Lugna ner – dom over semifinale 2 – 2015

I timene før en generalprøve hersker det ganske rolig stemning og de eneste høydepunktene er at man kan dumpe bort i noen Grand Prix-legender. Ralph Siegel  tuslet rundt her og plutselig stod Sanna Nielsen rett bortenfor meg. Bildemulighet tenkte jeg:

imageOg på spørsmål om hun likte den norske låten svarte hun at hun hørte låten for første gang i dag og hun begynte nesten å gråte i kommentatorboksen. Det samme gjorde medkommentatoren. Så to nye på laget vårt. Og jeg var jo naturligvis hyggelig tilbake og ba dem om å lugna ned, Sverige kommer til finalen sammen med Norge de. Ingen nabokrangel her nei.

Hvordan man tipper seg frem til hvilke ti låter som går videre er litt av en vitenskap. Ikke bare skal man ta hensyn til kvaliteten på sangen og de som synger den. Det må også tas hensyn til diverse politiske omstendigheter til de enkelte land. Som f.eks. hvor mange gode naboer de har. Og sist men ikke minst hvor mange emigranter som har reist til andre europeiske land. Og så er det enkelte typer låter som sliter på en hverdag i forhold til en lørdag. Gårsdagens finske låt som røk ut er ett godt eksempel. Hadde de kreket seg til finalen hadde de muligens blitt en topp-10 plassering på dem der.

I første semifinale slet jeg med å finne 10 land som fortjente å gå videre. I denne sliter jeg med å velge bort land slik at det bare blir 10 land igjen på listen min. Vi har alle våre problemer i hverdagen.

Kveldens show starter også med en innmarsj. Kul ting å gjøre, men den virker litt rotete og uorganisert, så litt strammere regi hadde gjort seg. Men, nå over til låtene.

Melodi 1 – Litauen.

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 6

En trivelig gladlåt starter kveldens semifinale.  Synd at de starter vokalmessig heller dårlig. Heldigvis tar dette seg opp. Fargerik, sjarmerende og festlig er dette så det holder. Kostymemessig er det innertier også, så sett bort fra litt svak vokal er dette godkjent fra meg.

Melodi 2 – Irland

Sang 2 – Fremføring 3 – Kostyme 1

Denne låten hadde gjort seg på en litt slækk pub-kveld som musikalsk bakgrunn. I dette sirkuset blir dette ganske så kjedelig. Null utståling gjør også lite for å heve denne låten litt og ett stygt og kjedelig kostyme som vi heldigvis ikke ser bak pianoet trekker også nå. Men hun synger pent da.

Melodi 3 – San Marino

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 4

Søt liten låt, men artistene har ikke nok år på baken til å gjøre det helt store ut av dette. Den kjemien de har mellom seg virket veldig tillaget og ikke ekte. Også stemmemessig er de på gyngende grunn av og til. Men, de skal ha pluss for kostymer som står til den unge alderen deres.

Melodi 4 – Montenegro

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Årets eneste og dermed beste balkanballade. Denne inneholder absolutt en god balkanballade skal ha. Sterk oppbygning, flott stemme på vokalisten, korister i perfekt koreograferte gå og armbevegelser. Og når låten vokser seg større og større får de publikum med seg. Ikke mye å utsette her nei, utenom litt kjedelige kostymer da.

Melodi 5 – Malta

Sang 3 – Fremføring 3 – Kostyme 3

Det å stå helt alene på scene og uten korister gjemt i bakgrunnen er i utgangspunktet tøft som bare rakkern det. Vår maltetiske venninne klarer disse brasene ganske så bra. Stemmemessig blir syngingen noen ganger mere skriking enn sang da. Og låten er bare så dær og til tider er hun skikkelig ute å kjøre stemmemessig også. Trist kjole også.

Melodi 6 – Norge

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6 (best kostyme ever i Eurovision)

Dette er magi på ett høyt nivå. Nedtonet og storslagent på samme gang. Jeg er så stum av begeistring at jeg nesten ikke vet hva jeg skal si. Og publikum jubler allerede under låten og kjempeapplaus etterpå. Kostymemessig er dette haute couture de luxe.

