Jakten på Lynns norske «Rose garden»

I 1882 emigrerte Edvart Iversen Maarud fra Østfold og Kari Thorbjørnsdatter Vraalstad fra Telemark til Amerika, slik nesten en million andre nordmenn også gjorde. I 1971 utga 22 år gamle Lynn Anderson sangen ”Rose Garden” og ble verdensberømt. Anderson er etterkommer av utvandrerne fra Østfold og Telemark. I Tore på sporet søndag skal Tore hjelpe verdenstjernen i jakten på hennes norske røtter.

Lynn Anderson ble verdenskjent og fikk en kjempehit med sangen ”Rose Garden”, som solgte over 16 millioner eksemplarer i hele verden. Dette ble begynnelsen på en stor musikkkarriere for countrysangerinnen, som ogs¨fikk en plass i countrymusikkens ”Hall of fame”. Hennes mor, Liz Elisabeth Jane Haaby var også en kjent countrysanger og komponist.  Familien har alltid vært oppmerksomme på – og interesserte i sine skandinaviske aner. Og da Lynn i en alder av 61 år innledet et samarbeid med norske Arne Benoni, førte dette henne til Norge.

Se bakomvideoer: Lynn Anderson i Tore på sporet

Lynn Anderson har selvsagt fått en rose kalt opp etter seg.

Hjem

I Norge følte Lynn på mange måter at hun var kommet ”hjem”. For mora hadde alltid snakket om de norske røttene, og i oppveksten hadde hun lært både norske ord og fått norsk mat. Men hvor i dette landet var det egentlig hennes røtter var. Og fantes det folk i Norge i dag som var i slekt med henne? I Norge fikk hun tips om å ta kontakt med Tore på sporet og be om hjelp. Og I juni i 2008 fikk Tore Strømøy den første mailen fra countrystjernen med bønn om hjelp til å finne ut hvor hennes virkelige ”Rosegarden” lå.

Lynn sammen med foreldrene Liz og Casey

Sjelden duett

I programmet søndag får du bli med Tore når han reiser til Nashville i USA for å møte Lynn Anderson for første gang. Vi får bli med og tyvlytte når countrystjernen spiller inn en ny sang, og vi får et meget sjeldent møte mellom Lynn og mora Liz, som synger sammen foran kamera. Liz Haaby døde ikke så lenge etter dette møtet, så hennes drøm om å finne røtter i Norge ble aldri oppfylt. Istedet er det datteren som reiser til Norge.

Dette innlegget ble publisert i Programomtaler. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Jakten på Lynns norske «Rose garden»

  1. Sindre Jonskås Hagen sier:

    Hei jeg vi takk

  2. unni westlie sier:

    Hei Tore.
    Vi har sittet og sett på Tore på sporet, programmet om Lynn Anderson. Et kjempefint program :). Men vi må få lov til å «arrestere» deg. Mårud gård ligger på Ørje i Marker kommune , og ikke i Aremark. Det er to forskjellige kommuner…..nemlig. Rett skal være rett.
    Hilsen to fra Ørje

  3. Randi Mihle sier:

    Takk for et flott program. Hva heter sangen Lynn synger sammen med sin mor i programmet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *