Fra asfalt til jungel

Regnskogene rundt Rio de Janeiro gjorde med sin enorme artsrikdom et uslettelig inntrykk på Darwin. Fra Sao Paulos asfaltjungel drar Darwinekspedisjonen inn i de samme skogene, på jakt etter de første spor av evolusjonsteoriens far.

Et viktig grunnlag for Darwins evolusjonsteori, var naturobservasjonene han gjorde på sin reise rundt jorda ombord på det britiske marinefartøyet HMS Beagle. Men verken naturvitenskapelige observasjoner eller Darwins innsamlingsarbeid var de egentlig grunnene til denne jordomseilingen. I det hele tatt var det en tilfeldighet at Darwin fikk være med.

Gentlemansprat

Beagles offisielle oppdrag var å kartlegge den sørlige delen av kystlinja til Sør-Amerika. Den britiske marinen ville ha bedre kart over området og Beagles arbeide var estimert til å ta omtrent to til tre år.

På en slik lang tur ville Beagles kaptein, FitzRoy, helst ha noen andre enn ”simple” sjøfolk å snakke med. Da passet det langt bedre med en som delte hans egne interesser innenfor naturvitenskapene og valget falt på Darwin etter varme anbefalinger av en av professorene hans.

Darwins innsamlinger og naturobservasjoner var i så måte et sekundært virke for ham på ekspedisjonen, og på ingen måte en del av den offisielle hensikten med seilasen. Likevel var det nettopp Darwins arbeid ombord som skulle bety mest for ettertiden.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *