De to amerikanske romsondene STEREO er konstruert for å se Solens bakside. De kommende månedene vil de imidlertid lete etter spor av Jordens søsterplanet Theia som for 4,4 milliarder år siden antas å ha kollidert med Jorden og laget Månen. Restene etter kjempesmellet kan skjule seg på to steder i Jordens bane rundt Solen.
Månens opprinnelse har alltid vært et mysterium. Jordens måne er usedvanlig i stor i forhold til moderplaneten og Jorden og Månen er i virkeligheten et dobbeltplanetsystem. Under måneferdene ble 382 kg månestein bragt tilbake til Jorden. Disse viste at Månen delvis inneholder stein som kan komme fra Jorden og delvis fra et annet stort himmellegeme. Etter hvert ble derfor den såkalte kollisjonshypotesen populær.
Flere bilder og animasjoner (blant annet av kollisjonen) finnes på www.bangirommet.no.
Hypotesen sier at veldig tidlig i Solsystemets barndom kolliderte et mars-stort objekt med Jorden, slynget stoff ut i rommet og laget en sky av stoff som etter hvert samlet seg til Månen.
Moderne datasimuleringer tyder på at objektet, vår søsterplanet Theia, gikk i den samme banen rundt Solen som Jorden og at det tok fra noen titalls millioner til 100 millioner år før Theia kræsjet inn i Jorden. Theia gikk fullstendig i oppløsning, dro med seg en stor del av Jorden og slynget stoffet ut i rommet. Stoffet tok en runde rundt restene av jordkloden, falt ned igjen med enorm kraft og ble slynget ut igjen for andre gang. I løpet av ytterligere 1 – 100 år klarte skyen av vrakstoff i bane rundt Jorden å klumpe seg til å lage Månen. I løpet av de anslagsvis 4,4 milliarder årene som har gått har Månen gradvis fjernet seg fra Jorden.
Teorien sier at Theia kom fra et av Jordens såkalte Lagrangepunkter. Dette er punkter der tyngdekreftene fra Jorden og Solen oppveier hverandre slik at objekter som befinner seg der kan ligge omtrent i ro. Byggeblokkene til planetene, såkalte planetesimaler, samlet seg til Theia i et av de stabile punktene som ligger på siden av Jorden.
Theia kunne ha ligget i ro der ganske lenge, men tyngdekreftene fra andre voksende planeter, for eksempel Venus, ville til slutt ha skjøvet Theia ut av sin stabile posisjon og på en selvødeleggende kurs mot Jorden.
Selv om Theia for lengst er historie, kan rester etter planetesimalene eksistere i et av de to stabile områdene. Solsondene STEREO har nå begynt letingen etter spor. Eventuelle asteroider der må være mindre enn en kilometer i utstrekning, ellers ville de allerede være sett fra Jorden. Hver stabile posisjon er omkring 50 millioner kilometer bred, så det er enorme områder å lete i for STEREO-sondene. I september og oktober kommer sondene til de innerste delene av de aktuelle områdene.
Letingen etter ”nåla i høystakken” kan gi oss glimt av kampesteiner fra den dramatiske hendelsen som gjorde at vi er til. Uten Månen som en stabiliserende faktor ville avanserte livsformer neppe kunnet utvikle seg på Jorden.
Bildene fra STEREO legges ut på nettet og alle kan gå inn og lete etter Theia-spor. Se her:http://sungrazer.nrl.navy.mil/index.php?p=lagrange_campaign