BILDE: Malfryd Biekkola med ektemannen Stig er soldater i Frelsesarmeen i Vardø. Overraskelsen var stor for begge da de begynte å høre ett rykte om at Malfryd skulle ha ett søsken langt inne i Russland.
Hvordan ville du reagert om du som voksen, en dag hadde hørt rykter om at du skulle ha ett søsken ett eller annet sted langt inne i det enorme Russiske riket? Det var akkurat det som hendte med Malfryd Jensen Biekkola fra Vardø. Søndag får du høre sannheten om ryktet i årets nest siste Tore på sporet-sending.
Malfryd Biekkola fra Vardø er datter av en partisan, en av alle de fra øst-Finnmark som flyktet over grensa til Sovjetunionen da Tyskerne inntok Norge i 1940. Farens navn var Viulf Jensen, og kom fra bygda Kiberg sør for Vardø. Sammen med mange andre kom han seg inn i Sovjetunionen, for å kjempe mot de tyske okkupantene derfra.
Bilde: Malfryd Biekkola ble ganske overrasket da noen pratet om et søsken i Russland.
Malfryd er født etter krigen. Faren kom tilbake til Norge i 1945, giftet seg og fikk to barn. Da kona døde mens barna var ganske små, ble begge satt bort til fosterforeldre. Malfryd traff faren igjen da hun var voksen og fikk god kontakt med han. Men han ville aldri snakke om oppholdet i Sovjetunionen under krigen. Sansynligvis turde han rett og slett ikke, fordi han var redd represalier. Både fra russisk etterretning og KGB, og hjemme i Norge ble partisanene mistenkt for å være russikse spioner. De led under ett umennekselig press.
Først lenge etter farens død, hørte Malfryd de første ryktene om et søsken i Russland. Først snakket noen om en bror, senere om en søster, til tross for at faren alltid sa at han bare hadde en datter, og det var Malfryd. Tore på sporet søndag handler om menneskeskjebner midt i storpolitikk, verdensmakter og kald krig. Gå ikke glipp av søndagens episode som viser resultatet av storpolitikken for den «lille mann». Historien om folket som bodde ved Sovjets grense i 1940 er en ukjent, rystende fortelling.
Bilde: Fra Kiberg kan du se over til Russland. Over dette havet rømte mange øst-finnmarkinger under andre verdenskrig.
ja de var ikkje bra at dei som kjempa for norge fra russland vart stemla som spioner. (noen var nok de men, ikkje alle)dei gjor da like god innsast som dei som kom fra england. Sklal bli spanande å se korleis de gjekk når ho fann slekninger i russland.