NB! blogg.nrk.no er nedlagt. Dette er en arkivert kopi Her er prisvinnerne fra Fagdagen | Fagdagen 2013

Her er prisvinnerne fra Fagdagen

Mange kreative hoder stod bak NRKs OL-dekning. Nyskaperpris gikk til «Svart Fiber. Her ved f v Lin Kristin Plassgård Røe, Kai Sundberg, Erik Hansen og prosjektleder Frøydis Frostmo. Det var rekordmange nominasjoner til alle prisene og mange fortjente vinnere under utdelingen av Fagdagens 4 høythengende priser i år.

Vinneren av NRKs Nyskaperpris 2013 er Svart fiber.

Juryen ble ledet av Harald Reitan, og disse 3 ble nominert til prisen:

1. Svart fiber
2. 22. juli-rettssaken
3. NRK Nyheter Beta

Det var altså Svart fiber som endte opp med prisen. Her er juryens begrunnelse:

En svært interessant kandidat som baner vei for nye måter å produsere live-TV på, når forhold tilsier at det er knapt med ressurser enten det er motivert økonomisk, praktisk eller bemanningsmessig.
Dette var meget dristig gjort. Fallhøyden er stor når du skal produsere en av de største tv-happeningene i 2013 på en helt ny måte.

Når man skal produsere på en helt ny måte som ingen har gjort tidligere må man bruke sin kreativitet for å få dette til. Her er det mange kreative hoder som har tenkt sammen.
Juryen mener at denne måten å produsere på er nyskapende, og har stor overføringsverdi også til andre som lager store eller små flerkamerasendinger ute. Erfaringen åpner mange muligheter for NRK i framtida.

Redaksjonell utviklingspris

Vinneren av NRKs redaksjonelle utviklingspris 2013 er NRK Ytring, ved Halvor Trettvoll, Martin Grüner Larsen, Maren Kvamme Hagen og Espen Eik.

12 kandidater ble nominert til prisen. Juryen ble ledet av Signe Karin Hotvedt.
Etter å ha studert og vurdert alle kandidatene valgte juryen å gå videre med fire prosjekter i en finalerunde. Alle de fire prosjektene tilfredsstilte alle kriteriene, men i varierende grad. Alle fire ville vært verdige vinnere av prisen, men NRK Ytring utmerket seg aller mest:

Ytring – En liten redaksjon har på kort tid maktet å skape en av landets viktigste debattarenaer på nett. Ved kreative grep og aktiv røkting av debatten har de unngått fallgruver som tidligere satte nettdebatten i dårlig lys. Ytring har rekruttert nye og yngre stemmer og gjennom dem har NRK nådd nye målgrupper.

De tre andre prosjektene var:

• Skoleklima – Undersøkende journalistikk – Dette er et imponerende journalistisk arbeid av høy kvalitet, både redaksjonelt og teknisk. Her har en liten redaksjon maktet å finne mønstre i en stor datamengde og presentere dette i en egenutviklet nettløsning. Funnene satte dagsorden og førte til politisk endring.

• 22. juli rettsaken –  Et imponerende teknisk og tverr-redaksjonelt samarbeid brakte publikum helt inn i rettssalen. For første gang så vi en delvis sammensmelting mellom nett og tv, med det beste fra begge sider. Vi fikk en helt ny presentasjonsløsning med stort mangfold og interaktivitet.

• SoMe-prosjekt i NRK Nordnytt har vist oss hvordan systematisk bruk av sosiale medier kan øke kildegrunnlaget, berike journalistikken og bedre dialogen med publikum.  Resultatene er målbare, og erfaringene danner nå grunnlaget for divisjonens strategi innen sosiale medier.

Årets team

Ole Eivind Henden mottar pris på vegne av det store teamet som stod bak NRKs dekning av 22. juli-rettsaken. (Foto: Jon-Annar Fordal)

Årets team i 2013 er teamet bak NRKs dekningen av 22. juli-rettsak og dom.

Juryen ble ledet av Sverre Reiten, og nominerte følgende som vinner-kandidater:

1.Teamet bak dekningen av sommer-OL i London.
2.Teamet bak dekningen av 22. juli rettsak og dom.
3.Teamet bak Nytt på Nytt.

Slik begrunner juryen sitt valg:

Prisen går til et team som det siste året fikk en ekstraordinær utfordring. Det var knyttet store forventinger til hvordan NRK, som landets allmennkringkaster, skulle løse dette helt unike oppdraget.

Teamet overvant store tekniske og menneskelige utfordringer, og opparbeidet et godt kollegialt felleskap som også har gitt positive ringvirkninger i det daglige arbeidet på Marienlyst.

Prosjektet handlet både om å dekke en stor rettsak minutt for minutt, og om å gi publikum best mulig tilgang til det som skjedde bak tilnærmet lukkede dører. Men vel så krevende var sakens innhold som måtte formidles på en verdig måte.

NRKs Journalistpris

NRKs journalistpris kan gå til enkeltmedarbeidarar eller grupper som har gjort ein særleg prisverdig journalistisk innsats.

Brennpunkt og Undersøkande nettdesk og Hege Moe Eriksen er vinnarar av Journalistprisen 2013.


Hege Moe Eriksen er på reportasjetur i Spania, derfor tok Knut Magnus Berge (t.v) frå utanriksredaksjonen i mot prisen for ho. Christian Kråkenes, foto, Espen Andersen, undersøkande journalist nett, Kjersti Knudssøn, dokumentarjournalist, Anne Vinding, undersøkande journalist nett og Odd Isungset, redaktør Brennpunkt. Sameinte krefter frå Brennpunkt-redaksjonen, NRK Hordaland og nettdesken har stått bak arbeidet som resulterte i pris. (Foto: Jon-Annar Fordal)

Dette seier juryen om årets vinnarar:

1) Prisvinnerne har laget avslørende journalistikk om tilstanden i norske skoler, samtidig som de har skapt interaktive løsninger som engasjerer publikum og forsterker budskapet i prosjektet.

Juryen mener prosjektet har satt NRK-standard for jobbing på tvers av redaksjoner og plattformer og utvikling av innhold som lar brukerne være med inn i journalistikk og dokumentasjon.

NRKs Journalistpris for 2013 går til Brennpunkt og Undersøkende nettdesk for prosjektet «Det er noe i luften».

2) Prisvinneren har jobbet i områder som ligger nært Norge geografisk, men hvor mange innbyggere sliter med problemer som er fjernt fra hverdagen for nordmenn flest.

Prisvinneren har bidratt sterkt til å gi NRKs publikum viktig innsikt i krisen som har preget europeisk økonomi de siste årene. Juryen vil spesielt trekke hennes evne til å lage reportasjer som viser hvordan krisen rammer vanlige folk.

NRKs Journalistpris for 2013 tildeles Europa-korrespondent Hege Moe Eriksen.

Moes siste korrespondentbrev: Farvel til et kriserammet Europa

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.