Tapere i egen by?

Søndag møtes Vålerenga og Tromsø til kamp på Ullevaal. Det skulle vært et toppoppgjør. Det skulle vært stinn brakke, selv midt i ferien. Lagene ble jo henholdsvis nummer 2 og 3 i fjor, men alt har ikke gått etter planen. I hvert fall ikke for Vålerenga. Men det er vel egentlig ikke så farlig? Ingen bryr seg, hverken i Oslo eller Tromsø.

Vålerenga har hatt historisk høye tilskuertall de siste 10 årene. Snittet er mye høyere enn i tidligere tider.

Da Vålerenga ble seriemester i 1984 var tilskuersnittet 5500. Så alt var ikke bedre før. Mot Molde i oktober i 1988 var det for eksempel ett tusen og en enslig stakkar som hadde funnet veien til Bislett for å se Vålerenga tape 2-0 for Molde.

Snittet i år er oppunder 15 000. Ikke verst sammenlignet med 1985. Vålerenga har med andre ord hevet publikumstallene sine, men ærlig talt: 15 000?

Det bor snart 600 000 mennesker i Oslo. Vålerenga burde ha fylt Ullevaal hver kamp.

Tromsø er serieleder med seier. Allikevel er snittet på hjemmekampene under 5000. Ikke så ille sammenlignet med Vålerenga. I Tromsø bor det tross alt bare rett under 70 000 mennesker. Men vent litt!

I Molde bor det i underkant av 25 000 innbyggere. Der bryr de seg! Sist søndag var halvparten av innbyggerne på kamp. Og tilskuertallet i år er på nesten 10 000.

Forklaringene på at ingen bryr seg er nesten like tallrike som bortforklaringene. I Oslo er det nesten ingen som er opprinnelige Oslo-folk heter det. Folk fortsetter å holde med sitt barndoms lag. Det kan umulig stemme hvis de andre supporterklubbene har rett i at Klanen består av nesten bare innflyttere.

Det samme sier de i Tromsø. Det er en studentby, folk som flytter til byen blir aldri ekte Tromsøværinger osv osv…

I tillegg hevdes det at det er vanskelig å konkurrere med de andre tilbudene i en storby som Oslo. Også i Tromsø har jeg hørt supportere hevde dette. Ok, Tromsø liker å kalle seg Nordens Paris, men allikevel?

Klubblederne i Tromsø og Vålerenga bør gå i seg selv. Jobben som gjøres for å få folk til å bry seg nok til at de kommer seg på kamp er ikke god nok. At folk ikke bryr seg er selvfølgelig feil. Når Tromsø kommer til cupfinalen er folkevandringen nordfra enorm. Og ikke engang medlemskap i Klanen er godt nok for å være sikker på cupfinalebillett når Vålerenga kommer dit.

Slutt å skylde på sammensetningen av byenes befolkning, den får dere ikke gjort noe med. Ikke skyld på flyttingen av kamptidspunkt. Ikke skyld på at folk er på hytta eller på konsert. Vær offensive i hodet. Få kampene til på bli happeninger ingen tør å la være å bry seg om. Se til Molde, eller til Tyskland for den saks skyld.

Jeg kan bare gjøre mitt ved å oppfordre folk til å komme seg på kamp. Bedre underholdning finnes ikke selv om spillet av og til stinker. Dét var i hvert fall ikke bedre før. Så slipper jeg kanskje å bli den enslige stakkaren som ser Vålerenga tape 2-0 for Molde sammen med bare tusen andre en gang til.

Om Erik Strand

Erik Strand begynte i NRK i 1992, og har jobbet mye med fotball både som reporter, programleder og vaktsjef. I denne bloggen vil han sende sleivspark i alle mulige retninger!
Dette innlegget ble publisert i eliteserien, Erik Strand. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Tapere i egen by?

  1. Sjur sier:

    Jeg irritierer meg litt over sånne som deg. Det vil si nesten samtlige nordmenn. For hvor har du det fra at en kommunegrense definerer en by? «I Oslo bor det snart 600 000 mennesker». Det er bare tøv. I Oslo by, dvs tettstedet Oslo, bor det 915 000 mennesker. I Oslo kommune har innbyggertallet dessuten passert 600 000. Det er også klart at mange fra tettstedet Oslo holder med andre klubber. Stabæk og Lillestrøm ligger også i tettstedet Oslo.

    Svar
  2. Truls Viland sier:

    15.000 er ikke tilskuergjennomsnittet, men oppgitt tilskuertall ink sesongkort. Vålerenga har ikke mer enn 8-9.000 i snitt. Max. Bare såvidt mer enn det Lyn hadde og de oppga i det minste ærlige tilskuertall. VIF spiller kjedelig, også lyver de bevisst om tilskuertallene for å gjøre seg selv mer attraktive. Dumt at ikke journalister som deg selv setter mer fokus på det, når du først blogger om dette. Så lenge du er en del av tilskuerløgnen til enga og du skriver om dem med et stort blått hjerte så har du dessverre ikke mye troverdighet.

    Svar
  3. Morten sier:

    Nå går vel store deler av Molde gratis på kamp etter Røkkes finnansiering av biletter til organisasjoner. Så vanskelig å sammenligne med de når det gjelder publikumsoppmøte.

    Svar
  4. EP sier:

    Zzz.. Denne historien har vi da hørt tusen ganger før.. Og man kan jo dra den enda lenger, å spørre om ikke PSG i Paris burde trekke noen millioner om man sammenligner med andre franske lag i småbyer. For det første blir det jo helt meningsløst å sammenligne kommune mot kommune, da feks. Molde har en stor andel tilskuere som bor i kommunene rundt, men også det faktum at i Molde ikke skjer en dritt utenom kamp hver 14. dag – samt jeg jazzfestival en uke i året.

    Bruker man igjen Oslo som eksempel, må du også ta med Lillestrøm og Stabæk. Begge lag i stor-Oslo(som teller 1-1,4 millioner, avhengig av tellemåte). Disse klubbene har sine nedslagsfelt hhv. i de nordøstlige områdene og vestlige områdene i byområdet. Tallene blir neppe noe «bedre», men skal man først lage et regnestykke, gjør det skikkelig.

    Men jeg tror uansett Sogndal-spillerne synes det er drit kjipt å spille for 2.000 mennesker, og RBK-spillerne fett for 20.000. Da spiller det liten rolle hvor mange som bor i området, selvom det selvsagt kan høres imponerende med en stor prosentandel på kamp…

    Svar
  5. Tilbaketråkk: Tapere i egen by? | SportSquare

  6. Bjartmar sier:

    Det er kun én grunn til lavt publikumstall: Billettprisene på Ullevål.

    Det er for dyrt å komme inn. Settes inngansprisene ned på Vålerengakamper, så vil publikumstallet garantert ta seg opp etter hvert, men det må gjøres over tid.

    Svar
  7. Bjartmar sier:

    Også bør det være kamper på en FAST ukedag. La det bli en x-dagstradisjon. Slik det er nå må folk holde seg oppdatert på datoer etc.

    Svar
  8. Øyvind sier:

    Innbyggertallene lyver.

    Tromsø kommune, altså Tromsø by, er 2 480,34 km² med jordmasse. Mye av dette er også fjell og ubeboelige områder, men likevell. Det som regnes som Tromsø by er nesten 6 ganger så stort som Oslo som har nesten 9 ganger så mange innbyggere!
    Store deler av befolkningen bor rundt Tromsøya, men folk bor også spredd utover hele kommunen, link to bit.ly.

    Molde kommune består av 356,43 km² med land og har 25 211 innbyggere. 70,73 innbyggere pr. kvadratkilometer. Tromsø, igjen nesten sju ganger så stor område, har 27,67 innbyggere pr. kvadratkilometer.
    Samme går for Bergen og Trondheim mange folk på et relativt lite område.
    Innbyggertallene har ikke alt å si, det handler også mye om motstander/vær/billettpriser/mediaomtale/stadion.

    Selv er jeg på Alfheim så ofte jeg kan og mot VIF og RBK er det som oftest fult, men mot «mindre» lag som presterer dårligere er det litt mer glissent. TIL har 3 av de 10 minst besøkte hjemmekampene i Tippeligaen 2011, motstanderne var Start, Odd og Haugesund. Felles for de er at de er nede i nedrykksumpen.

    Det skal også sies at alle lag, med unntak av VIF og RBK, kommer til Alfheim og ligger lavt og haler ut tiden, fordi TIL har et godt tak på alle som kommer nordover. Publikum ser at motstanderne kommer å prøver å forsvare seg til 1 poeng og er ikke så gira på å se det.

    Etter å har sett publikumssnittet siden 2001 på en graf kan man lett se at det er en merkelig serie. Fra 2001 til 2007 hadde nesten samtlige lag vekst. RBK hadde i ’06 og ’07 sesongen ett snitt på godt over 19 000(!), mens i år har de «kun» over 15 000. Brann hadde i gullsesongen 2007 snitt på over 17 000, men er i år på 14 000.
    Mens Vålerenga har i år det høyeste snittet på 10 år, og kanskje noensinne! Selv om de i ’04, ’05 og ’06 tok forhåndsvis sølv, gull og bronsje. Så litt rart at de blir hengt ut i dette innlegget.

    Stadion har også mye å si, forruten om Sogndal og Start, har alle lag i dagens Tippeliga som har fått ny stadion økt tilskuersnittet sitt. Kanskje en ide for TIL? Dagens fasiliterer på Alfheim er for dårlig i følge mange, særlig tilreisende supportere har påpekt dette. Også hjemmepublikummet har problemer, parkeringsmulighetene rundt Alfheim er for dårlige. Utbedringene på Alfheim de siste årene har vært å bli kvitt gamle ståtribunen og erstattet de med sitteplasser.

    Men for å oppsummere, herr. Strand har rett i at Molde gjør ting bra, men de har også fått mye oppmerksomhet i media om hvor godt de gjør det og om den spennende spillerstallen, og ikke minst Solskjær-effekten. Det som er sannheten er at alle lagene i Tippeligaen opplever litt vekst og litt nedtur, men ligger relativt stabilt.

    Svar
  9. Erik Strand sier:

    Heisann. Først vil jeg beklage at kommentarene deres ikke er kommet opp før nå. vi ble litt finta ut av noen tekniske utfordringer her. Nå skal det være i orden. Selvsagt kan man regne tilskuertall og potensiale på minst hundre forskjellige måter. Poenget mitt står imidlertid fast. Mange klubber har en utfordring når det gjelder å få folk til å komme på kamp. Mitt inntrykk er at det gjøres for dårlig jobb på dette feltet mange steder. TIL og Vålerenga er trukket fram her. Det kunne godt vært flere. God kamp!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *