Aktiv sol og mulig nordlys

De siste dagene har store og aktive flekker dukket opp på solskiven. Flere utbrudd har sendt skyer av superhete gasser i retning Jorden og disse kan forårsake nordlys i natt. Flere utbrudd ventes i dagene som kommer.

Oppdatering 05.08.11 kl. 09.30: Tidspunktet for solstormen er endret. Det anslås nå at gass-skyen fra de tre utbruddene når Jorden kl. 12 norsk tid, pluss minus 7 timer. Det betyr altså når som helst fra nå og frem til kl. 19 i kveld.

Oppdatering 04.08.11 kl. 18.20: Det ventes nå at tre utbrudd slår seg sammen og gir oss kraftig geomagnetisk storm kl. 15.55 pluss/minus 7 timer.

Store solflekker forårsaker utbrudd som kan gi nordlys. Foto: SDO/HMI/NASA

Store solflekker forårsaker utbrudd som kan gi nordlys. Flekkene er store nok til å sees med solformørkelsesbriller.Foto: SDO/HMI/NASA

Omtrent hvert 11. år dukker det opp spesielt mange mørke flekker på solskiven. Dette er områder med kraftige magnetfelt som hindrer varmen fra Solens indre å nå overflaten. Dermed kjølner gassen et par tusen grader og virker mørke for oss. De samme magnetfeltene kan ofte «kortslutte» og utløse store energimengder og utblåsninger av gass-skyer. Dersom slike treffer Jordens magnetfelt (det som får kompassnålen til å peke slik vi er vant til), styres partikler ned mot atmosfæren ved polene.

De øvre delene av atmosfæren  begynner å gløde og fra bakken ser vi et blafrende nordlys.

De kraftigste utbruddene på Solen klassifiseres med en X og et tall, de nest kraftigste med en M og et tall mellom 1 og 9,9. Kl. 05.57 norsk tid natt til i dag fant det sted et M9,3-utbrudd, altså nesten X-klasse. Det er nå intens partikkelstråling rundt Jorden og til natten ventes en gass-sky å passere jordkloden. Utbruddet ventes å nå frem i to runder kl. 00.40 norsk tid, pluss eller minus 7 timer.

Oppdatering 05.08.2011 kl. 09.30: Som nevnt over ventes nå gass-skyene å nå frem til Jorden en gang mellom nå og kl. 19 i kveld norsk tid, mest sannsynlig rundt 12 norsk tid.

Oppdatering 04.08.2011 kl. 18.20: Nye observasjoner tyder på at et utbrudd som beveger seg med 1950 km/s (7 millioner kilometer i timen) sveiper opp to andre utbrudd og når frem til Jorden som en betydelig romstorm fredag 5. august kl. 15.55 norsk tid, pluss eller minus 7 timer. Det kan da forventes betydelig nordlys, men dette vil i tilfelle ikke bli synlig fra Norge p.g.a. dagslys.

Når utbruddet frem på kvelden (eller om det varer lenge), kan det ventes nordlys som i tilfelle kan bli synlig i sørlige deler av Sør-Norge. Lenger nord er sommerhimmelen for lys.

NB! Se gjerne etter stjerneskudd samtidig! Vi nærmer oss maksimum for stjerneskuddsvermen Perseidene og antall meteorer tiltar natt for natt frem mot 12. august. Disse kan også best sees lengst sør fordi himmelen må være mørkest mulig.

Her er en film som viser hvordan utbruddene fra Solen vil nå oss.

Aktiviteten på Solen er generelt økende og et maksimum ventes i løpet av 2013. Da blir det antagelig enda hyppigere utbrudd enn vi har sett de siste månedene.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Solen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Aktiv sol og mulig nordlys

  1. Anders Amundsen sier:

    Hei.

    Saa nordlyset i kristiansand. Dette varte i ca 3 minutter i fra 23.55 natt til fredag. Artig!

  2. gmk sier:

    Ser at det nettopp har vært et X6.9-utbrudd. Men det er vel ikke rettet mot jorda?

Det er stengt for kommentarer.