I det siste har vi hatt meget rikelig med regn, men meteorregnet på kvelden 17. november ser ut til å ha vært noe svakere enn prognosene tydet på. Om et par uker kan vi begynne å se etter nye meteorer.
Foto: Lorenzo Lovato (Leonidene 1998)
Det var ventet svært mange meteorer på kvelden 17. november. I de sørlige delene av landet gjorde skyene at ingen stjerneskudd kunne sees. Lenger nordover var været bedre og mange så en del stjerneskudd, men færre enn ventet. De mest optimistiske prognosene tydet på at vi kunne komme opp i stormaktivitet (minst 1000 i timen). Det stemte ikke verken i Norge eller andre deler av verden. I de østlige delene av Asia var forholdene ideelle siden punktet på himmelen som stjerneskuddene stråler ut fra, befant seg høyt på himmelen.
Der ble det observert opptil 120-140 meteorer per time, omtrent halvparten av noen av de ferske estimatene. Siden det var to ulike støvbånd fra en komet som var involvert samtidig visste man at prognosene var kompliserte.
I Norge stod utstrålningspunktet veldig lavt på nordøsthimmelen og vi skulle derfor få noe færre meteorer enn i Øst-Asia. De som ble observert var imidlertid typisk av den imponerende, strykende typen, som ventet.
Det er imidlertid ikke lett å observere meteorer. Man skal stå på et helt mørkt sted (veranda i boligfelt duger sjelden), ha helt mørketilvendte øyne og ha bra vær (et helt tynt skydekke ødelegger veldig mye). I tillegg kreves fullt fokus siden vi ikke kan forutsi tidspunktet for hvert enkelt stjerneskudd.
Den neste meteorsvermen er Geminidene som har sitt maksimum rundt 13. desember. Deretter følger Kvadrantidene med et ganske skarpt maksimum 3. januar.
Se også mer om årets Leonider på innlegget nedenfor og på www.bangirommet.bo