Let etter steiner fra rommet!

De siste ukene har flere kraftige ildkuler lyst opp himmelen, særlig i Sør-Norge. I tillegg er to meteoritter funnet i Oslo. Nå som snøen har smeltet eller er i ferd med forsvinne er det perfekte forhold for å lete etter slike steiner fra rommet.

Foto: Arne Danielsen, Anne Mette Sannes, montasje: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Foto: Arne Danielsen, Anne Mette Sannes, montasje: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Det begynte kl. 20.37 den 1. mars da en stein med enorm hastighet kom på kollisjonskurs med Jorden.  Steinen kom inn i atmosfæren og begynte å brenne opp på grunn av den ekstreme varmen fra luftmotstanden. Fenomenet kunne sees fra bakken som en ildkule, og da objektet nådde ned til de lavere delene av atmosfæren gikk den i oppløsning.

Fra ett til tre minutter senere hørtes et markant drønn fra et stort område sentralt på Østlandet. Smellet skyldtes at ildkulen hadde beveget seg fortere enn lyden – det var rett og slett et overlydssmell.

Det har kommet inn omkring 1000 observasjoner fra hele Sør-Norge og har krysspeilet ildkulen for å finne nedslagsområdet – sydvest for Norefjell, over Sigdal og mot Tinnsjø øst i Telemark. I dette beltet bør folk være obs på helt eller delvis sorte steiner eller steiner som virker fremmede i omgivelsene.

Gjennom taket

Bare en drøy senere ble det oppdaget en meteoritt som hadde gått gjennom et tak i Rodeløkken kolonihage i Oslo. Det går flere år mellom hver gang en meteoritt treffer et tak noe sted i verden, men i 2006 ble et tak ved Moss truffet av en annen meteoritt. At to meteoritter treffer tak i løpet av 6 år i Norge – og bare med en knapp times kjøreavstand i mellom – er ekstremt spesielt!

En annen stein ble funnet på Ekebergsletta i Oslo. Etter fallet ligger det fortsatt mange meteoritter som ikke er oppdaget til nå i eller rundt Oslo. Det kan spesielt gjelde området mellom funnstedene Rodeløkka og Ekebergsletta og øst for Ekebergsletta. Meteorittfunnene som er gjort i Oslo stammer ikke fra fallet 1. mars.

Et tredje fall fant trolig sted over vestlige deler av Telemark eller Aust-Agder.

Mange steder har snøen smeltet eller er i ferd med å forsvinne, og frem til det blir grønn vegetasjon er det perfekte forhold for å oppdage eventuelle meteoritter på tak, plener, veier, jorder og andre åpne flater. Alle som er på fjellet i påsken, fra Norefjell, via Blefjell og høydene mot Tinnsjø, bes også være obs på steiner i snøen, på islagte vann og på barmark.

Du kan lese mer om fallet, meteoritter, rapportering av funn og ulike typer meteoritter på bangirommet.no.

Dette innlegget ble publisert i meteoritter og merket med , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Let etter steiner fra rommet!

  1. Bruce sier:

    Heisann og hoppsann!Jeg lurer pe5 ff8lgende: Et obekjt som kommer inn i atmosfe6ren ve5r fra ve6rdensrommet, bremses selvff8lgelig ned av frikjsonen som oppste5r mellom obekjtet og gassene i atmosfe6ren. Inngangshastigeheten pe5 obekjtet er kanskje oppe i 260000 km/t. Jeg kan godt hf8re for meg at lyd kan oppste5, men ikke under noen omstendighet at lyden skal kunne skyldes at obekjtet eller noen av obekjtets avrevne deler bryter lydmuren, den er jo allerede brutt, er den ikke?c6rbf8digst Hallvard Sviggum

  2. Finn Holland sier:

    Hei,
    Under graving i min have igår fant jeg en sten, ca. 5 kg, som anslås til å være minst 50% tyngre enn vanlig sten. Jeg slo av en bit og hele indre av stenen synes å være spettet med gull-lignende metall. Yttersiden av stenen er rødbrun, dog er noen «gull»-
    spetter også der synlig. Kan dette være fra en meteoritt ?

  3. svein sier:

    hvor var siste meteoritt nedslag i finnmark tror du?

  4. svein sier:

    Er det meteoritter som har slått ned i finnmark?

  5. Hanne sier:

    Hei, jeg har funnet en liten sten som har jern, mange skarpe kanter, som fra et brudd, og svartsvidd ytre, kanskje det er en meteoritt? 😉

Det er stengt for kommentarer.