I Sverige fortsetter Radio- och TV-verket 2007 gjennomgangen av digitale teknologier for distribusjon av radio. Nå har delrapport nummer 2 kommet og fremdeles har det ikke dukket opp noe realistisk alternativ til DAB.
Da kulturminister Leif Pagrotsky satte på bremsen for overgangen til digitalradio i Sverige for et og halvt år siden, ba han samtidig Radio- och TV-verket om å levere årlige rapporter om den digitale utviklingen. Nå har rapport nummer 2 kommet og DAB fremstår fortsatt som den eneste realistiske teknologien som kan erstatte FM. Rapporten gjennomgår de ulike teknoligene og er nyttig lesning for alle som er interessert i dette spørsmålet.
-
Siste innlegg
Siste kommentarer
- Knut Hofland til Hvorfor ikke fortsette på FM?
- Arnstein til Hvorfor ikke fortsette på FM?
- j b til Hvorfor ikke fortsette på FM?
- Knut Hofland til Hvorfor ikke fortsette på FM?
- Øyvind S til IKT-NORGES SPÅDOMMER OM DIGITALRADIO
Arkiv
Kategorier
Meta
Radio har ingen fremtid, det vil NRK se i tiden fremover mot år 2010.
Dab – A small, dark brown fish, a species of Flounder. It derives its name from the rapidity with which it «dabs» or dives under the sand. It is usually caught near the shores of the English Channel and in the tidal stretches of rivers.
«I beg to differ», som man sier på nynorsk.
Naturligvis endrer radioen karakter over tid, og det er ikke noe nytt – hør på NRK Gull, og det er ikke vanskelig å gjette hvilket tiår programmet er fra, helt fra NRKs eldste opptak og fram til i dag. Det betyr ikke at radioen dør.
Vi har stadig ønske om og behov for underholdning og informasjon der fokus er på musikken, mer enn musikernes utseende, på hva som sies mer enn på dramatiske bilder. Dels fordi billedmaterialet ofte er uvesentlig, uinteressant for det «egentlige» innholdet, og dels fordi vi er i situasjoner uten mulighet for å forholde oss til det, når vi kjører bil, vasker golv eller lignende aktiviteter.
I stor grad har en del TV-program blitt mye mer radio-like: Jeg har arkivert lydsporet fra flere TV-reportasjer og kan høre på dem som radioprogram – bildene var mer eller mindre tilfeldige «illustrasjonsfotos», som nettavisenes bilder hentet fra ScanPix og andre billedbyråer: De kunne illustrert nær sagt vilkårlig sak av samme type.
Vi ønsker også NYTT stoff: Nå sommerstid hører vi på reportasjer og konserter på landets hundrevis av festivaler. Vi hører nyhetsmeldinger, debatter, underholdende platepratere etc. som gir oss langt MER enn hva bare avspilling av musikken alene ville gitt. Vi vil ha «krydderet», i tillegg til musikken!
Jeg er overbevist om at folk vil ønske kvalitets-programmer på radio også i framtida. Kanskje formen over lang tid vil endre seg bort fra landsdekkende kringkasting, men det vil ta lang tid. Kanhende blir DAB den siste generasjonen av det slaget – men DAB har absolutt en vesentlig jobb å fylle i både to og tre tiår.