Selv om vi føler at jordkloden er stor, er den i virkeligheten knapt et støvfnugg i kosmos. Det er sjelden vi for alvor kan få dette demonstrert. Som regel brukes store teleskoper på Jorden til å avsløre fenomener langt ute i rommet. Med nå har en romsonde snudd kameraet og vendt blikket mot vår planet mens sonden er på vei mot kjempeplaneten Jupiter.
Fra en avstand på knappe 10 millioner kilometer har romsonden Juno tatt bilde av Jorden og Månen. Denne avstanden svarer til 25 ganger avstanden mellom disse. Bildet ble tatt 26. august i forbindelse med uttestingen av romsonden som ble sendt ut i rommet på vei mot Jupiter den 5. august.
Juno vil bruke fem år på å nå frem til Jupiter og tilbakelagt reisestrekning vil da være 2,8 milliarder kilometer. Sonden vil sirkle rundt Jupiter minst 33 ganger og passere over polene. De avanserte instrumentene skal trenge lenger inn i atmosfæren enn noen gang tidligere og forsøke å fravriste gasskjempen hemmeligheten bak sin opprinnelse, struktur og atmosfære og søke etter en mulig fast kjerne.
Les også: Jorden kan ha hatt to måner
Nettsidene til Juno-prosjektet:Her og her.
Selv om 10 millioner kilometer høres langt ut, er det en ufattelig kort avstand i kosmisk målestokk: Avstanden fra Jorden til Solen er 150 millioner kilometer, 15 ganger lenger. Men ut til dvergplaneten Pluto er det 5,93 milliarder kilometer – med 100 km/t ville en bil brukt 6760 år. Likevel er selv den avstanden knøttliten i forhold til de 4,22 lysårene, 39,9 billioner kilometer, til nærmeste nabostjerne. Men de fjerneste objektene som kan observeres med moderne teleskoper befinner seg 13,3 milliarder lysår unna (eller rettere sagt har lyset fra dem tilbakelagt 13,3 milliarder lysår). Det tilsvarer 125 000 000 000 000 000 000 000 kilometer!
Vi kan lage oss en modell der alle avstander og dimensjoner i Universet er krympet med en faktor 10 milliarder. Jorden er da et støvkorn 1,3 millimeter stort, 15 meter fra Solen. Pluto er 590 meter fra Solen som igjen er på størrelse med en 14 cm bred appelsin. Dersom denne appelsinen plasseres i Oslo, vil nærmeste nabostjerne være en annen appelsin, på Kanariøyene – 4200 kilometer unna!
Men de fjerneste objektene vi observerer i kosmos befinner seg i denne målestokken fortsatt ubegripelige 12,5 billioner kilometer unna – 1,3 lysår. I den målestokken er altså Jorden et støvkorn!
Jorda var enda mindre på det bildet som Voyager 1 tok i 1990 på nesten 5 milliarder kilometers avstand, eller mer enn 10 000 ganger avstanden til Månen!