Melodi 7 – Portugal

Sang 3 – Fremføring 2 – Kostyme 2

Dette landet har prøv i 50 år å vinne, men hvis de ønsker å gjøre det må de faktisk sende gode låter. Dette er ikke det, artisten er heller middelmådig stemmemessig og låten har alle ingredienser til å være tissepauselåt. Kjedelig kjole også.

Melodi 8 – Tjekkia

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

For dette landet har alle semifinalebesøk endt med adgangsnekt til finalen. Men, i år er det håp at de endelig kan komme inn i det forjettede finalelandet på lørdag. Emosjonell og sterk ballade som blir fremragende fremført. Litt kjedelig kostyme, men kult med skoavrivningen da.

Melodi 9 – Israel

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Bare 16 år og den maskuline sjarmbomber allerede. La deg ikke lure av en rolige åpningen, dette blir party så det holder. Ungdommelig og eksotiske rytmer vil gjøre dette til en slager på GP-fester fremover. Salen kommer til å koke i morgen kveld. Karslig påkledning på gutten.

Melodi 10 – Latvia

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

En av årets særeste låter og helt i den gaten av musikk jeg liker. Eksotisk, magisk og fremragende vokal med melankolske undertoner. At kjolen hennes også er supertøff og knallrød gjør sangen bare enda bedre. Finnes det en rettferdig GP-gud går denne til finalen, men er redd den blir for spesiell.

Melodi 11 – Aserbadsjan

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Dette landet fortsetter svenskeimporten sin. Låten er ikke allverden, men artisten og måten den blir fremført på gjør underverker med den. Med, andre ord lite å utsette, men kostymer til vokalisten var da megatrist da. Danserene overstråler han der gitt.

Melodi 12 – Island

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Vår venninne fra Island bruker barfottrikset. Stor stemme på jenta og hun gjør maksimalt ut av låten. Den, derimot er såpass kjedelig at all vokal støtte til tross, denne skal få slite med å ha ett videre GP-liv inn i helgen. Barnslig kjole til en som tross alt er 21 år gammel.

Melodi 13 – Sverige

Sang 3 – Fremføring 6 – Kostyme 1

Nok et nordisk land med startnummer 13, men for dem blir det et lykketall. Så gjennomført som bare en svensk GP-låt kan være, nesten på grensn til overkalkulert. Lite å trekke på her, bortsett fra ett dritkjedelig kostyme da. Faller vi for svensk supersjarme i år? Låten er ordinær uten all staffasjen synes nå jeg.

Melodi 14 – Sveits

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Litt uvanlig til sveitsisk låt å være. Jeg liker dette og artisten gjør en flott innsats på scenen og bruker gjøre-noe-med-kostyme-trikset og det på en bra måte. Og når damen i tillegg er sjarmerende vakker så burde da dette kunne dra stemmer fra rundt omkring i Europa skulle jeg tro og håpe.

Melodi 15 – Kypros

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Så roer vi ned med en enkel gitarballade. Og dette er deilige saker. Sjarmerende kar, sjarmerende stemme og sjarmerende låt. Hva mere kan man ønske seg når den i tillegg har melankolske undertoner. Ingenting i grunn, dette er balsam for en musikalsk sjel. Og litt nerdete briller gjør dette bare supersøtt.

Melodi 16 – Slovenia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Superkul låt, superkul stemme på vokalisten, men om jeg synes de hodetelefonene hun har på seg er kul så er svaret nei. Det ser bare snålt ut og tror de som stemmer vil synes dette bare er snålt. Men, overser de det kommer nok mange til å like låter. Kjole er litt Hardanersøm gone crazy, kult på sin måte.

Melodi 17 – Polen

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Kveldens musikalske ball avslutter med en melankolsk stor ballade. Og selv om vokalisten sitter i rullestol, så er denne låten veldig så gangbar. Og hun har full volum på det emosjonelle og denne går rett i hjertet til meg. Vakker og nydelig er sangen og det er kjolen også.

Så skal det tippes, en smule vanskelig dette, men jeg endte opp med disse 10:

Montenegro

Norge

Tsjekkia

Israel

Aserbadsjan

Sverige

Sveits

Kypros

Slovenia

Polen

Klarer jeg åtte rette i morgen også?

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.