I sentrum av de fleste galaksene lurer det digre sorte hull. Men kom disse monsterhullene først eller kom galaksene først? Ved å studere objekter som ligger så langt unna at lyset fra dem har vært underveis til oss helt fra Universets barndom har forskerne nå funnet svaret: Monsterhullene kom først!!
Det er et klassisk egget-og-høna-problem: Hva kom først? Galakser inneholder fra noen få milliarder til flere billioner stjerner. Noen millioner sorte hull ligger strødd rundt omkring mellom stjernene som usynlige lik etter kjempestjerner som har dødd. Men i midten av hver galakse er det ett enkelt, men svært mye større og voldsommere sort hull. Disse superslurperne kan inneholde fra noen millioner til mange milliarder ganger så mye masse som Solen.
For noen år siden oppdaget astronomene en lovmessighet mellom massen til galaksens sentrale utbulning og massen til superhullet: Hullets masse er omkring en promille av massen til kjerneutbulningen. Dette konstante forholdet tyder på at veksten til det sorte hullet avhenger av veksten til utbulningen på en eller annen måte.
Spørsmålet er om dette masseforholdet har vært det samme bestandig eller om det ene kom før det andre. For første gang har forskere nå klart å måle massen til både sorte hull og kjerneutbulninger i flere galakser som befinner seg så langt unna at vi ser dem slik de var en milliard år etter Big Bang. Observasjonene tyder på at masseforholdet ikke har vært konstant. I Universets barndom var de sorte hullene mye tyngre i forhold til utbulningen enn de er nå.
Dette betyr at de sorte hullene begynte å vokse først. Den neste utfordringen blir å finne ut hvordan et sort hull og utbulningen påvirker veksten til hverandre.
Observasjonene er gjort med radioteleskopet VLA, men nye radioantenner som er under bygging kan gi svarene på de gjenværende spørsmålene.
Bildet over:
Høyre: Bildet tatt med radioantenne av gassen i ung galakse. Vi ser den slik den var mens Universet bare var 870 millioner år gammelt. Venstre: Bildet der objektet ble oppdaget.
Foto: NRAO/AUI/NSF, SDSS
Begge bildene: NASA