Mamma Kangs historie

DSC_0823Søndag får du se og høre historien til Sør-Koreanske Kang, som opplevde at hennes ex.mann adopterte bort sønnen deres da han var nesten 6 år gammel, uten at Kang fikk vite noe om det. Dette er en historie som nok vil vekke mange følelser, og også diskusjon.

Jeg fikk den første henvendelsen om kvinnen fra Korea som lette etter sønnen sin for flere år siden. Historien jeg fikk høre var sjokkerende. Kang hadde vært gift og fått en sønn. Han ble moras største glede og stolthet i livet. Etter noen år begynte Kangs ektemann å slå henne. Hun rømte tilslutt hjemmefra sammen med sønnen. Men etter en tid innså hun at hun ikke var istand til å forsørge sønnen skikkelig. Hun hadde ikke jobb, penger eller hus.

Hun gjorde da valget hun egentlig ikke hadde lyst til å gjøre, men som hun mente ville være det beste for sønnen. Hun dro tilbake til faren og lot han få ta seg av gutten. Han og ikke minst besteforeldrene var rike, og hun var overbevist om at sønnen ville få den best mulige oppvekst hos dem. Selv reiste hun sønderknust tilbake til byen hun kom fra, hvor hun jobbet døgnet rundt. Målet var å bli istand til å klare seg selv, så hun kunne reise tilbake til sønnen igjen. Da ville hun også forklare han, hvorfor hun var nødt til å reise fra han. Hun hadde ikke noe valg.

Etter noen år med jobb døgnet rundt hadde Kang fått skikk på livet sitt, fått seg en god jobb, hun tjente godt og hadde snart råd til å kjøpe seg en leilighet. Hun ville dra tilbake til sønnen flere ganger, men søstrene ba henne vente. Hun måtte ikke uroe gutten mens han gikk i skolen. Men da Kang begynte å drømme om sønnen hver natt, ville hun tilbake. En av søstrene fulgte med. Da de kom til byen han og faren bodde, fikk hun et sjokk.

Huset de hadde bodd i var borte. Det samme var faren , besteforeldrene og gutten. En nabo dukket opp og spurte Kang om hun ikke visste hva som hadde skjedd? Da Kang svarte nei, fikk hun høre en historie som bokstavelig talt slo henne i bakken. Naboen fortalte at kort tid etter at Kang hadde forlatt den nesten 6 år gamle gutten hos faren og farmora, hadde de to puttet gutten i bilen og kjørt til Seoul. Der hadde de levert han på ett barnehjem og bedt om at han måtte adopteres vekk. Kang brøt sammen. Siden denne dagen hadde hun lett etter sønnen sin. Hun fikk vite at han var blitt sendt til Norge og blitt adoptert av en familie der.

DSC_0854

Historien søndag handler om Kang. Om en mor som leter etter det kjæreste hun har, sønnen sin. En mor som opplevde at barnets far, som lovte å ta vare på sønnen, istedet adopterte han bort, uten å si noe til henne. Jeg fikk en bønn om å hjelpe Kang for flere år siden. Hun hadde bare ett ønske i livet. Å finne sønnen, for å se om han hadde det bra, og for å forklare hvorfor ting ble som de ble. Det var alt hun levde for.

Etter å ha tenkt meg godt om, bestemte jeg meg for å prøve å hjelpe henne med å finne han. Jeg hadde ikke samvittighet til å la være. Jeg vet enkelte, særlig adoptivforeldre, er kritiske til at jeg gjorde det.  At det er de adopterte selv, og bare de som skal kunne finne sine biologiske foreldre. Jeg er i prinsippet helt enige i dette. Og enda i dag er det ingen adoptivbarn som har fått noen telefon fra meg om at biologiske foreldre leter etter dem. Men jeg mener dette var en så spesiell sak, at jeg iallefall burde prøve å hjelpe. At det må gå an å vurdere en sak etter innholdet, ikke bare avfeie den uten videre.

