Midt på dagen i går ble et kraftig lysglimt observert på Jupiter. Årsaken er trolig en asteroide som har truffet gasskjempen. Jupiter er forøvrig flott synlig på morgenen nå.
I juli 1994 dundret flere biter av en komet inn i Jupiters overflate. Siden nedslagene var forutsagt i god tid, kunne en hel astroverden følge dramatikken. Man antok at dette var ekstremt sjeldne hendelser. Men de siste fire årene har amatørastronomer observert flere nedslag på Jupiter.
Det hittil siste fant sted mandag kl. 13.35 norsk sommertid. To amerikanske amatørastronomer observerte et solid lysglimt på den venstre siden av kjempeplaneten.
Se bilder og film her. (p.g.a. stor, internasjonal interesse kan siden tidvis være treg)
Les også om hendelsen på spaceweather.com.
Dette var et stort og spektakulært nedslag. Dersom nedslaget hadde funnet sted på Jorden, ville trolig det meste av livet på planeten vår bukket under!
Astronomer over hele verden undersøker nå nedslagsstedet for å finne ut mer om hva som traff Jupiter.
Jupiter er nå et blikkfang på natte- og morgenhimmelen. Planeten kommer opp i nordøst en stund etter solnedgang og forflytter seg i løpet av natten mot sør. På morgenen kommer også Venus (og i dag en tynn månesigd!!) opp i øst. Med en liten kikkert kan opptil fire av Jupiters måner sees. de flytter seg fra natt til natt.
Med en litt større stjernekikkert er det mulig å se flotte detaljer på Jupiter og ikke minst, en veldig sjelden gang oppleve dramatikk som i går!
Det de ferreste er klar over er, at Jupiter i vaart solsystem virker som en slags «fluefanger» for kometer. Dens store masse foerer til at loesgaaende objekter blir tiltrukket mest mot Jupiter. Man kan gaa saa vidt aa si at jorden som vi kjenner den,
med liv og allt, trolig ikke hadde eksistert uten Jupiters «fluefanger effekt». Vi ville ha blitt offer for mange flere nedslag gjennem tidene !
Det flyter så mye stein rundt i nabolaget at det er godt med en «støvsuger» som Jupiter. Slike gasskjemper later til å være ganske vanlige etter funnene av eksoplaneter hittil å dømme (men de store planetene er da også lettest å oppdage). Med tanke på hvor viktig Jupiter er for oss så er det jo oppløftende med tanke på liv andre steder hvis slike «støvsugere» er utbredt 🙂
Hei
Hva tror du om muligheten for at dette er lyn? Kan dette da eventuelt knyttes til økt solaktivitet?
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/11jun_missingdebris/
Det er ,masse lyn-aktivitet på Jupiter, men disse lysglimtene er ekstremt mye mindre enn det vi har sett når asteroider eller kometer treffer planeten. Det er først når vi har kameraer i nærheten av Jupiter at lyn kan avsløres, og bare på nattsiden – ellers drukner lyn-lyset i dagslyset.
Knut Jørgen