ISON er fortsatt hel

Komet ISON som stuper innover i Solsystemet og vil passere ekstremt nær Solen i slutten av november, er fortsatt intakt. Det viser et nytt bilde som er tatt med romteleskopet Hubble.

Komet ISON fotografert med romteleskopet Hubble 9.oktober 2013. Selve kometkjernen er for liten til å kunne skimtes på dette bildet, men den symmetriske formen på kometens hode og hale tyder på at kjernen ikke har mistet større biter.  Foto: ESA, NASA, STScI

Komet ISON fotografert med romteleskopet Hubble 9.oktober 2013. Selve kometkjernen er for liten til å kunne skimtes på dette bildet, men den symmetriske formen på kometens hode og hale tyder på at kjernen ikke har mistet større biter. Foto: ESA, NASA, STScI

Oppdateringer om denne kometen som nå (17.11) har blitt synlig uten kikkert.

Et bilde tatt med romteleskopet Hubble 9. oktober viser at komet ISON fortsatt er hel og ikke har begynt å gå i oppløsning slik noen har antatt at den vil. Bildet viser at kometens hode og hale er symmetriske, og dette tyder ikke på at det har skjedd noe dramatisk med kjernen foreløpig. I april viste bildene en støvjet fra kjernen, men denne er enten ikke lenger synlig eller den har skrudd seg av.

ISON består av frosne gasser, is, stein, støv og annet lett materiale og kometen vil få det meget tøft når den passerer bare litt over 1 million kilometer fra Solens overflate kl. 19.33 norsk tid den 28. november i år.

ISON kan fra nå av observeres på himmelen fra Norge ved hjep av teleskoper, men ventes å kunne bli meget lyssterk fra slutten av november og frem til midten av januar.

Les mer om ISON på forrige blogg-innlegg, samt på www.astroevents.no

Dette innlegget ble publisert i komet. Bokmerk permalenken.