Norges første heldigitale radiofylke?

Mandag åpnes DAB-nettet i Møre og Romsdal. Det blir en liten radiorevolusjon. Til nå har ingen av av NRKs ?alltid-kanaler? vært tilgjengelig i fylket.

I Sykkylven har radiolytterne i dag et tilbud på 5 FM-kanaler. Fra mandag kan de lytte til 16 kanaler på DAB. Til nå har vi bygget ut DAB i områder hvor en del av digitalkanalene som NRK Alltid Nyheter og NRK Klassisk også har vært tilgjengelig på FM. På den måten har den digitale merverdien rundt DAB blitt redusert. NRK hadde som vel de fleste vet tenkt å stoppe FM-distribusjonen av disse kanalene i år, men der har vår egen eier, Trond Giske, sagt nei. Derfor blir det spennende å se hvordan radiolytterne i Møre og Romsdal vil motta det nye nettet med et rikt innholdstilbud som ikke er tilgjengelig på FM. Her er det i alle fall snakk om digital merverdi.

Vi har sjekket tilbudet av DAB-radioer i butikkene i fylket. Som vanlig er det Elkjøp og Hi-Fi klubben som har det beste utvalget, mens Expert henger etter. Slik er det for øvrig i hele landet.

Det er en stor glede å kunne ønske Møre og Romsdal velkommen inn som en del av DAB-familien. Håper at radiotilbudet faller i smak.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

12 kommentarer til Norges første heldigitale radiofylke?

  1. Odd Karsten sier:

    Det er fy-fy å anbefale og favorisere konkrete aktører som Elkjøp og Hi-Fi klubben, samtidig ta friheten til å rakke ned på Expert med følgende kommentar «henger etter» og påfølgende fleip «Slik er det for øvrig i hele landet.»

    Blir ikke det en strategi der NRK forsøker gi skyldfølelse til Expert?

    – Hva er din umiddelbare kommentar til dette Øyvind?

  2. Øyvind Vasaasen sier:

    Hei Odd Karsten

    Ser at det kan virke provoserende, men vi (alle DAB-aktørene) har i flere år forsøkt å få til et samarbeid med butikkene for å sørge for at det er radioapparater å få kjøpt når vi åpner nye nett rundt om i landet. Det mener vi har vært viktig for forbrukerne. Vi har fått til en god dialog med Elkjøp og H-FI klubben og bidratt med opplæring av butikkansatte slik at kundene kan få en god veiledning. Disse kjedene har også tatt inn mange modeller og senket prisene ettersom markedet har vokst. Men med Expert har det vært vanskelig å få til en dialog og tilbudet av radioer i butikkene har vært svært dårlig. Før vi åpnet DAB-nettet i Møre og Romsdal sjekket vi butikker i Kristiansund, Molde og Ålesund. Resultatet var nedslående med tanke på hvordan Expert kom til å møte en kunde som kunne være interessert i å høre hva dette var for noe. Også uttalelser fra Expertansatte i lokalpressen i Møre og Romsdal om DAB kan tyde på en noe lunken interesse for å bidra til at folk kan få kjøpt digitalradioer. Av hensyn til forbrukerne mener jeg det da er riktig å si fra hvor det er lettest å få kjøpt radioer.

  3. Odd Karsten sier:

    Da forstår jeg. Kan hende Expert har dårlig råd.

    Flere Expert butikker har blitt lagt ned i landet de siste årene.

  4. petter sier:

    Kjøpte en rimelig DAB/FM bilradio på COOP moa men ble forundret da den var ferdig montert i bilen og ikke noe DAB-signal ble mottat. Det viste seg det at det måtte til en egen DAB-antenne på bilen for å få inn signalene. Kjente produsenter/forhandlere har ikke inne slike glassantenner. Dette er det ikke noe informasjon om på disse DAB-sidene ang.tileggsutstyr og disse nye antenne-kontaktene.

  5. Øyvind sier:

    Har hatt DAB-radio i rundt 10 år men ikke antenne. En del elere bilspillere krever ofte en liten svart boks du må koble fast, spesielt på eldre Clarion og Kenwood.

    At de selger bilspillere i dag uten innebygget antenne er rart.

    Som Hi-Fi klubben sier, er det dumt å kjøpe slikt der onkelen din kjøper fotbad – eller i dette tilfellet, der kona di kjøper egg.

    På en del nybiler er det mulig å få montert som standard, bl.a. i Audi og VW.

  6. Steinar sier:

    Jeg ser at Reinsfjellsenderen nå er tilkoblet DAB, men her på Sunndalsøra er det like dårlig. Jeg har flere DAB radioer da jeg trudde at nå skulle de bli skikkelig klar og god radio med mange stasjoner,men dengang ei. Når får vi delta i denne digitale verden, kan du svare på det.

  7. Trygve sier:

    Jeg sitter og ser opp på fjellene på andre siden av Myrkdalen i Voss kommune når jeg er opp i hytten der. I følge dekningskartet er det masse DAB å få der oppe, helt ned til Vinje. Problemet er at det ikke bor noen folk der hvor dekningen er, med en stor blå klatt…
    Folk – mange fastboende og hyttefolk – bor i dalen, og i nabodalen opp fra Vinje, rundt Oppheim. Mange folk.

    Vi tar ikke DABen med oss til fjells, så dekning i høyden hjelper ikke. Jeg ser at Vossevangen, senteret, har fått god dekning – på kartet – men selv om vi kan se Lønahorgi-senderen på Voss fra der vi bor får vi ikke inn noe DAB. Er den ikke skrudd på? Jeg går ut fra at 70-80 prosent dekning i landet ikke betyr utstrekning og kvadratkilometre.

    I min foreløpige lille DAB-radio er det visst bare mono. Hvordan fungerer stereo i DAB-radioene? De fleste jeg har sett er små har neppe muligheter for stereo.

  8. radiosjefen sier:

    Steinar, dekningen på Sunndalsøra er ikke tilfredstillende og bør optimaliseres så fort det lar seg gjøre. Observasjonen stemmer med de målinger NRK har gjort. Imidlertid lover ikke dekningskaretet mer enn det som faktisk blir levert. Stedet ligger i grenseland for DAB-dekning i Møre og Romsdal.

    Trygve, i følge dekningskartet så skal det være bra dekning på den andre siden av Myrkdalen i Voss. NRK vil foreta kontrollmålinger der så fort det lar seg gjøre. Med fri sikt til Lønahorgi skulle det ikke være noe problem.

  9. Richard sier:

    Det står at det er Dab dekning (Åndalsnes ) i Rauma kommune. Du tar inn signal, men du tar ikke inn noen radiokanaler på dab.

    Når blir Torvikveteren bygg ut med DAB ?

  10. Geir Øyen sier:

    Angående spørsmål fra og svar til Steinar på Sunndalsøra –
    Jeg har også skaffet meg en DAB radio og er interessert i å kunne bruke denne – noe som er umulig pr. i dag. Jeg forstår ikke svaret fra radiosjefen. Jeg spør derfor på nytt: Har dere tenkt å optimalisere DAB forholdene på Sunndalsøra og i tilfelle når?

  11. Petter Hox sier:

    Jeg kan ikke tidfeste når det blir DAB-dekning på Sunndalsøra, men vi skal gjøre det aller beste for å få det til så snart som mulig. At et så stort sted ligger i grenseland mellom dekning og ikke dekning er selvsagt uheldig. Mest sannsynlig må vi sette opp sendere helt lokalt – og da blir det bra!!

  12. Kim sier:

    Etter en mail jeg fikk fra dabdigitalradio.no så skal sunndalsøra ha bra signal i følge dekningskartet. men det er kun i teori. men fikk så svar om at dab ville ikke komme på sunndalsøra før 2010…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *