Se kometen på kveldshimmelen

På steder med klarvær og god sikt sees kometen  Pan-STARRS lavt på vest – nordvesthimmelen frem til et par timer etter solnedgang.  Kometen ble først synlig fra våre breddegrader for rundt 10 dager siden, men er nå på mørk himmel og lettere å oppdage.

Foto fra rommet: Her er kometen sett fra en vinkel ingen mennesker har mulighet for. Bildet er tatt med en romsonde og viser Solens ytre atmosfære (inkludert et utbrudd) til venstre og Jorden til høyre. Midt i mellom beveger kometen seg. Romsonden befinner seg på motsatt side av Solen og ser «bakover» mot Solen og Jorden. Bildet er behandlet slik at objekter med sterk bevegelse får en tydelig skyggeeffekt. Legg merke til finstrukturen i komethalen. Foto: STEREO/NASA

Foto fra rommet: Her er kometen sett fra en vinkel ingen mennesker har mulighet for. Bildet er tatt med en romsonde og viser Solens ytre atmosfære (inkludert et utbrudd) til venstre og Jorden til høyre. Midt i mellom beveger kometen seg. Romsonden befinner seg på motsatt side av Solen og ser «bakover» mot Solen og Jorden. Bildet er behandlet slik at objekter med sterk bevegelse får en tydelig skyggeeffekt. Legg merke til finstrukturen i komethalen. Foto: STEREO/NASA

Kometen filmet fra rommet (se forklaring i bildeteksten over)

Pan-STARRS ble oppdaget med teleskopet «Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System« på toppen av Haleakala-vulkanen på Hawaii i juni 2011. Det 1,8 meter store teleskopet brukes for å søke over himmelen etter objekter (både kometer og asteroider) som er på vei mot Jorden og som potensielt kan utgjøre en trussel. Men mye annet interessant dukker også opp!

Komet Pan-STARRS var mest lyssterk rett etter at den var nærmest Solen i banen sin 10. mars. Da nådde kometen astronomisk lysstyrke +0.2 – omtrent som de sterkeste stjernene. Lysstyrken er nå sakte i ferd med å avta, men samtidig beveger kometen seg vekk fra Solen og har kommet på mørk himmel. Det er dermed lettere å se den, og halen er mer fremtredende. Vi kan trolig følge kometen til litt ut i april. På grunn av mye månelys de nærmeste dagene, er det lettest å finne kometen med en liten turkikkert.

Komet Pan-Starrs fotografert fra Atlanterhavsveien ved Kristiansund fredag 15. mars.  Foto: Heine Schjølberg

Komet Pan-Starrs fotografert fra Atlanterhavsveien ved Kristiansund fredag 15. mars. Foto: Heine Schjølberg

Observasjoner som er gjort fra rommet tyder på at kometkjernen er omkring en kilometer i diameter – ganske typisk for kometer. Men halen er ganske ekstraordinær på bilder tatt fra observatorier i rommet. De kompliserte mønstrene skyldes trolig vekselvirkninger mellom solvinden og rotasjonen til kometkjernen.

Neste komet

Den neste kometen, Lemmon, ventes på vår himmel i begynnelsen av mai, men den ser for øyeblikket ut til å bli litt svakere enn Pan-STARRS. Det er rundt 11 000 år siden sist denne kometen besøkte oss. Når Lemmon er nærmest Solen, er den omtrent like langt unna Solen som Venus – 105 millioner kilometer. Kometen er for tiden synlig uten kikkert (men bare fra den sydlige halvkule) og har en uvanlig og nydelig grønnfarge som skyldes gassene i kometens koma. Stoffene inkluderer CN (som er svært giftig) og C2. I 1910 var det betydelig oppstandelse rundt omkring på Jorden fordi media skrev mye om at vi skulle passere gjennom halen til Halleys komet og at denne inneholdt nettopp CN. Men tettheten er så ekstremt lav at stoffene i halen ikke har noen betydning for oss.

Kometåret avsluttes med komet ISON som helt i slutten av november har potensiale til å bli en av de flotteste kometene som har vært sett. Det er mulig lysstyrken blir omtrent som fullmånens mens kometen sneier Solens ytre atmosfære.

Kart over kometens posisjon på kveldshimmelen (nederst i saken)

Kometåret 2013

Dette innlegget ble publisert i komet. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Se kometen på kveldshimmelen

  1. Sebastian sier:

    Jeg lurer på om det finnes noen meteoritt museer i Norge, som ikke er i Oslo området.

  2. Wenche Skaar sier:

    Var det kometen vi så i går, tro? Er den brannrød? Kl 2110 ble jeg var et rødt lys som kom over himmelen mot hytta. Sjekket i kikkert og lyset var like sterkt som stjernene rundt, men mer oransjerødt og ikke så tydelig rundt i formen. Så mest ut som et fly fordi det beveget seg rett mot oss. Tok av mot øst og ble plutselig borte! Ha har vi sett? Det var ikke en lyd å høre.

    • Hei,

      dette var nok ikke kometen, men kan ha vært fly uten at jeg kan si det sikker. Men ihvertfall ikke kometen. Den er ikke rød og beveger seg svært sakte på himmelen (ser bare såvidt forflytning fra en kveld til neste nå).

      Vennlig hilsen
      Knut Jørgen

  3. Pia Schnitler sier:

    Hei, vi så også noe idag, rødt lys i øst. Fra vår hytte i valrdes. Beveget seg ikke som et fly. Beveget seg svært lite. Kan ikke ha vært en vært en nødrakett. Sluknet så. Ca Kl. 21:50.

  4. Hei!
    Hva skjer hvis jorda går under??

  5. Tordis Stubseid Kristiansen sier:

    Hei
    Jeg var i Øvre Årdal i påsken, og får ikke helt ut av hodet det jeg i et par sekunder så på himmelen. Er litt usikker på om det var påskeaften eller 1. påskedag mellom kl 21:00 og 23:00.

    Plutselig ser jeg en intenst grønn kuleformet ting som flyr over fjellet mot nord og forsvinner. Jeg var alene da jeg så det, og de andre i huset mente at det sikkert var et stjerneskudd eller noe slikt. Men jeg har sett mange stjerneskudd, og de har ikke vært grønne og kuleformede. Størrelsen var omtrent som en liten måne.

    Etterpå regnet jeg med at det ville komme rapporter fra andre som hadde sett det samme som jeg. Men jeg har ikke sett noe, verken i aviser eller på nettet. Men opplevelsen var intens og står klart på netthinnen fortsatt. Og nå skjønner jeg facinasjonen og interessen for hva som skjer ute i verdensrommet.

    Mvh
    Tordis S Kristiansen

  6. Svein-ivar Eliaasen sier:

    Hei Knut-jørgen.Jeg fulgte lenge med på Kometen Pan-STARRS fra den 12.3 til siste obs.dagsom var 9.4.Har kikkert og teleskop,da jeg er hobbiornitolog.I tiden jeg så på kometen fikk jeg sett stjernetåken Andromedagalaksen,da kometen var nær den.Lurer på når Kometen Lemmon er synlig,og hvilken posisjon den er?Nær et eventuelt kjent stjernebilde?Ser det er i mai,og da lurer jeg på ca.dato når den er synlig,til den forsvinner.så etter noe svar på Storm,men fikk ikke den innfo.som jeg trengte.De var bedre når det gjaldt Pan-STARRS.Takker på forhånd.M.V.H.Sveini.

    • Hei,

      grunnen til at vi ikke har hørt så mye mer om Lemmon er at det fortsatt er usikkert hvor synlig den blir på norsk himmel. Den har i lengre tid vært et bra objekt på himmelen sett fra sydlige breddegrader, men først nå er den i ferd med å komme seg opp på vår himmel. Samtidig blir kometen mindre lyssterk og vi har fått lyse sommernetter, særlig i Nord-Norge. Da er det umulig å se et diffust objekt som dette, men i Sør-Norge er det fortsatt håp om at Lemmon kan bli ok i begynnelsen av mai.

      Jeg undersøker nærmere og kommer tilbake til Lemmon dersom den blir mulig å finne uten for mye problemer.

      Vennlig hilsen
      Knut Jørgen

Det er stengt for kommentarer.