Etter å ha veid alle argumenter for og imot.  Jeg lar hver og en vurdere selv. Se søndagens sending før du gjør deg opp en endelig mening. Og gi meg gjerne tilbakemeldinger. Det må kanskje legges til at det ikke på noen måte er forbudt for en biologsik mor eller andre å lete etter et bortadoptert barn. Det gjør mange i Norge også. Se bare på Facebook. Men de har bare ingen rettigheter til å få vite noe. Kanskje hadde det hjulpet mange om de iallefall kunne fått vite at det hadde gått bra med barnet? Kanskje det kunne gitt dem ro i livet?

DSC_0815

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

58 kommentarer til Mamma Kangs historie

  1. Sint sier:

    Tore du er et svin…hold trynet ditt i se og hor….det er der du hører hjemme

  2. rita sier:

    jeg synes at tore på sporet er ett fint program jeg.

  3. Jan sier:

    Skjønner at dette må ha vært et vanskelig valg å ta, men jeg er sikker på at du tok det rette. Dette var en forferdelig historie, og jeg er enig i at denne kvinnen i alle fall har rett til å få vite om barnet hennes har det bra. Det må jo også ha vært en traumatisk opplevelse for gutten selv, og kanskje er han interessert i å få svar på hvorfor dette skjedde med ham? Gleder meg til å se programmet, Tore. Stå på!

  4. karen stautland sier:

    Jeg antar at dette er avklart med adoptivbarnet og adoptivforeldre og at det er ok.Men, og det er et stort men.Jeg er selv adoptert, men jeg følte ikke at tiden var inne til å begynne med undersøkelser før jeg var godt voksen. Og da mener jeg godt voksen, jeg hadde selv voksne barn. Det viste seg at det var lurt for min del.Livet blir aldri det samme etter at sannheten kommer på bordet.Det finnes gode ting og vanskelige ting. Alt dette blir en del av resten av ditt liv. Er en ikke da moden og trygg på sitt ståsted i livet, tror jeg dette kan bli en opplevelse som absolutt ikke bare blir positiv. Akkurat dette er kanskje ikke det en tenker mest på når en plutselig står oppi det med «begge beina». Ønsker masse lykke til for alle.

  5. Anette sier:

    Hmm er tore et svin?? må virkelig si at det finns verre mennesker enn han !! Forstår det kan vekke følelser. Synes tore på sporet er et menneskelig program og tore viser menneskelighet og omsorg.
    Takk for at du hjelper så mange og finne deres kjære 🙂

  6. Sara sier:

    Slik jeg har forstått ‘Tore på sporet’, så tropper de ikke opp på trappa til folk og sier ‘her er din biologiske mamma. Hva føler du nå?’. Det ligger nok mange forberedelser bak, og alle involverte er med av egen fri vilje. Nå vet ikke jeg hvor gammel denne gutten er, men er sikker på at om han er ung så har foreldrene hans blitt kontaktet først, og at de har fått velge om dette er noe de ønsker for gutten sin eller ikke.
    Tore er absolutt ikke noe svin, han virker som en kjernekar med gode verdier og et stort hjerte!

  7. Frank sier:

    For meg er Tore på sporet det beste programmet på Nrk.:-)
    jeg er selv adoptert, mine biologiske foreldere ønsker ikke konntakt med meg.
    men jeg finner trøst når jeg ser på tore på sporet.

  8. Anne sier:

    Jeg syns det er en fin ting du gjør før denne moren som har mistet sønnen sin! Håper dere lykkes med å finne han. Lykke til.

  9. Jeg synes det er fint at du og NRK gjør dette arbeidet for dem som leter etter sine.
    Mange hadde ikke funnet dem uten hjelp.
    Hver gang noen av våre kjære dør, blir vi minnet på at det eneste vi har som er av betydning er hverandre – så lenge vi har levedager. For den som leter blir det ekstra viktig å finne den de leter etter før tiden har rent ut. For den som leter, er den hjelpen som Tore på sporet kan gi avgjørende.

    Jeg kjenner søsken som i farens begravelse fikk vite av ei tante om ryktene at faren skulle ha fått et barn til. Dette var noe de hørte for første gang. De undersøkte litt, og fant en bror i en annen by! 🙂

    Adopsjon er et vanskelig tema. Barnet er nemlig ikke part i saken. Alt blir gjort over hodet på barnet. Med et pennestrøk blir biologiske foreldre slettet, og barnet selv får ikke vite hvem de er før det er myndig.
    Med hvilken rett tar man de biologiske foreldrene fra ungene?

    Jeg kjenner en som ble adoptert som barn, men fremdelse hadde kontakt med mors biologisk familie. Som voksen oppdager han at myndighetene har slettet mor fra registeret – det er ikke hans familie, den familien han har nærest kontakt med! Han oppdager også at det er irreversibelt! Han kan ikke få tilbake sin mor som sin forelder i registeret! Han er krenket av adopsjonslovgivningen – han har ingen rettigheter.

    Barn må få rett til sine biologiske foreldre!
    (Men vi er kanskje ikke opptatt av barns rettigheter? Men de voksnes!)

  10. Yessenia sier:

    åååh, jeg har sittet her og hyl grått! av glede.
    Er selv adoptert og tenker veldig mye på Mamma i Chile. Savn og hundre spørsmål.
    Syns dette programmet er helt herlig !<3

  11. Randi sier:

    Dette var det beste programmet eg har sett av Tore på sporet. Heilt rett at denne kvinna skulle få treffe og sjå igjen sin sønn. Flott at ho vart så godt motatt. Stå på Tore!!!!!!

  12. Abba sier:

    Synes det var et gripende program.
    Stå på Tore!!!

  13. chris sier:

    Bjarte hade ju också en helt fantastisk norsk familj, han klarar säkert att ha kontakt med sin koreanska familj med så stabil hemmamiljö i Norge

  14. Arne Martin fra Drammen sier:

    Kjempe fint program. Utrolig hva medmenneskelighet gjør. Stå på. Dette var noe av det bedre.

  15. Elisabeth sier:

    Helt utrolig flott gjort 🙂 Vi gråt i bøtter og spann 🙂 Stakkars mammaen – for et liv hun har levd hittil, og så flott at hun fikk fred i hjertet og ro i sjelen! :o)

  16. b.t. sier:

    vekk med alle programmene, men ikke TORE PÅ SPORET.
    Det skulle vart hvert dag. Takk for det Tore.Stå på

  17. Ragnhild Bjellås sier:

    Et fantastisk program. Sterke historier om mennesker som blir hjulpet. Utrolig flott. Hilsen Ragnhild

  18. Jarle Bjørknes sier:

    For første gang satt jeg meg ned for å se et «Tore på sporet» program. Motivet er at jeg selv er adoptivfar for en flott gutt fra Korea, og temaet interesserte meg. Jeg er selv også filmprousent og jeg ser jo at redaksjonen har lagt opp til å trykke på de riktige knappene for at det skal være et rørende program. I all hovedsak sitter jeg med et inntrykk av at redaksjonen har gått varsomt frem.

    Derimot reagerte jeg sterkt på et par kommentarer fra adoptovmoren som fikk stå uimotsagt. Det ene var at «det burde være forbudt å adoptere bort så gamle barn» – en kommentar hun refererte til første kvelden de hadde Bjarte hjemme hos seg. Det andre var at Verdens Barn «gir blaffen» når barnet er overlevert. Hennes opplevelse av situasjonen i en sikkert krevende hverdag som adoptivmor.

    Begge deler er ugjennomtenkte kommentarer og jeg begriper ikke at de har sluppet gjennom av redaskjonen til dette programmet.

    Mange opplever «Tore på sporet» som ren sosialpornografi som de tar avstand fra. Jeg vil ikke bruke så sterke ord, men for min egen del er dette første og siste gang jeg ser programmet.

  19. benthe sier:

    takk for et flott og givende program:) Stakkars Kang..helt riktig at du hjalp denne kvinnen å finne fred,og til å kunne treffe igjen sin bortkomne sønn…for mye kjærlighet kan ingen mennesker få,og Bjarte er heldig som er omgitt av det,både i Norge og Korea:)

  20. Liv Irene sier:

    Flott program! Tragisk historie, som endte bra for alle parter!
    -for adopterte vil jeg anbefale grupper på facebook
    Norges adoptivbarn
    Adoptert og født i Norge

    Og foreningen for adopterte http://www.adopterte.no

  21. Siri sier:

    Veldig enig i at dette er et område der en må trå med varsomhet. Men samtidig er jeg også enig i at dette er det beste Tore på sporet-programmet så langt.

    Her var det jo begått et lovbrudd så langt jeg kan forstå, og Kang ville nok aldri fått fred før hun fant sønnen. Selvsagt var det fare for at han som nå hadde forsonet seg med sin skjebne ville bli dratt tilbake i gamle sår og frustrasjon og kunne endt opp med bitterhet. Men sannsynligheten for det motsatte var så mye, mye større. Han ville nok også ha et savn inne i seg for alltid, om enn noe ubevisst, som helt sikkert ville blitt forsterket med årene. F. eks. når han får egne barn. Da tenker man alltid mye på sine røtter.

    Så dette mener jeg var et helt riktig og uunngåelig valg, Tore.

    P.S.: Det blir påstått her at du er et svin… Har du hatt svineinfluensa? Ja, for det er vel det som menes? 😉

  22. tove sier:

    Hei:)
    Jeg er godt voksen 47 og skulle ønske meg flere slike program som røsker opp følelsene i menneskene vi er blitt for overfladiske og ser ikke at vår neste som kanskje har en ryggsekk full av historie…
    Jeg har selv en på ryggen som er vond og vanskelig..Derfor ønsker jeg at andre kan få sine håp og ønsker oppfylt…for å slippe å gå med et sårt savn håp uten å få gehør du er bare en helt herlig person med et stort hjerte å evne til å sette deg inn i den enkelte skjebne så Tore aldri slutt å hjelpe menneskene som ber deg nestekjærlighet er gått av mote vekk den til liv igjen:D det trenger vi…..

  23. hilde sier:

    Synen at slike program som Tore på sporet er flott. Tenk på alt det positive som blir gjort for andre mennesker. Vil tro at den bortadopterte gutten hadde mulighet til å si nei om han ikke ville gjenforenes. Kjempeflott program 🙂

  24. Arne sier:

    Hei !
    Programmet Tore på sporet er noko av det beste NRK har . Tore Strømøy er en fantastisk person til slike program rett fra virkeligheten. Er selv adoptert for fleire 10 år siden, og kan med hånden på hjerte si hva en adoptert føler. Kritikken har lite rot i virkeligheten, dei som har adoptert og er mot dette programmet, må virkelig gå i seg selv. I programmet som er nedredigert og krysssjekka fra alle kanter har nok både adoptivforeldre og Bjarte kunnet stoppe dette om det var det dei helst ville, men her var og er oppegående adoptivforeldre og den adopterte. All ros til Tore og NRK som har slikt program og tar slike saker. Virkeligheten må selv den mest vellykka tole og sjå. Til Tore vil jeg si, la ikke kritikken gå innpå deg men stå på, du har nok flertallet av befolkningen med deg.

  25. Marit sier:

    Jeg syns du hadde en flott og gripende sending i går kveld,å reagerer på at folk raser i mot dette…Klart at hvis ikke foreldrene til denne gutten ikke hadde villet at han skulle få treffe sin mor så hadde dem ikke gått med på det…
    Så dere som raser mot denne sendinga ser jeg på som kjempe egoister…

  26. Bjørn sier:

    Jeg forstår ikke all denne hetsingen av Tore for alt mellom himmel og jord.
    Stort sett så går vel dette programmet ut på å finne noen på oppdrag for noen andre.
    Syns en ikke dette koseptet er noe særlig, ikke se på programmet.

    Jeg personelig ser ikke på denne type program men jeg blir så jævelig provosert av de som ikke klarer å si noe hyggelig og skal rakke ned på alt og alle. Litt som jeg prøver å lære mine barn, hvis du ikke har noe hyggelig å si så la det være.

    Stå på videre 🙂

    Bjørn

  27. Geir sier:

    Hei

    Så programmet og synes det er helt ok det som ble gjort.
    Er selv adoptert og tok kontakt med min biologiske mor for noen år siden.
    Om situasjonen var den at noen hadde tatt kontak og spurt slik som i dette programmet så hadde jeg sagt ja. Men det hadde jo vært mitt valg.
    De adoptivforeldrene som kritiserer hele tiden er kanskje usikre og redde, ikke vet jeg, men det er iallefall lett å alltid gjemme seg bak utsagnet at en hele tiden skal ha barnets beste i tankene, men når barnet ikke lengre er et «barn» faller vel dette argumentet av seg selv.
    Uansett så gjorde du flere mennesker glade, og i ettertid kan en vel si at det var en riktig besluttning.
    Så kan jo alle som er imot det mene hva de vil.

    Valget var jo den adopterte gutten/mannen sitt til syvende å sist.

  28. Hanna sier:

    Tore på sporet e ett utrule bra program ferr mæ hværtfall, gruinn te dt e at æ e æn tå dæm som e adoptert fra Sør Korea og æ e æn tå dæm sil vill prøv å finn dæm biologiske fereldran min, å æ kjæms te å vill ha hjølp tå Tore på Sporet når æ bli gammel nok, e 15 og et halvt nu. Dt va ækstra røranes å sjå Holt Barnehjemmet, ferr dt va der æ va.. Inchon e »hæm» by’n min i Korea.

    Den få pærsonan som itj like henn programmet å dæ, trur æ bør hold dt ferr sæ sjøl. Æ garantere at dæm itj savne nånn i familien sin eller e adoptert, ferr hadd dæm virri dt så hadd dæm itj skrivvi dt dæm har skrivvi.

    Æ føle ett stort savn inni mæ, og dt kjæms itj te å kom bort før æ finn dæm. Og æ væt at æ kjæms te å gjørrå dt, dæm har sendt me kjæmpe my informasjon (Navn på dæm bægge, alder, slækts treet osv). Dt må jo bety nåkkå? Dæm sendt itj me dt ferdi dæm ITJ vill at æ ska kontakt dæm vel?

    Stå på Tore!! 🙂

  29. Tove sier:

    Stå på Tore.Dette er et bra program.Jeg har sett nesten alle programmene dine og de er fantastisk bra.Du har et stort hjerte som hjelper mange og finne sine nermeste.programmet om Bjarte var rørende bra.Til de som er adoptivforeldre, kan prøv og sette seg i situasjonen til moren til Bjarte,så trur jeg at de ha lett etter han.
    Helt enig med en adoptivfars uttalelse til alle som er adoptivforeldre og de som er imot dette,må gå dypt i seg og tenk.
    Stå på Tore.

  30. Lina sier:

    Hei!
    Du lager noen flotte programmmer, Tore, og dette siste som ble sendt i går kveld, var gripende og rørende.
    Ser du skriver på bloggen her at «Kanskje hadde det hjulpet mange om de (foreldre) iallefall kunne fått vite at det hadde gått bra med barnet? Kanskje det kunne gitt dem ro i livet? Jeg er så hjertens enig!
    Å tenk på barnet da, som helt sikkert hadde fått svar på en del spørsmål som ikke adobtivforelder eller andre kan besvare.
    Det viser seg at adobtivbarn er mer rotløse, på en salig jakt etter eget opphav. Det er det mange eksemler på både i ditt program, og i den klare hverdag. Jeg tror, i denne saken, var det rett at mor fikk møte sønn!!

  31. Jeg synes dette var tøft gjort av deg Tore, og en flott måte å kaste lys over den menneskehandelen vi vestlige bedriver.

  32. Inger sier:

    Fantastisk rørende program i går Tore. Stå på!

