Den 6. februar 2011inntreffer en begivenhet som bokstavelig talt kan endre vårt syn på Solen. To romfartøyer vil fotografere Solen fra hver sin side og for aller første gang får vi se hele Solen – samtidig!
Denne bragden utføres med NASAs STEREO-romsonder er konstruert for å observere Solen fra ulike vinkler. Solen snurrer rundt seg selv på litt under fire uker. Mørke flekker, eksplosive områder, enorme gassfakler og andre fenomener oppstår og går til grunne underveis.
På grunn av solrotasjonen får vi se hele soloverflaten fra Jorden i løpet av en måneds tid, men dette holder ikke for varsling av romvær i våre dager. På bare noen få dager kan solflekker oppstår, eksplodere og endre seg. Huller i Solens ytre atmosfære kan åpne eller lukke seg. Magnetiske strukturer kan stramme seg og slynge enorme mengder med superhete gasser ut i rommet i gigantiske eksplosjoner. Disse kan forårsake betydelige problemer for vår høyteknologi: Strømbrudd, skader på satellitter, feilvisning på kompass, bortfall av radiosamband, unøyaktige GPS-data osv.
Når halve Solen ikke kan sees er det ikke lett å komme med presise langtidsvarsler for utbrudd og aktivitet. De to STEREO-sondene er i ferd med å løse problemet.
Sondene begynte sin ferd til Solens bakside 25. oktober 2006, men selv om det fortsatt er to år igjen til de vil vise oss hele den sydende overflaten på vår livgivende, men også skumle stjerne, får vi allerede data fra 270 av Solens 360 lengdegrader. Etter oppskytningen ble Månens tyngdekraft brukt til å sende de to sondene i hver sin retning rundt Solen. På grunn av solrotasjonen kan STEREO-B allerede nå se flekker og aktive områder før de kommer til syne for oss på Jorden og denne sonden brukes allerede aktivt for å varsle romværet.