Mandag ettermiddag farer en bitteliten asteroide forbi Jorden på uvanlig kort avstand. Det er ingen fare for kollisjon, men asteroiden får en helt ny bane på grunn av tyngdekreftene fra Jorden.
Verdensrommet overvåkes ganske intenst på jaktetter asteroider som en gang i fremtiden kan komme på kollisjonskurs med Jorden. På grunn av de voldsomme hastighetene i rommet utløser selv en ganske liten asteroide svært store energimengder dersom den treffer Jorden. En asteroide som er større enn omkring en kilometer i diameter kan utløse problemer over hele kloden, blant annet med støv som skygger for Solen, lave temperaturer og massedød blant dyr og planter.
Asteroiden 2011 MD er derimot bare 5 – 20 meter stor og utgjør en veldig liten trussel om den hadde kollidert med Jorden. Det vil den heller ikke gjøre, men mandag 27.06 kl. 15.30 norsk tid passerer steinblokken bare 12 000 kilometer fra Jorden. Den vil passere nærmest Jorden over det sydlige Atlanterhavet nær kysten av Antarktis. Det er ingen mulighet for at den treffer Jorden.
Her kan du se en film av asteroiden, tatt 25.06 av en spansk amatørastronom. Asteroiden ser vi som en strek som passerer mellom stjernene.
Dersom den hadde truffet ville det blitt et meget spektakulært lys- og lydshow en kort stund i området der den hadde kommet inn i atmosfæren. Men det er sannsynlig at den ikke hadde nådd bakken i ett stykke, men i mange mindre biter. Det ville antagelig blitt ganske begrensede skader selv om den hadde falt ned i befolket område. De største skadene kunne trykkbølgene forårsaket, i form av vinduer som blåses inn etc.
Siden stedet er Antarktis er dette altså ikke aktuelt og steinen vil heller ikke treffe Jorden. Men banen dens blir endret ganske dramatisk av tyngdekreftene fra Jorden.
Det går ganske lang tid mellom hver gang en asteroide observeres mens den passerer så nær Jorden, men det skjer antagelig ikke så sjelden. De siste 10 årene har flere miniasteroider kommet inn i atmosfæren og forårsaket eksplosjoner med intensitet som atombomber. Slike kosmiske smell forårsaker ikke noen radioaktivitet, men noen ganger kan trykkbølgene blåse inn vindusruter.
I 2008 ble en miniasteroide oppdaget rett før den traff Jorden.
På vei bort fra Jorden vil asteroiden 2011 MD passere gjennom beltet med geostasjonære satellitter (blant annet TV-satellitter). Sjansen for kollisjon er veldig liten, men ikke helt null.
Hadde denne artikkelen vært skrevet i DB ville den skremt livskiten ut av oss. Nrk derimot understreker 5 ganger at meteoren ikke vil treffe jorden:) Det er vel bare Nrk og Aftenposten igjen når det gjelder seriøse nettaviser:(
Enig. Resten er blitt som Se & Hør
«Asteroiden 2011 MD er derimot bare 5 – 20 meter stor og utgjør en veldig trussel om den hadde kollidert med Jorden.»
«Veldig» burde kanskje vært byttet ut med liten eller minimal?
Takk for at du gjorde meg oppmerksom på den «skriveleifen»! Det skulle stå «veldig liten trussel» og er rettet nå.
Er det mulig å se den på mandag? Eller går den «lydløst forbi»? 😛
Nei, den passerer nærmest Jorden over grensen til Antarktis mens det er dagslys. Fra Norge vill vi uansett ikke sett den fordi det er lys himmel både dag og natt for tiden.
Hei Knut Jørgen
I mange populærvitenskaplige programmer og artikler blir det framstilt slik at vi kan takke Jupiter for at vi ikke har flere asteroidetreff her på Jorden, fordi Jupiter med sin enorme masse trekker dem til seg i stedet. I romanen Maya sammenligner Jostein Gaarder også Jupiter på en morsom måte med «myggmannen» som skulle sove i hytten til høvdingen for å trekke til seg mygg slik at høvdingen ble forskånet.
Men kan ikke dette virke begge veier? Jorden kan jo like godt havne i skuddlinjen når en asteroide får banen sin påvirket av Jupiter.
Mvh Thor
Joda, dette kan gå begge veier og det har vist seg at i praksis spiller det knapt noen rolle om Jupiter finnes eller ikke. MEN: Asteroidene er himmellegemer som aldri klarte å samle seg til et større objekt (en planet) fordi tyngdekreftene fra Jupiter forstyrret. Så uten Juåiter vill vi neppe hatt farlige asteroider i det hele tatt, ihvertfall mange færre. Kometer kommer fra de ytre delene av Solsystemet, så de ville vi uansett hatt besøk av fra tid til annen.
Kan en astroide kollidere med jorda i vår leve tid?
Ja, det kan den og derfor er det intense søkeprogrammer for å finne potensielt farlige asteroider. Faren er imidlertid svært liten.
Jeg har hørt veldig mye om at en komet » elenin» skal treffe jorden i oktober. bør jeg bekymre meg? vil det skje ?