Så er programmet for Fagdagen 8.juni nå klart, og mandag 23.5 kan du melde deg på de enkelte sesjonene.Her er en tematisk gjennomgang av programmet før det etterhvert kommer fyldigere sesjonsomtaler.
Midtøsten, krig og debatt
Innholdet i årets program har stor spennvidde. Det blir diskusjon om medienes rolle som aktør i konflikten i Midtøsten med blant andre Senior Producer Yasir Kahn fra Al Jazeera, og vi får innsikt i reportere og fotografers farlige arbeidshverdag i krigsområder. Vi får også møte Vibeke Løkkeberg (”Gazas tårer”) i heftig debatt med andre dokumentarister. Temaet er om balansekrav og PFU tilnærming kveler kreativitet og subjektive ytringer i NRKs dokumentarer?
Storytellers
Vi har også fått tak i to eminente ”storytellers” fra USA, Ira Glass fra radio-og tv programmet ”This American life”, og Senior Producer Celeste Wesson, NPR, som også vil ”coache” noen av våre modige programledere direkte på scenen. De vil også gi et ekslusivt tilbud om ”Masterclass” til interesserte under Fagdagen. Og vår egen ”storyteller” Fredrik Skavlan kommer. Hans talkshow i to nordiske land kan åpne for nye perspektiver for ytterligere utvikling av det nordiske TV-samarbeidet.
Journalistikken forandres
På årets Fagdag setter vi også søkelys på hvordan sosiale medier og nye aktører som Wikileaks og Openleaks forandrer journalistikken. Daniel Domsheit-Berg, tidligere nestkommanderende i Wikileaks kommer sammen med redaktør Nick Davis fra The Guardian. Begge har skrevet bok om Wikileaks. Bøker som for øvrig en ikke ukjent filmregissør, Steven Spielberg, har kjøpt rettighetene til.
Du vil også få høre Nic Newman fra Reuters Institute, tidl. BBC, fortelle hvilke endringer sosiale medier har ført til for journalister.
På Fagdagen får du også sjansen til å se hvordan redaktører fra NRK, TV2 og VG takler etiske problemstillinger som oppstår i et nyhetsdrama på direkten. Avgjørelser om publisering eller ikke må tas hurtig i vår lynraske digitale hverdag. Forandrer det redaktørenes etiske grenser
Våre verdier, vår befolkning og vårt arbeidsliv er i endring
Våre verdier har forandret seg radikalt de siste 10 årene. Christian Wenger fra det tyske forskningsinstituttet GIM i Tyskland vet hvordan media kan snakke til en befolkning med nye verdier.
Befolkningssammensettingen forandres også. Vi ser på om NRK gjennom kildebruk og ansettelser klarer å speile vårt flerkulturelle samfunn. Hvor hvite er vi egentlig i NRK?
De som ikke lytter på Opera, men bare bruker produkter fra Opera Software, vet at bedriftens nettleser har 120 millioner brukere og at dens tekniske direktør, Håkon Wium Lie er regnet som en av verden 1oo fremste innovatører. Han kommer for å fortelle om den norske verdenssuksessen som er blitt skapt med en virkelig multinasjonal stab. Hvordan fikk de det til?
Arbeidslivet er i endring. Vi må stadig forholde oss til nye roller på grunn av endrede arbeidsoppgaver. Omstillingscoach Mette Manus gir oss verktøyene for å takle endringene og se mulighetene.
Framtid og fortid
TV formater er framtid. Nå vil også NRK være med å konkurrere. Andrea Jackson fra DRG vil fortelle oss hvordan TV-formater lages i samtale med representanter for populære NRKprogram som har blitt omformet til formater og skal ut i verden for å konkurrere.
Hva er det mest spennende som skjer rundt TV akkurat nå? Hvem er NRKs nye konkurrenter? Hvilke nye utfordringer og muligheter får NRK? Hva er NRKs rolle og svar på alt dette? nrk.no, utviklingsavdelingen og NRKbeta inviterer til høyttenkning rundt framtiden for TV.
De som er opptatt av lyd vil få en eksklusiv framtidsrettet lydsesjon med lydguruen Florian Camerer fra ORF.
Og Jostein Magnussen, gründer i Netlife Research, vil i sin sesjon vise eksempler på gode og dårlige nettsider både i og utenfor NRK. Og han har selvfølgelig løsningen på hvordan man lager gode nettsider.
Så får du se forfatteren Jan Kjærstads første reaksjon på Dramas nye storsatsing ”Erobreren” fra vår nære fortid, og møte hovedrolleinnehaveren, Jacob Oftebro. Og kanskje ser du deg selv som statist i klippene fra serien..?
Fagdagen glemmer heller ikke å feire våre store TV-suksesser, selv om snøen er borte. Vi ser tilbake på VM på ski og lar Odd Kallefoss og sentrale aktører i skimiljøet fortelle om hvordan NRK klarte å skape verdens beste skipublikum.
Mediepolitisk debatt
Mediepolitisk debatt blir det selvfølgelig. Hans -Tore Bjerkås møter blant andre kulturminister Annicken Huitfeldt, VGs Torry Pederen, bloggeren Heidi Nordby Lunde m.flere.
Idekonkurranse
Fagdagen er også stedet der du kan delta i en konkurranse om å selge inn dine gode ideer. Pitchekonkurransen er åpen for alle kreative hoder i NRK. Send inn ideene før 30.mai.
NÅR OG HVOR ER FOREDRAGENE?
Arrangementet starter kl.09:00 i Marienlyst skoles aula med utdeling av journalistprisen og deretter en sesjon om arabisk revolusjon, mediemakt og krigsreportere i felt . Fra kl. 10:15 går det parallelle sesjoner i Marienlyst skoles aula (550 plasser), Store Studio (300 plasser), Studio 2 (150 plasser), Studio 19 (80 plasser) og fra klokka 1300 Garasjen (nybygget i bakgården ved siden av Radiohuset – 200 plasser). Fordi mange av sesjonene går samtidig vil vi streame en del av forelesningene.
FESTEN
Så kommer det som for mange er høydepunktet, festen. Fra klokka 17:00 og utover i de sene nattetimer blir det utdeling av priser, Popquiz, drivende beat fra verdens beste husband, KORK, og heftige rytmer fra en av landets dyktigste DJ´er, Marianne Jemtegård.
Og selvfølgelig noen overraskelser. Velkommen!
Wilhelm Haagensli, Prosjektleder Fagdagen