Dom over semifinale 1 – 2012

Da skal snart den såkalte jury-generalprøven begynne. Dette er den generalprøven de profesjonelle juryene rundt omkring i Europa får se og bruke som grunnlag for sine stemmer som teller 50%. Så for artistene er dette litt mere press enn på en vanlig generalprøve og her er det altså fullt mulig å «drite på draget», for å si det sånn.

Tidligere på dagen i dag har jeg vært turist og løpt rundt å tatt bilder + at jeg nå har fått billettene til de 53 norske fansene som kommer hit og de må jo deles ut. Litt av ett styr, men man har da vært ute i Grand Prix-stormer før.

Slenger ut terninger for sang, fremføring og kostyme og siden dette er internasjonalt kan jeg være en smule slemmere viss det er på sin plass. Og husk dette er min mening da. Jeg har egentlig billett til denne generalprøven, men jeg foretrekker å se den på TV, det er liksom der konkurransen går da. Og etter at alle sangene er sunget skal jeg tippe på hvilke ti som går videre. Og for første gang siden jeg kom hit, en prøve starter på rett tisdpunkt.

Årets programledere er greie nok og i god GP-ånd er morsomhetene de prøver seg meget platte. Men, de drar ikke ut tiden så det går veldig kort tid fra de åpner til musikken er i gang, knapt 5 minutter.

Melodi 1 – Montenegro

Sang 2 – Fremføring 1 – Kostyme 1

Dette er så dårlig at jeg rett og slett er redd for at seertallet synker betraktelig og mange velger en annen kanal, synd for de andre artistene. Og ifølge min bosniske venn er han en «has-been» på Balkan og en «should not have been in Eurovision» for meg. Jeg klarer å se litt positivt i selve melodien så det redder de fra totalt poenghavari hos meg.

Melodi 2 – Island

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Endelig begynner sangkonkurransen. Stor og dramatisk kjærlighetsang og fremføringen er som alltid fra våre venner fra sagaøya fremragende. Dette har masse melankoli og håp i seg så i mine øyne burde det ikke være noen fare for at slik kvalitetspop tar seg videre. Litt for mørke kostymer etter min smak da.

Melodi 3 – Hellas

Sang 3 – Fremføring 4 – Kostyme 6

Hva skal man si, med dårlig økonomi er det vel like godt å ta kopimaskinen fast. Hele fremføringen er så snytt ut av nesen på tidliger greske bidrag, spesielt låten de vant med. Originalitet er ikke ett ord jeg vil bruke her nei. Men, dama er søt og kjole flott og megakort og greske rytmer har man da falt for før så dette går nok bra for våre greske venner ja.

Melodi 4 – Latvia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Dette er vel i grunn en småkoselig låt, men jeg klarer vel ikke helt å kjøpe den stemningen dessverre. Hun prøver for harde livet å være sjarmerende, men overbeviser ikke meg. Og de flotte fargerike kostymene blir litt for businessaktig til dette bruket.

Melodi 5 – Albania

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Nei, det er ikke en slange hun har rundt halsen, det er håret hennes. Dette synes jeg er helt fantastisk, de fleste andre vil nok finne dette vel spesielt. Uansett, definitivt en av kveldens definitivt beste stemmer og fremførere. Hun formidler stemningen i låten fremragende, da får vi leve med at kjolen gir meg ond heks-feeling. Men, den passer dog til den dystre stemningen i låten.

Melodi 6 – Romania

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Da skal vi komme i partyhumør. Ganske mye karnevalstakter over dette og dette tror jeg vil falle i smak hos mange. En typisk sommerhit-låt og de fleste delen av Europa har vel fått sommertemperaturer utendørs når. Jeg tipper at SMS-stemmene vil svinge seg Romanias vei. Grei kjole, men måtte du vise bestemortrusa du brukte som undertøy da?

Melodi 7 – Sveits

Sang 2 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Mange sammenligner disse gutta med U2. For ihunga fans av det bandet er det nok som å banne i kjerka, men de er i det minste kjekkere en gutta i U2. Savner er skikkelig melodi her, det blir mere bråk enn nytelse dette og jeg er i utgangspunktet ikke motstander av «bråkete» rock. Kule klær, det skal de ha og synge kunne de.

Melodi 8 – Belgia

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 4

En av årets yngste artister, men en låt som dessverre er noen nummer for stor for henne. Låten er nemlig ikke hakkende gærn, men slike låter er det bare artister av høyt kaliber som kan komme unna med, her blir det bare nesten. Og slik det er nå føles låten minst ett minutt for lang. Skal få pluss for kjole som passer alderen hennes.

Melodi 9 – Finland

Sang 6 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Våre finske venner stiller med en låt som er nesten ett familieforetak. Sønnen i huset har skrevet en låt til moren sin og så lar han søsteren synge den. Og hadde jeg vært moren til disse to hadde jeg blitt veldig beæret over en slik flott gave. Og så ville jeg drept stylisten som gjør at datteren min ser ut som en gammel ut. Hun er bare 21 år faktisk, men ser dobbel så gammel ut.

Melodi 10 – Israel

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 2

Morsom låt i grunn, med suggerende rytmer. Og de har en sjarmerede likegyldighet i fremføringen sin. Men, dette er dessverre for dem ett TV-program og da hjelper det med litt kontakt med TV-kameraet til tider. Sliter litt med å se at Europa skal falle helt for dette. Kostymene er også i samme likegyldige gate.

Melodi 11 – San Marino

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 4

En 37-åring som prøver å leke tidlig Britney Spears. Hvis dette er ungdommelig San Marino-style er det håp for godt voksne som meg for å late som om jeg er ungdom fortsatt. Dette er Ralph Siegels 20 Grand Prix-bidrag og meget mulig hans siste, stor fare for at den ender ganske trist. Men, den sanglige fremføringen i seg selv er helt greit og morsomme kostymer da.

Melodi 12 – Kypros

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 3

De har valgt litt mere typisk euro-disco og siden la la la er et ganske så universalt uttrykk burde dette vel holde helt inn. Og når i tillegg artisten har ganske så mye sjarme og ellers fremstår som klassisk sexy i mine øyne blir dette mer enn godkjent i min bok. Litt bleik kjole til dette fyrrige nummeret.

Melodi 13 – Danmark

Sang 2 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Søt dansk pige, men så er det slutt på positiviteten fra min side. Dette er dritkjedelig musikk, som vi dessverre hører altfor mye av på radio. Den luller avgårde i samme kjedelige rytme og klarer aldri å få meg på kroken. Dog, fins det nok av de som havner på den kroken. Og hva i all verden har hun på seg da, hun skulle vist bedre som hun synger om i sangen.

Melodi 14 – Russland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Den som ikke lar seg sjarmere av disse gamle damene, bør tvangsinnlegges for mental sjekk. Kan man fjernadoptere bestemødre? Greit nok, de synger litt surt, men sjarmen de har i tonnevis glatter over slike uvesentligheter. Dette kommer til å bli en slager på GP-fester i årevis fremover. Og kostyme, alle fashiondesignere, gå hjem og vogg, dette tar alle kakene i verden.

Melodi 15 – Ungarn

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Masse melankoli og da er jeg grunnen grundig solgt allerede. Her synges det også bra, men nå er det nå engang slik at slike «bandfremføringer» sjelden er godt TV. Er litt redd for at mange vil finne det akkurat passe kjedelig, slik at de finner noe annet å stemme på, synd i grunn. Kostymet var til tross for at det var mest svart greit nok.

Melodi 16 – Østerrike

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Rap på tysk, kan det gå bra? Neppe spør du meg, selv om jeg synes låten er kjempekul. Tøft med rap, er dog redd for at de som kunne finne på å like slik musikk neppe ser på. Sangen handler om å riste på rumpestumpen sin, kanskje ikke det mest vanlige temaet i GP-sanger. Pent kledde til å være rappere var de også.

Melodi 17 – Moldova

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Litt balkanpop er aldri å forakte og med en småfestlig låt og småfestlige kostymer, samt en sjarmerende sanger burde dette kanskje holde for dem for en finaleplass. Men dansenummeret midt inne i låten er passe forunderlig spør du meg. Men, sikker kult i Moldova, hva vet jeg?

Melodi 18 – Irland

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 1

De har fjernet varemerket sitt, håret som står rett til værs. Synger sånn passe rent, en ikke altfor original låt, men fremføringen er i allefall original så det holder. Rennende vannfontene på scenen er nytt i GP-sammenheng. Og de setter også ny rekord i det mest grufulle kostymet på veldig lenge i Grand Prix. Men, gutta får vasket seg da.

Tja, da skal det tippes på hvilke ti land som går videre. Jeg sliter faktisk litt med å finne ti verdige land jeg, men jeg tipper på disse 10 landene i den rekkefølgen de opptrer:

Island
Hellas
Albania
Romania
Kypros
Danmark
Russland
Ungarn
Moldova
Irland

Personlig nytter jeg Finland ut med de fleste av de ovennevnte landene og så hadde det vært utrolig morsomt om San Marino tok seg til finalen. Om et knapt døgn vet vi fasiten.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.