  33. Kari sier:

    Jeg synes programmet om Kangs leting var et godt program. Men en ting jeg undrer meg på, og som ikke kom fram i programmet : Da Bjarte traff moren – som kun snakket koreansk, husket han da sitt morsmål igjen ? Han var jo 6 (5?)år da han kom til Norge og hans norske mor beskriver at han både snakket og sang koreansk da han kom. Vi så at han fikk opp minner i forhold til maten hun serverte, så hva med språket ?

  34. Pamis sier:

    Jeg syns du gjorde det rette! Denne kvinnen hadde blitt «frarøvet» sin sønn, ikke adoptert han bort frivillig. Så selvfølgelig er det det rette å hjelpe henne. Så klart hennes mål i livet er å finne sønnen, for å få vita at han har det bra. Det ville jeg ønsket også. Og alle andre mødre. Stå på Tore, du gjør en super jobb. Ikke la deg knekke av negative kommentarer, du hjelper mange mennesker og du er en fantastisk mann.

  35. Thomas sier:

    Bra program på Søndag. Beste tv-underholdningen i Norge for tiden. Så stå på og lag 10 nye sesonger.

  36. Bjørn Tangen sier:

    Menneskehandel, ordet ble brukt i et tidl. inlegg, og jeg er enig. I mange tilfeller er det faktisk det det er. Bemidlede fra den vestlige verden får heller kjøpe seg status-symboler som ikke er av «kjøtt og blod» Hadde Kang og andre likestilte fått en brøkdel av hva en adopsjon koster, hadde nok de fleste klart å ta seg av sine egne barn. Men når «skaden» først er skjedd, er det vel et minstekrav og en menneskerett å få vite om sitt opphav. Om det skal lages «underholdning» av slike saker er kanskje en annen sak, men jeg ønsker Tore på sporet uansett lykke til videre i sitt arbeid!

  37. Anne Elisabeth Tangen;Røros sier:

    Det var ett veldig rørende program i går kveld.Og det var helt riktig å hjelp.Satt å så på og så tårene rant på meg.

  38. Einar sier:

    Stå på Tore,uansett hvordan du lager disse programmene er det er det noen som må kritisere.Ikke bry deg om det Tore stå på..Dette er noe av det beste nrk har laget…,

  39. Anne L. Jakobsen sier:

    Har nettopp slått på TV og hører at det er delte meninger ang. dine programmer. Jeg blir rørt langt inn i sjelen, det er en menneskerett å få kjennskap til egne foreldre og barn dersom man ønsker det.Du lager så flotte program, noen vil alltid være negativ uansett hva andre gjør, bare stå på og fortsett å hjelpe mennesker som har udekkede behov. Lykke til videre

  40. Kari sier:

    Synes «sint» kunne spart seg dette. Hvor er din menneskelighet? Jeg
    ble temmelig provosert av ditt såkalte innlegg. Stor takk fortjener
    Tore som gir livet mening til så mange ulykkelige mennesker. Selvsagt
    er dette et svært ømtålelig tema, men det vi såg i går kveld grep mange til tårer. Hjerteskjærende historie om en stakkars mor som ble
    sviktet av sin eksmann og svigerforeldre. Det burde finnes lover selv i
    Korea om at det var gitt samtykke fra begge foreldre til adopsjon.
    Gledelig å se en lykkelig gjenforrening av mor og sønn. Fantastiske adoptivforeldre! Ønsker deg Tore, lykke til. Gleder oss til neste program, istedenfor alt det tomme og meningsløse som slippes
    til i media.(ønsker ikke mitt etternavn oppgitt)

  41. knut s. adoptivfar sier:

    Kjempeprogram nok en gang! Viktig at norske foreldre bevisstgjør adoptivbarn på etnisk bakgrunn ,ellers «stjeler» de noe fra barna de har fått til «låns» .Alle med noenlunde gangsyn vil glede seg over at Kang fikk hjelp . Stå på, Tore! Du har ekte verdier med i bagasjen!

  42. Kristin sier:

    Ble rørt av historien og programmet. Er det «eiefølelsen» som får adoptivforeldre til å reagere? Kan ikke forstå annet enn at dette må være berikende for den adopterte…. og denne historien er vel litt anderledes enn normalen. Tore og hans team gjør en flott jobb. IKKE la deg knekke av kritikken. Sterke historier skaper alltid meningsytringer. Stå på !!!!

  43. Bodil sier:

    Sitter å leser… den *sint* synes meg at han trenger hjelp. Han(?) er meget provosert…er nok en grunn…ta kontakt med han du Tore.
    Ellers føler jeg vi blir invitert inn i et familiegjenforenings selskap…ikke som en titter in vinduet, men som en gjest som får oppleve hvor flott det er for disse som etter år med leting,,,nå får hjelp!

  44. ragnhild sier:

    stå på tore,du lage flotte program, tror alle disse som har adoptert selv og som kritisere deg ,rett og slett gjør det av redsel, er redde for at deres barn skal bli oppsøkt av biologiske foreldre, eller at barna selv vil prøve og finne sitt opphav når de er blitt myndige. men uansett noen må alltid klage….

  45. Jens sier:

    Her er det så mange indignasjonselskende ureflekterte sippegurier av begge kjønn at det ikke er til å tro… Hmmm… Er det ingen som ser det problematiske i å få hevet på seg en «familie» en ikke har bedt om? Dessuten: Det gikk frem at moren ikke primært savnet barnet, men at hun var tynget av skam. Det er noe annet. Dernest er det en helt annen kultur, men Toregutten presser det inn i en norsk sammenheng og tenkemåte, hvilket kan være ren desinformasjon. Det må alltid være barnet som tar initiativ til å finne bilologisk opphav. (Ikke mor, for moren er i Norge!)

  46. Atle sier:

    Hei jeg synes dette er et bra program og særlig denne historien var bra.Det gikk jo klart fram at moren savnet barnet hun hadde jo lett etter ham siden hun ga barnet bort.Bra at hun fant ham i norge dette er ok så lenge alle de involverte er enig.Stå på tore!!

  47. Siv sier:

    Programmet Tore på sporet er til god hjelp for de som letter etter sine slektninger. Min simple mening er at så lenge de menneskene som er innvolvert i hver enkelt sak ikke føler seg tråkket på av Tore Strømøy, ser jeg ikke problemmet.
    Jeg tror de adoptivforeldrene som ikke har snakkket/snakker om fdelandet til sine barn er de som reagerer sterkest på denne typen TV-program. Jeg er selv adopteert og vet en del om mitt fdeland og min adopsjon. Etter hvert som jeg har blitt eldre er jeg glad for at mine foreldre har vært åpen om adopsjonen. Til tross for dette føler jeg meg 100% norsk.

    PS: Stå på Tore! Husk at de som kontakter deg er de som virkelig setter pris på det du gjør.

  48. Bjørn sier:

    Hei er selv far både til egne biologiske barn og til et adoptert barn. Eneste forskjell på ungene mine er at en annen dame har hatt mitt adoptivbarn i magen og ble nødt til å gi det fra seg. Alternativet til barnet da var en ny familie med mor og far eller barnehjem. Som enhver far er jeg opptatt av mitt barns beste. Det er å bli trygg på sin historie og det flotte landet barnet kommer fra. Men jeg er svært usikker på om den oppsøkende virksomhet Tore driver med er til det beste for et barn som skal bygge identitet. Alle har vi identitetsutfordringer i vårt liv, og vi trenger ikke å få dem dyttet på oss av en tv kanal. Så hele programmet, og fikk en «se og hør følelse» av det.

  49. thile sier:

    Hei Tore! Du er en av de beste programledere i NRK :o) Jeg forsvarer deg med nebb og klør!!!
    Hev deg over slike tilbakemeldinger som nr 1 🙁 UBEGRIPELIG, vedkommende bør slå på av- knappen førstkommende søndag :(….

    Stå på!

  50. Tror det meste (positive) er sakt og kan bare slutte meg til (den sippete) fansen og si stå på! og flere programmer.

  51. Dette støtter vi fullt ut. Sitter og griner i godstolen men er like imponert for hvert program som Tore Strømøy lager.
    Det er synd at de «som kjøper» unger kommer med slike oppkast
    3 i Larvik

  52. Hei Tore, likte historiens ende, syntes det var rørende da Kang og Chang-Woo møttes, jeg vet hvordan det er å ikke vite noe om den du er glad i, jeg følger med på alle programmene og kunne ikke la være å se dette, det var veldig rørende.
    – Frosam.blogg.no

  53. Julie sier:

    Et fantastisk flott program og en rørende historie.
    Er selv adoptert og fikk konakt med min biologiske familie for endel år siden,kjenner meg igjen i historien og ser at dette er en familie som har tenkt nøye gejnnom hva og hvordan dette ville kunne påvirke deres familie. Fantastske adoptivforeldre som tar i mot biologisk mor med åpne armer, Bjarte også som må ha hatt en masse spørsmål står fram som en fantastisk ung mann med et stort hjerterom.
    Fortsett og lage disse programmene og hjelpe mennesker.

  54. Bernt sier:

    Har skummet kommentarene og funnet tror jeg en helt ufyselig (den første) og to reservert negative kommentarer. Festet meg med at de to er skrevet av personer som selv har adoptert. Deres reserverte holdning skulle ikke skyldes en snev av sjalusi til sitt eget adoptivbarn, fordi, hvis vedkommende skulle finne sitt biologiske opphav, så kanskje ville ikke forholdet til adoptivforeldrene bli det samme!
    Mange av kommentarene er fra persomer som selv er adoptert og det er bare positive kommentarer. Hva kan det komme av, tror dere.
    Som det også ble sagt i diskusjonsprogrammet på NRK, så er det barnet som bestemmer om det vil ha kontakt med sitt biologiske opphav!
    Synes dette er et helt topp program, som vi må få flere oppfølgere til!
    Selv er jeg ikke adoptert, men føler med de som er det. Det vil alltid, ligge en viss nyskjerrighet i sinnet hos den adopterte!
    Stå på Tore.

  55. Elin sier:

    Jeg skjønner ikke kritikken av siste program av Tore på sporet.Denne gangen satt jeg selv med tårer i øynene. Den koranske moren viste jo ingenting om at sønnen ble adoptert bort. Om en ikke liker programmet så er det å skifte kanal eller slå av tven.
    Tore på sporet er noe det beste som er på tv.

  56. Merete sier:

    Jeg elsket søndagens program! En utrolig historie! stå på videre! Har fulgt med på Tore på sporet siden jeg var lita! 🙂

  57. Sjugur sier:

    Synes at det Tore serverer oss er i aller høyeste grad meget bra. At programmet er underholdning liker jeg god. Det er ikke enkelt her i Norge å tekkes de svake, forståsegpåere som alltid vet så mye bedre enn oss andre. Hustorien om Kang viser også en annen side som her blir fortalt og vist på en meget fin måte.
    Vi har også her med en meget bestemt adopsjons familie som virkelig vet å forsøke å gjøre det beste for sin adopsjon sønn. Det er slike foreldre vi alle burde hatt!
    Tore du lager kjempegode program som også viser at du forsøker å ta alle forbehold. Men, det med å forene to sider er aldri gitt på forhånd. En kjempegod serie og som viser hvor mye som er gjemt bort o kroker og kriker i en mengde familier.
    Jeg håper med dine programmer at flere får av seg nisselua og virkelig skjønner hvordan en side i en sak kan ha det. Drit i de som vet så mye bedre, bruk magefølelse din og gjør det du tror er rett. Alle har lov å feile – dette gjør du imidlertid meget bra.

  58. Anette sier:

    Jeg skjønner godt at Kang ønsket å finne igjen sønnen sin, det er jo ganske naturlig for en mor å finne igjen barnet sitt. På den annen side så skjønner jeg jo at adoptivforeldre reagerer på at biologiske foreldre kan søke opp sine barn fra denne siden. Jeg er selv adoptert fra Sør-Korea og alle jeg har møtt som er adoptert sitter med et ønske om å finne sin biologiske familie en gang i livet. Så for meg så hadde dette vært noe positivt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *