Ut på tur med Thure Erik Lund

lund-thure-erik-straahlboxI romanen «Straahlbox» skriver Thure Erik Lund på side 467 følgende passasje om karakteren Thure Erik Lund :
[…], og han kunne heller aldri egentlig snakke om bøkene sine, intervjuene han ga var meningsløse og forvirrede, NRK TV prøvde seg en gang med et intervju, som selvfølgelig ikke ble sendt, for det var åpenbart at Lund måtte beskyttes mot seg selv, slik journalisten en gang sa det, da han måtte forkaste det eneste TV-intervjuet som er blitt gjort med Lund, at Lund måtte beskyttes mot seg selv.»

Uten å la oss skremme av denne selvharselerende passasjen, har Bokprogrammet gått grundig til verks og laget et halvtimes portrettprogram, eller skal vi kalle det et road movie-program med Lund – en av Norges viktigste forfattere.

En halv dag satt jeg i baksetet på hans svarte Cherokee og prøvde å henge med i utlegninger om modernitet, natur, teknologi og mennesket. Fotografen som satt klemt opp under frontruta fikk en del juling i fartsdumpene. Heldigvis fikk vi drikke kakao på Mix-kiosken i Åmot, der moderniteten raskt kan nedfelle seg i deg uten at du merker det, og gå en liten tur i skauen for å finne ut hvorfor Lunds personer ofte oppsøker ensomheten og den kreative impulsen dypt inni skogene.Lund på biltur

Å henge med på hver eneste setning og avsnitt i ”Straahlbox” er en sann utfordring. Å forstå hva Lund snakker om når han går i gang på et av sine lange resonnementer om romanens natur eller teknologiens behov for biofaktisk materie er en jobb. Men holder man ut, kommer man borti noen helt nye tankesett. Dét er det slett ikke all litteratur som byr på.

Så jeg håper dere vil se og holde ut og kose dere på biltur med Lund i det neste Bokprogrammet.

Nedenfor er en bonussnutt som ikke fikk plass i programmet, der Lund snakker om forfatterrollen. Fortelleren i ”Straahlbox” er nemlig et stort paradoks: Boka inneholder nemlig et langt selvbiografisk parti fra side 366-476. Der ironiserer Lund over jeg- tendensen som har stått så sterkt i litteraturen i flere år nå. (Vittig nok er dette også den sterkeste og mest (opp)rørende og morsomste passasjen.) På den andre siden er boka fortalt av et ”vi”, en teknologisk instans fra fremtiden, en relativt uvanlig fortellerform, for å se det mildt. Lund forklarer hvordan de to henger sammen:

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Ut på tur med Thure Erik Lund

  1. RandiA sier:

    Bokprogrammet var god inspirasjon til å dra ut på Straahlbox-reisen.
    http://reading-randi.blogspot.com/2011/02/tanker-om-bok-thure-erik-lund.html

  2. Tilbaketråkk: Straahlbox | Frida Kahlisto

  3. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ut på tur med Thure Erik Lund – Bok – NRK-blogger -- Topsy.com

  4. Siss Vik sier:

    Flott at du likte det. Skal se om vi finner noe som står seg på egne ben!

  5. Ståle Nykkjeli sier:

    Årnsen! Detti var durabelig morosamt, har døkker noe mer ta dessi bortredigerte godbita? Takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *