Tuva fikk møte sin redningsmann etter 67 år

Tuva og redningsmannenBilde: Endelig fikk Tuva Halbo møte mannen som reddet henne ut fra det brennende pensjonatet i 1943.

I fjor etterlyste Tuva Halbo fra Oslo sin redningsmann fra en brann i Marka Pensjonat i april 1943. Forleden fikk hun møte mannen som fikk henne ut av den brennende bygningen. Møte på Barndbu mellom Tuva og 86 årige Kjell Sterud ble både sterkt og hjertelig.

I 1943 var Tuva, hennes bror og far på ferie på Marka pensjonat. Mens de var her, ble de vitne til at pensjonatet brant ned. Tuva, som da bare var en jentunge, ble reddet ut av det brennende huset av dengang 20 år gamle Kjell Sterud. Tuva hadde i alle år lurt på hvem hennes redningsmann var, og takket være lesere av Tore på sporet-bloggen ble Kjell identifisert. Men først nå møttes Tuva og redningsmannen.

-Det var et utrolig hyggelig møte med Kjell Sterud, kona Kjellfrid, sønnen Knut og hans kone Nora, forteller Tuva. Både han selv og familien hans var så søte og morsomme og interessante personer, og skravla gikk. Jeg håper de gjør alvor av å besøke oss i Oslo, de hørtes slett ikke uvillige til det. Å møte sin redningsmann etter nesten 70 år var stort, og jeg er så takknemlig for at dere fant ham for meg, sier Tuva Halbo glad.

Tuva 2Bilde: Jeg husker godt den dagen det brant, fortalte Kjell. Og jeg husker også godt den lille jenta.

Kjell selv husker godt den dramatiske hendelsen, og også Tuva. – Jenta sto i en hjørnesofa i hallen, da jeg så henne, forteller den spreke 86 åringen. – Jeg drev og prøvde å få ut et piano der akkurat da. Klokka var mellom halv ni og ni på morran, og siden dette var under krigen hadde vi ikke vann å slokke med. Alt var bunnfrosset, så alt vann måtte hentes andre steder. Husker jeg var så forsiktig med dukene blant annet, trodde vel vi skulle få ut alt pent og forsiktig. Der tok vi jo feil. Skulle heller ha brukt dukene til å bære ut ting, men  det er det lett å si etterpå. Men jeg fikk ut jenta. Jeg knuste ikke noe vindu og tok henne ut nei. Jeg var jo inne der hun var, og tok henne med meg ut derfra. Jeg husker det fortsatt godt, forteller Kjell Sterud.

Han forteller at de hadde mange Oslofolk på besøk på pensjonatet under krigen. På grunn av matmangel i hovedstaden, fikk folk en uke på Marka, med god pleie og godt med mat. Dette ble det jo desverre slutt på da pensjonatet brant ned. Brannen startet i en sotpipe i et tilbygg, men på grunn av en voldsom nordavind denne dagen, spredte brannen seg fort og tok også hovedbygningen.

Pensjonatet ble bygd opp igjen i 1946. Men 8 dager før innflytting i 1947 brant det hele ned igjen. Deretter ble bygget gjenreist i mur, og er i dag syke og aldersheim. Selv ble Kjell Sterud gårdbruker og har bodd på Brandbu hele livet. Han er fortsatt en meget sprek mann, og gledet seg over å møte Tuva igjen etter alle årene.

Tuva 3Bilde: Takk for at du reddet livet mitt Kjell! Tuva fikk endelig møte sin redningsmann.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *