Historien om to brødre.

DSC_1447

I 1946 skiltes John Bjarne Øverland (bildet) fra sin lillebror og engelske mor, da foreldrene gikk fra hverandre. Mora og broren dro hjem til England, han ble  igjen i Norge hos sin far. Over 60 år senere begynner John Bjarne fra Nesna i Nordland å lete etter dem.

 Dette er kortversjonen av kommende søndags reportasje i Tore  på Sporet. En historie om to gutter, som like etter krigen ble splittet fordi foreldrene ble skilt, og som aldri så hverandre igjen. En sterk og gripende reportasje om hvordan voksnes valg kan slå ut for barn, selv om man i utgangspunktet bare ønsket alle vel.

TIL ENGLAND

Under den andre verdenskrigen var det mange nordmenn som flyktet til England for å kjempe mot tyskerne derfra. Det gjorde også John Øverland fra Nesna i Nordland. Der borte traff han en engelsk kvinne som han giftet seg med og fikk to sønner. I 1946, etter krigen, ble John og kona skilt, og de tok hånd om en sønn hver. Olav Alfred på knappe 2 år ble med mora tilbake til England mens 3 årige John Bjarne flyttet til Norge, hvor han vokste opp med sin far og hans nye kone.

Dette var siste gang John Bjarne så sin mor og sin bror. Da han vokste opp var det ingen som snakket om at han hadde familie i England. Ikke engang hans far. John Bjarne trodde stemora var hans biologiske mor. Først mange år senere fikk han av andre vite at hans virkelige mor var i England, og at han også hadde en lillebror. Men etter mye leting, hadde både private og profesjonelle gitt opp å finne spor av familien hans.

TORE SETTES PÅ SPORET

DSC_1457

Ved en tilfeldighet fikk Tore på Sporet høre om saken. I kveld skal vi følge Tore Strømøys forsøk på å prøve å finne ut hva som skjedde med familien Øverland i 1946, og hvorfor ting ble som de ble. Og ikke minst, hvor ble det av John Bjarnes bror og mamma? Det blir en spennende og gripende historie. Ikke bare om familie, men også om hvordan valg kan forandre barns liv. Du får også bli med til Nesna i Nordland hvor John Bjarne bor i dag.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Historien om to brødre.

  1. Guro sier:

    Jeg er en fast Tore på sporet titter og gleder meg til søndagene! Stå på videre 🙂

  2. Du gjør en kjempegod job, gid alle programmer på Nrk hadde hvert så meningsfylte some dine, ville Nrk vært en 100 % suksesskanal, selv om den nok er den beste av alla andre slik den er. Men dine program slår alle rekorder. Mvh. Ove Jan Ludvigsen.

  3. Hege Reielsen sier:

    Det er så hyggelig at Tore på Sporet er tilbake på skjermen igjen. Det er få program som gir så masse hjertevarme, og jeg koser meg veldig hver søndag kveld!

  4. thile sier:

    Jeg sier meg 500% enig i hva Hege skriver ovenfor=D

  5. Jan Dahl sier:

    Tore på sporet er det beste TV programmet i hele uken! Noe med mening i å se på. Det er ikke et tørt øye i vår stue på søndagskvelden. Det er flott at vi får være med å se på gjensynsgleden. Ønsker deg alt godt John Bjarne og håper at du får mange gode år sammen med familien din, endelig sammen. Vi var på Nesna i sommer med Hurtigruten så da var det vel du som ordnet med trossen. Takk også til Tore for et flott programm og ledelse av dem.

  6. Rolf Herman sier:

    Endelig en programleder som forstår hva oss vanlig dødelige er opptatt av. Ikke la alle de «bedrevitende» få bestemme hva vi skal få se av programmer.Kjempebra!!!! Stå på, Tore!

  7. Irene Andersen sier:

    Takk for fine program . Godt det finnes medmennesker som deg Tore . Lykke til videre i ditt arbeide .

  8. God reporstaje!
    Men var den viste film virkelig fra det første møte der John Bjarne fikk møte sin mor etter 63 år?
    I såfall var det eiendommerlig at en mor ikke viste følelser når hun fikk møte sin sønn uten å ha sett ham på 63 år? Ikke et øye var en gang fuktig!
    Kan Tore gi en forklaring her?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *