ha opptil 3 og fire forskjellige etternavn.
  Som sagt,dette må gåes grundig gjennom.Blandt annet sjekke opplysningene de sitter med i USA,mot navn og forhold her.
  Mvh.
  unni s. markussen.

 2. Bjørn Brox sier:

  Kongsvinger kan være et blindspor, det er ikke sikkert at han ble født der.

  Sjekk denne dåpen i Stavanger #365:

  http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=1679&idx_id=1679&uid=ny&idx_side=-172

 3. unni s. markussen sier:

  Hei. Postet et innlegg ang. Samuel Haugen.Kom det ikke frem?
  Mvh.
  unni s. markussen.

 4. Finn Sollien sier:

  Har sjekket ut Vinger/Kongsvinger, Eidskog og Brandval. Arbeider videre med saken her sør i Hedmark.

 5. Finn Sollien sier:

  Har nå sjekket ut Aurskog/Høland, Grue i Hedmak og Nes-Ø.Romerike. Noen bør sjekke Kongsberg. Har forekommet tidligere at det er forveksling Kongsinger-Kongsberg.

 6. Bente Sletholt sier:

  Har funnet at en Otto Torgersen født 18/9-1865 på kongsberg, døpt 10/6-1866 på kongsberg. Foreldre Torger Larsen og Marthe Margrethe Hansdatter. I FT1875 bor Otto og øvrige søsken sammen med sin bror Johan og hustru Olava i Likke Kirkegade 33 på Kongsberg. Har funnet Otto Torgersen 15 år i emmigrantlistene fra Christiania. Avreise 30.3.1881. Registrert som nr 28025. Her er det litt mange sammenfallende tilfeldigheter som bør sjekkes ut. Navn som begynner på TORG hvet jeg at amerikanere har problemer med uttale av, så det er stor sansynlighet for at dette er blitt forandret.
  Vel verd å sjekke ut om det ikke allerede er gjort 🙂

 7. Mariann Stokken sier:

  Hei 🙂
  Det er kanskje nokon som har funne ut av dette, men eg har eit forslag:
  https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/NWWL-82Z

  FT1865: http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01038196014894

  FT1875: http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01052234017048

  Eg ser at faren er frå Vikedal, kan det vera at han er frå ein gard der ved namn Haugen?

  Er det mogeleg at Stavanger kan ha vorte Kongsvinger?

  Skulle gjerne ha sett bygdeboka for Vikedal, men den er ikkje her.

  Det hadde vore flott med ei verifisering av etternamnet Haugen….. 🙂

  Lukke til!

  Mvh. Mariann

 8. Britt Svendsen sier:

  Snakk med Austmarka Historielag – de skrev om ham I medlemsbladet hvis jeg husker riktig. Lykke til!

 9. linda sier:

  Hei je har mange I mine slekt som heter haugen til etternavn . Som er I fra Kongsvinger , Kirkenær traktene . Vet ikke om det er noe sammenheng mellom han å min familie . Men jeg har ei liste med navn over alle haugen med årstall når de er født og gikk bort , som dere kan få låne å se om det er noe relatert til Samuel Otto

 10. Marit sier:

  Kanskje noe i kirkeboka i Austmarka kirke i Kongsvinger kommune.
  Det er en familie som heter Haugen på Austmarka.

 11. Odd-Roger Krutvik sier:

  Hei ved søk i folketelling i 1865 så fant jeg en Samuel, einaste i Hedemark som passa inn med fødselsår, legger ved link http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=f60411&personpostnr=1255&merk=1255

 12. oddveig Moen sier:

  Hei Tore på Sporet!
  Delte linken din på FB-siden til solør slektshistorielag, og meget dyktige mennesker har lett i tre dager uten resultat i store områder rundt Kongsvinger!
  Et tips fra de «dyktige slektsforskerene er:
  «De må søke etter Naturalisasjonsdokumentet i USA.»
  Mvh
  Oddveig Moen

  Finn Sollien Har sjekket ut Vinger/Kongsvinger og Eidskog uten å finne noe om Samuel Otto, arbeider videre med saken.
  6. oktober kl. 13:21 · Liker ikke · 2
  Morten Strøm Mye Haugen på Austmarka ser jeg på gravminner..
  6. oktober kl. 16:36 · Liker
  Finn Sollien Har nå sjekket ut Aurskog/Høland, Grue i Hedmark og Nes Ø. Romerike. Kan det være feil med Kongsvinger. Har noen sjekket Kongsberg. Har tidligere vært borte i samme. Geografi er ikke alltid så enkelt for noen.
  6. oktober kl. 16:56 · Liker
  Trond Strandhaug Finn Sollien Klarer du og finne Samuel Otto Haugen på noe emigrantlister ? Fant en Samuel Otte Osmundsen født 1865, men han er født langt i fra Kongsvinger. http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe
  1865-telling for 1103 Stavanger
  gda.arkivverket.no
  6. oktober kl. 20:23 · Liker
  Birgit Taugbøl Jf den linken så kan han ha het Knutsen før han emigrerte. http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=125000
  Slektsforum :: Vis emne – Samuel Otto Knudsen (later Haugen) f. 15 Sep 1865, Kongsving
  disnorge.no
  6. oktober kl. 20:48 · Liker
  Finn Sollien Han i Stavanger fant jeg og. Ingen på emigrantlistenen. Her må de gjøre mere i USA.
  6. oktober kl. 21:38 · Liker
  Sylvi K. Borge Se om vielsen i USA er lagt ut, sto ofte foreldrenes navn der. Tok en rask kikk, men fant den ikke.
  3 t · Liker
  Bibbi Tuhus Har dere søkt under folketellinga i Vinger i 1865. ( Kongsvinger)
  2 t · Liker
  Finn Sollien Alle kilder er søkt, har brukt 3 dager på dette. De må søke etter Naturalisasjonsdokumentet i USA. Hadde de gjort det først kunne kanskje saka vært løst ganske fort.

 13. Hei!
  Det er verd å merke seg at han i 1900 folketellinga for USA oppgir at han er født i september 1864, og innvandret i 1879.

 14. Liv Løvtjernet sier:

  Hei! Nå har jeg sjekket kirkebøkene for Kongsvinger, og har funnet en som kan være aktuell. Han het Hans Olsen Rundhaugen, ble født 13.09.1865 i Vinger. Det står under My Heritage at han døde i 1870 med spørsmålstegn, men jeg finner ham ikke som død i kirkebøkene. Videre finner jeg en Hans Olsen, 17 år, (født 1865), arbeider, fra (Kongs)Vinger som emigrerte 08.03.1882 med skipet Rollo, linje Blichfeldt, reisemål Philadelphia, og reisen var betalt. Fant ingen Knudsen-fettere som var med på reisen, men…..denne Hans Olsen må ha gjort om navnet sitt da han kom til USA, og det finnes ingen Samuel Otto som ble født 1865 eller rundt som ble født i Vinger (Kongsvinger). Far til Hans Olsen ble som enkemann gift på nytt i 1873 og fikk flere barn med den nye kona. Rundhaugen kan ha blitt forkortet til Haugen også. Hvis man får fulgt Hans Olsen fra han kom til Philadelphia og videre, så kanskje man finner ut hvor han ble av, om det er samme person som Samuel Otto. Jeg bor ca 3 km fra Rundhaugen og har mer info om gården hvis dette er aktuellt. Dette blir jo bare antagelser, men greit å få sjekket ut.

 15. Hilde Rossing sier:

  http://forum.arkivverket.no/topic/190467-samuel-otto-knudsen-haugen-f-15-sep-1865-kongsvinger/

  Lenke til debatten som pågår i Digitalarkivets brukerforum.

 16. Liv Løvtjernet sier:

  Vet noen hvilken sang om Kongsvinger som Samuel Otto’s familie kunne eller hadde hørt?

 17. Liv Løvtjernet sier:

  Er det funnet noe mer sikkert om Samuel Otto? Husker noen av hans etterslekt hvordan den sangen var om Kongsvinger?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *