Nu kjør vi – dom over semifinale 1 – 2015

Da er det jurysemifinale 1 og det sitter artister fra 16 land som har en smule puls akkurat nå. Hvor mye de får av jurypoengene avgjøres stort sett nå i kveld.  Men, andre ord ingen feilskjær eller feilparkeringer her. Passer med bilde av en bil jo:

imageJeg holder meg til den velkjente formelen og gir terningskast både til sang, fremføring og kostyme. Og ikke minst, forteller om hvilke ti land jeg tro på jobbe overtid på lørdagkveld.  Og det siste blir ikke lett, de fleste her stoppe opp etter 7-8 land og føler vel egentlig da at de ikke har flere land som fortjener plass i finalen. Men, man må jo gjette på ti  land da. Og hele 11 av kveldens 16 land er fra den Øst-Europeiske «sonen», noe som muligens kan ha utslag på resultatet. Vi får se.

Ikke plagsomt overraskende at Conchita Wurst får æren av å åpne showet. Og for de som liker live orkester. De får være med på åpningssangen.

Og med innmarsj av alle deltagende artister på scenen ligner dette nesten olympiske leker gitt.

Melodi 1 – Moldova

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 5

Skikkelig partystart i år. Og er det party kan man likegodt ta den helt ut. Om uniformsbruk utenom polititjeneste er helt lovlig skal vi ikke bry oss om. Publikum burde bli i bra stemning av dette, artisten synger akseptabelt bra og i det hele så er dette en av de bedre startene på nok en Grand Prix-sesong.

Melodi 2 – Armenia

Sang 3 – Fremføring 2 – Kostyme 2

En gruppe sammensatt for anledningen. Problemet er at de ikke fremnsMelodi tår som en gruppe, men heller 6 individualister som kjemper om å skinne mest. Dette blir en slags veldedighetslåt som bare går feil. Med andre ord, null kjemi og null troverdighet i fremføringen og det blir slitsomt å høre på til slutt. Nitriste kostymer.

Melodi 3 – Belgia

Kan man si at artisten prøver å være kul på en stakkato måte? Vel, det funker for meg, dette er funky og kult og flott fremført vokalmessig også. Og sær låt trenger litt sær stemme så det meste funker som bare rakkern her. Og går man for sort/hvitt må det nesten være gjennomført, men likevel ekstrapoeng på røde striper i skjorten

Melodi 4 – Nederland

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 1

Damer har rykte på å ha problemer med å bestemme seg for hva de skal ha på seg. Vår nederlandske veninne er forkvinne i den klubben. Tredje kostyme hun viser og det av det skikkelige begravelsesslaget. Fremføringsmessig vokalt sett er dette upåklagelig, bare synd at resten av det som skjer på scenen gjør ingenting for å løfte en passe kul låt.

Melodi 5 – Finland

Sang 4 – Fremføring 2 – Kostyme 4

Jeg elsker det faktum at Finland er innovativ i hva slags musikk de sender til Eurovision. Låten er grei og kul nok den, men våre finske venner har en lang vei å gå før de blir så tøffe og pønkete låten deres er og krever at den bør være. Jeg er sikker på at de føler seg tøffe i det de har oå seg og da er jeg fornøyd.

Melodi 6 – Hellas

Sang 5 – Fremføring  6 – Kostyme 5

Over til avdelingen for store og grandiøse ballader. Når det i tillegg har melankolske undertoner er jeg som regel med på laget. Og det er jeg definitivt her. Fremragende stemmeføring, stunning kjole og vindmaskinen på passe sterk vind. Alt er med som dere skjønner og når dette gjøres bra så er dette noe vil gjerne vil høre igjen

Melodi 7 – Estland

Sang 3 – Fremføring  2 – Kostyme 1

Av og til er det trist å se en ganske bra låt bli totalt ødelagt av en fremføring som dreper mye av gleden av å høre en fin låt. Mulig de vil gi oss ertt inntrykk av distanse og det skal de ha, det klarer de. Det virker som om artistene helst kunne tenkt seg å være helt andre steder enn på scenen her. Nitriste kostymer underbygger ødeleggelsen av denne låten.

Melodi 8 – Makedonia

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 3

Ganske langt unna Balkan-ballade dette her, men Makedonere behersker annen musikk de. Kul låt, som bygger seg bra opp og stort sett henger han med vokalmessig også. Det samme kan sies om de bevegelsene han gjør å scenen. Kostymemessig kunne han vel gjerne hatt noe mere groovy som stod bedre til låten da.

Melodi 9 – Serbia

Sang 4 – Fremføring 6 – Kostyme 3

La deg ikke lure av den rolig starten på denne låten. Her skal det festes på Serbisk måte og da skal det helst ta helt av. Og det gjør det så det holder mot slutten og denne damen har orden på stemmebåndene sine. Kostymemessig får jeg flashback til julaftens Askepott-film og hun slemme stesøsteren. Blir en gjenganger på GP-disko dette.

Melodi 10 – Ungarn

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Egentlig en liten lærebok i hvordan man gjør en ikke altfor spennende sang så mye bedre. Behagelig, dog ikke alltid like vokalstødig fremføring, trekker opp her. Måten låten fremføres på løfter den også. Og kjolen er klassisk pen, som sangen er det. Og når våren kommer på scenen så sitter jeg med en opplevelse at dette gikk bra til slutt gitt.

Melodi 11 – Hviterussland

Sang 2 – Fremføring 3 – Kostyme 2

De prøver så godt de kan, men for meg klarer denne låten aldri å redde seg ut av den intetsigenhetsmyra de har dumpet ned i. Dette landet som nesten alltid har gjort mye når det gjelder fremføring har tonet ting ned betraktelig. Og da hører man fort hvor kjedelig låten egentlig er. Dette skriker tissepauselåt og kostymene sier vi også nei til.

Melodi 12 – Russland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

En sart stemme starter sangen, men det er bare lureri, her blir det vokalprestasjoner av dimensjoner. Låten er passe odinær, men en fremragende artist og vokalist gjør nesten det mesterstykket å gjøre gull ut av gråstein. Låten bare bygger og bygger seg opp og veldig kjekt med hvit kjole når man kan bruke lyseffekter på den for å toppe dette.

Melodi 13 – Danmark

Sang 3 – Fremføring 3 – Kostyme 2

Betyr startnummeret ulykke eller lykke? Gladlåt til tross, er jeg redd for at det vil bety det første. De klarer ikke å frembringe den godfølelsen låten burde klare å få frem hos dem og oss. Anstrengte smil til tross, dette føles ikke helt ekte og jeg hiver meg ikke med på dette. Og de kunne stilt i noe annet enn konfirmasjonsdressen da.

Melodi 14 – Albania

Sang 3 – Fremføring 6 – Kostyme 3

I andelingen over store vokalprestasjoner, men kjedelig låt vandrer vår albanske venninne rundt. Hun prøver sterkt og inderlig (og vokalmessig ganske så uklanderlig) å overbevise oss om at dette er en bra låt. Hun lykkes ikke etter min mening og det sorte kostyme med litt glitter gjør heller ikke saken noe bedre.

Melodi 15 – Romania

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

En melodi med ett budskap og selv om det stort sett synges på rumensk skjønner vi at dette er alvorlige saker. Masse melankolske undertoner og da blir jeg stort sett med på laget jeg. Sterk og flott fremføring og personlig kunne de godt ha styrt seg å gå over til engelsk på slutten av låten. Skal glitrende halspynt bli det nye for menn nå?

Melodi 16 – Georgia

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Dette er en opplevelse i hvordan ødelegge en kul låt. Hele låten skriker etter action på scenen og dessverre klarer ikke georgiske Cruella de Will å eie scenen alene. Heldigvis er stemmen hennes tilbake på ganske så bra kjøl så det er ikke mye å trekke der nå. Kostymemessig er dette heller ikke et høydepunkt i år.

Så skal det tippes på hvilke 10 land som får en hyggelig beskjed om litt over ett døgn. Jeg har mange land på kanskje-listen og endte opp med disse (og er sikker på at jeg ikke får ti rette denne gang)

Moldova

Armenia

Belgia

Hellas

Makedonia

Serbia

Ungarn

Russland

Romania

Georgia

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.