Hvem var gutten Kåre reddet fra drukningsdøden i Ulsteinvik i 1950?

BølgenKåre Knutzen (85) fra Bjugn var på sildefiske med skuta Bølgen fra Fosen i 1950. (Bildet)  Da de skulle levere silda på fryseriet i Ulsteinvik, falt mange sildekasser fra kaia og ned i sjøen. Tilfeldigvis oppdaget fiskeren fra Bjugn at det også lå en guttunge nede  på havbunnen. Les hele den dramatiske historien:

Kåre Knutzen husker enna godt denne dramatiske historien en vinterdag for nesten 50 år siden. her forteller han selv hva som skjedde:

Denne fortellingen går noen år tilbake i tid. Året er 10.februar 1950. Jeg var da hyret på en fiskebåt fra Fosen.Etter nattens fangst hadde vi ca 100 hektoliter med storsild som skulle fraktes til statens fryseri i Ulsteinvik. Det tok noen timer under veis før vi kom fram til fryseriet.Vi ble liggende ved siden av en ishavsskute fra Nord-Norge som hadde skiftet ishud. Der traff jeg mange gamle venner.

Under forhaling inn til fryseriet fikk jeg se en masse sildkasser som ramlet på sjøen, og til min store forskrekkelse fikk jeg se en unge nede på havbunnen. Han hadde falt sammen med kassene. Uten noen kommentar stupte jeg på sjøen og fikk tak i barnet, som da var bevisstløs. Med en forunderlig makt klarte jeg å løfte den 10-12 år gamle gutten opp på dekket mens jeg selv lå i sjøen.

Takket være mitt kjennskap til Holger Nielsen-metoden, vendte livet til gutten tilbake, og etter en tid kom han til hektene – en gledens stund for oss alle. Ikke lang tid etterpå dro gutten heim til sine foreldre. Etter at vi var ferdig med lossingen av silda, kom gutten sammen med foreldrene som takket for redningen av deres barn.

Bølgen -MannskapetBilde: Mannskapet på fiskebåten Bølgen i 1950

Denne hendelsen har gitt meg mange gledesstunder, og det står like levende for meg i dag, som den 10.februar 1950. Undertegnede etterlyser den nå voksne gutten, eller noen andre som har kjennskap til denne hendelsen. Mitt ønske er å finne ut hvem gutten var, og gjerne også møte han en gang til.

Har du et tips i denne saken, så ta kontakt med Tore på Sporet. Mailadrssen er: tore@nrk.no

 

 

Bjugn, 23.november 2009

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *