«Krigsbarnet» Ruth leter etter røtter i Tyskland

67 år gamle Ruth Breen på Oppdal vokste opp som ”krigsbarn”. Allerede i 1944 fikk hennes mor beskjed om at hennes far, den unge tyske soldaten Rudolf Bergmaier var blitt skutt i kamp. Mange år senere begynner Ruth å lete etter slekt i Tyskland sammen med den pensjonerte Nato-ofiseren Josef Focks (bildet).

Men hun finner ingen ting. Som en siste utvei skriver Ruth til Tore på sporet allerede i 1999. Du er mitt siste håp, skrev Ruth, men opplevde at årene gikk uten at noe skjedde. Hennes ønske om å lete etter farens slekt ble liggende blant tusener av andre saker i Tore på sporets arkiv. Gang på gang skrev Ruth og lurte på om hennes sak ble vurdert. Tilslutt tok Tore fram brevet hennes og begynte å søke, men uten noen særlige forhåpninger om å finne svar på den snart 70 år gamle gåten.

Men etter hvert som letingen skrider fram, dukker det stadig opp nye ting som gjorde  at saken ble mer og mer interessant. Det finnes mange krigsbarn i Norge med tysk far og norsk mor. Antallet er ikke kjent, men de antydes et tosifret antall tusen. Mange av disse har fått lide på grunn av opphavet sitt i oppveksten, til tross for at ingen av dem var med på å velge far selv. Mange av dem har skrevet brev til Tore på sporet og bedt om hjelp. Saken om Ruth er representativ for mange av dem, sier programleder Tore Strømøy, som håper Ruths historie er med på å belyse krigsbarnas skjebner..

.

Dette innlegget ble publisert i Programomtaler. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til «Krigsbarnet» Ruth leter etter røtter i Tyskland

  1. Ei niese av meg er såkalt tyskerbarn. Hun hadde hørt at henne far ikke ville møte henne. Muligens er det hennes mor som ikke ville hun skulle treffe han. Hennes besteforeldre( min far og mor) oppfostra henne og hun har hatt det godt. Heldigvis. Men når ei hadde sagt at hun hadde tysk far blei hun overila av sinne. Derfor vil jeg ikke gå llenger. Hun har 2 kjekke gutter og 3 barnebarn. Dette er alt jeg vil skrive. Hun vil ikke møte noen av de såkalte tyskerbarna. Vi har vært som søsken.

  2. wenche Rogne sier:

    hei Tore ,Hjertelig takk for ett kjempeflott program, vi er i samme situasjon som Ruth ,min mann er såkalt «tyskerunge» og han er nå 71 år ,vi skulle gjerne hatt adressen til Foght ,for å kunne se om han kunne finne ut om min mann har noe slekt igjen i tyskland, vi har prøvd å prøvd ,men har hitil bare kommet til «stengte dører» når det gjelder å innhente opplysninger.håper du kan hjelpe oss litt på vei ihvertfall .på forhånd hjertelig takk.

  3. Hei Tore.
    Ble veldig fasinert av historien til Ruth. Har i mange år søkt etter faren til min kone,
    som var tysk soldat. Min kone døde i nov. 2000. Har 2 døtre som gjerne vil vite mer om sin bakgrunn. Spørsmålet mitt er om jeg kan ta kontakt med Josef Focks.( han blir vel mulig nedringt av nordmenn i disse dager) Jeg driver litt med slektsforskning, så dette er en jobb jeg skal gjøre selv. Visst du har en adresse til Josef Focks hadde det vært fint.
    Mvh. Svein Martens Meyer

  4. Therese Lie sier:

    Hei.
    Skulle gjerne hatt adressa til Josef Focks,har noen spørsmål som jeg lurer på.
    Hilsen Therese

  5. Aksel Sævik sier:

    Hei
    Jeg er også såkallt tyskerbarn og har ved egen hjelp kommet i kontakt med min tyske familie. Hadde besøk av en halvbror og hans kone i fjor. Skulle imidlertid hatt hjelp til et par andre søk i forbindelse med 2. verdenskrig og vil være meget takknemlig for kontaktadressen til Josef Focks hvis dette er mulig.
    Hilsen Aksel.

  6. Anne-Lise Herikstad sier:

    Hei.
    Ser det er flere som ønsker å komme i kontakt med Josef Focks. Jeg har hatt gleden av å kjenne denne fantastiske mannen i mange år og han er ikke vanskelig å finne. Søk Josef Focks på norske nettsider og der ligger en link med hans adr. telefonnr. og mail adr. Se: Innsyn i egne sakspapirer-Etterlysning etter Tysk far. Flere har lett i norske arkiver etter far uten å være klar over at mappene er arkivert på mors navn. Lykke til. Hilsen Anne-Lise

  7. Oddvar Jersin sier:

    Hei.

    Jeg så programmet ditt om Ruth, og min farfar var tysk soldat i Norge.
    Jeg er da interessert å finne ut litt mer om den siden av slekten min. Dette har vært et svært sårt tema i familien min, og nærmest ikke snakket om.
    Hadde det vært mulig å få kontakt informasjon til Josef Fuchs?

    Beste hilsen Oddvar

  8. unni heggelund sier:

    Hei..

    Har noen av dere over her kommet videre i søkene deres?
    Tanken som slår meg, er hva om vårt tyske opphav har fått fler barn her i norge, under krigen?

  9. Jente 16 år sier:

    Hei. Jeg er ei Jente på 16 år, som er veldig opptatt av mine slektninger, og gener. Men tingen er at jeg ikke vet generelt mye om min Oldefar annet enn at han het Werner og var tysk soldat. Han døde som veldig ung, en plass mellom 18-20 årene, da han ble sendt ut i the battle of stalingrad. Min bestefar fikk aldri møtt ham, altså aldri møtt sin egen far, og bestefars mor har alltid vært sår anngående dette området, i og med at hun ikke ble behandlet så bra etter å ha vært i forhold med en tysker. Nå er min oldemor blitt så og si dement og husker ikke stort, hun husker så vidt at bestefar er hennes sønn, og dermed er det litt vannskelig, jeg vet min bestefar har vært i liten kontakt med vår tyske side av familien, men han er ikke så glad i å snakke om det. Så derfor vil jeg annonymt spørre om hvordan jeg skal klare å finne ut mer om min oldefar Werner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *