Spellemannsprisen vs Grand Prix

Ifølge oppslag i pressen så slo Spellemannsprisen Grand Prix sist lørdag. Vi snakker her om antall seere. Litt av en påstand så lenge som disse programmene ikke gikk i samme sendetid.

Derimot gikk Farmen samtidig som Grand Prix og de ble slått med over 100.000 seere. Må nok innrømme at jeg tittet litt på Spellemannsprisen, men skiftet kanal da slike program i bunn og grunn er ganske kjedelige.

Årets hederspriser gikk til Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg og Sissel Kyrkjebø og alle disse har sin Grand Prix historie. Sissel fikk vel egentlig sitt gjennombrudd da hun sang vakkert under
pauseinnslaget da Norge for første gang arrangerte den internasjonale finalen.

Hun har garantert blitt spurt om å delta i norsk finale siden den gang, men har vel ikke sett noen grunn til å delta. Synd i grunn, hun er en av de få artistene vi har som er profesjonell ut til fingerspissene uansett
hva slags type musikk hun fremfører. Og den helt store karrieren utenfor Norden har hun vel egentlig ikke hatt, så kanskje en deltagelse her kunne utvidet hennes publikumsmasse.

Åge Aleksandersen deltok i det NRK har kåret til tidenes beste norske finale 1980. Og der klarte låten «Bjørnen sover» (vi snakker her om den russiske bjørnen, politisk låt med andre ord) å komme på en delt første plass med «Samiid Ædnan». Det måtte omstemming til blant de 9 fagdommerene og her tapte altså Åge Aleksandersen knepent.

Så en av de største Grand Prix-evergreens vi har i Norge kunne altså endt litt GP-liv bak vår alles Åge. Mitt bitreste minne fra Grand Prix kommer også fra denne norske finalen. Kun tre poeng bak de to som delte førsteplassen kom min store favoritt Alex. Og dette skyldes i høyeste grad det faktum at
Ivar Dyrhaug gav denne låten 1 poeng. Han vil for evig toppe min GP-hatliste…

Bjørn Eidsvåg deltok i den norske finalen i 1985. Vinneren der gikk som kjent videre og vant den internasjonale finalen, men blant mange GP-feinschmekere rager Bjørns låt fra dette året «Gammel drøm» veldig høyt.

Den kom riktignok bare på en ufortjent 7 plass, men jeg håper nå at Bjørn Eidsvåg synger denne låten på konsertene sine fortsatt. Det fortjener den nemlig.

Avsender: Morten Thomassen

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *