For 45 år siden oppdaget astronomene et merkelig objekt – en kraftig røntgenkilde i Melkeveien. TIl tross intense og meget langvarige studier er Cygnys X-1 som objektet heter, fortsatt like fascinerende.
Rundt 10 år etter oppdagelsen gjorde kombinerte studier av røntgenstrålingen og synlig fra objektet at man ha å gjøre med et stort hull. Det var dermed det første i sitt slag som var identifisert.
Cygnus X-1-systemet består av et sort hull med omkring 10 ganger Solens masse som går i en trang bane rundt en blå superkjempe-stjerne som veier omkring 20 ganger så mye som Solen. Gass som strømmer vek fra superkjempe blir samlet av hullet og noe av gassen fanges inn i en spiral rundt hullet. De store mengdene gravitasjonsenergi som frigjøres mens gassen strømmer innover mot hullets avgrunn varmer opp gassen dramatisk og forårsaker utsendelsen av røntgenstråling.
Svært mye forskning dreier seg fortsatt om å prøve å forstå dette prakteksempelet på et sort hull. Det siste som er oppdaget er at det sorte hullet snurrer meget sakte. Årsaken kan være at stjernen som etterlot seg hullet eksploderte i en uvanlig type supernova som fjernet mesteparten av spinnet.
Vil det si at objektet som ble til det sorte hullet hadde en raskere spinnhastighet før supernovaen?
Hei. Jeg er veldig inspirert av verdensrommet. Vi har det på skolen. Jeg tror at objektet hadde en rask spinnhastighet før supernovaen