I Darwins fotspor

2008_091700101.JPG

Tre unge, norske biologer skal i vinter reise Sør-Amerika på kryss og tvers. Målet er å oppleve noe av det samme som den britiske vitenskapsmannen Charles Darwin gjorde på sin reise for 170 år siden.

De tre biologene Jens Ådne Rekkedal Haga, Kjetil Lysne Voje og Tore Oldeide Elgvin har planlagt turen lenge, men er likevel spente på reisa som ligger foran dem.

– Vi vet jo aldri hva som kommer til å skje, men mener vi er godt forberedte, sier Jens Ådne Rekkedal Haga.

De siste dagene før avreise har gått med til utstyrssjekk, og det meste ser nå ut til å fungere.

– Vi har alle erfaring fra feltarbeid i utlandet, og vet at det meste må planlegges til minste detalj.

Sove under åpen himmel
Reisen starter i Brasil og går ned til sørspissen av kontinentet før kursen settes nordover igjen (se kart). De tre karene skal reise i bil og sove i hengekøyer.

– Vi skal besøke flere av stedene som Darwin selv besøkte og håper å finne mange av de dyreartene som han selv møtte på sin reise, sier Haga.

Galápagos
Ekspedisjonen har et klart mål om å være på Galápagosøyene i Stillehavet 12.februar 2009. Datoen er 200-årsdagen for Darwins fødsel, og er derfor et naturlig utgangspunkt for å feire vitenskapsmannen. Det var her Darwin gjorde mange av sine viktigste observasjoner, som dannet grunnlaget for evolusjonslæren.

– Dersom vi lykkes i å komme oss ut til Galápagosøyene, vil det helt klart være et høydepunkt for oss, sier Haga.

Rapporterer hjem
De tre biologene har med seg topp moderne kommunikasjonsutstyr og skal rapportere hjem til Norge om hvordan turen forløper. De skriver reisedagbok på blogg.nrk.no/darwin og mer utvida reisebrev på www.forskning.no.

I tillegg kommer de til å levere reportasjer til Schrödingers katt, Newton og P2s Verdt å vite. Når de har mulighet, vil de også delta på nettmøter på NRKs vitensider.

Vil du vite mer om hvem gutta er?
Les om: Tore Oldeide Elgvin
Les om: Jens Ådne Rekkedal Haga
Les om: Kjetil Lysne Voje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *