Se opp for stjerneskudd!

De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd.
Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør
opptil 100 meteorer i timen over stjernehimmelen. Lysende punkter farer over himmelen i stor fart. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale.

Meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Svermens navn skyldes at meteorene ser ut til å stråle ut fra et punkt i
stjernebildet Perseus. Perseus står på østhimmelen midt på natten og tidlig på morgenen. Perseidene er en av årets kraftigste og flotteste meteorsvermer. Fra Sør-Norge kan man på mørke steder og i godt vær regne med å se opp mot 60-100 meteorer i timen.

Selv om svermen har sitt maksimum natt til 13. august, forekommer det Perseide-meteorer flere netter både før og etterpå, men da i mindre antall. Kun i Sør-Norge er himmelen mørk nok til å se disse meteorene. Forholdene er bedre jo lenger sør man kommer fordi himmelen da er mørkere og holder seg mørk i en lengre periode. Perseidene er den eneste svermen som forekommer i Norge mens det er noenlunde varmt i været og kan oppleves under sommerlige forhold.

Det er ofte relativt mange lyssterke meteorer blant Perseidene, og vi har allerede fått flere rapporter om at flotte meteorer er sett. Noen ganske få av disse er gjerne så kraftige at det på helt mørke steder oppstår skygger. Slike ildkuler kan etterlate seg et lyst bånd på himmelen som løser seg opp etter en liten stund.

Perseidene skyldes små partikler som kommer inn i atmosfæren med stor
hastighet – 210 000 km/t. På grunn av friksjonen med luften brenner
«støvkornene» opp når de er rundt 100 km over bakken, dermed oppstår
«stjerneskudd». De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt dem i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand!

Partiklene stammer fra kometen Swift-Tuttle. Denne kometen er innom de indre delene av Solsystemet omtrent en gang hvert 130. år (sist gang i 1992) og legger da igjen et uhyre langstrakt støvbånd i kometbanen. Når Jorden passerer gjennom dette båndet hvert år i august måned, ser vi meteorsvermen Perseidene. Dette er den mest kjente av alle meteorsvermer og har vært kjent i minst 2000 år.

Flest meteorer opptrer vanligvis sent på kvelden og gjerne etter midnatt, frem mot morgengry.

Artikler om ildkuler og meteoritter

Himmelbegivenheter

Hvordan observere?

For å oppleve fenomenet best mulig bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn.

Noen begreper og forklaringer

Et stjerneskudd er det samme som en meteor. De aller, aller fleste meteorene brenner opp høyt oppe i atmosfæren, men dersom noe overlever ned til bakken, kalles det en meteoritt. Før meteorpartiklene kommer inn i atmosfæren kalles de meteoroider.

Meteorer kan bare sees i noen få sekunder. Sterke meteorer har gjerne en hale og kalles ildkuler. Meteorer opptrer altså i Jordens atmosfære, fra 40 til 120 kilometer over bakken. Noen ganger opplever vi å se kometer. I form kan de minne om meteorer, men befinner seg mellom planetene i Solsystemet og altså mye lenger unna enn meteorene. I tillegg kan de sees i lang tid – fra noen dager til flere måneder, og de forflytter seg ganske sakte over himmelen fra natt til natt.

Perseidene har fått navnet sitt fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Perseus.

Når støvpartikler trenger inn i Jordens atmosfære, blir de kraftig oppvarmet på grunn av luftmotstanden og brenner raskt opp. Fra bakken ser vi dette som en lysende prikk som farer over himmelen. Dersom større partikler kommer inn i atmosfæren, blir de mer lyssterke og kan ha en hale etter seg. Steiner vil lyse kraftig, ha en solid hale og forårsake såkalte ildkuler.

Dette innlegget ble publisert i meteorer. Bokmerk permalenken.

7 kommentarer til Se opp for stjerneskudd!

 1. Marie sier:

  Hvilke andre meteorsvermer kan vi se i år? Og hvor er de best synlige i Sverige?

 2. Reidar Thorsen sier:

  Hei!
  Her er det mange begreper om hverandre. Er dere bare upresise, eller hersker det en del forvirring eller slurv om fenomenet?
  Du skriver:
  – De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd.
  Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør
  opptil 100 meteorer i timen over stjernehimmelen.
  YR.NO skriver:
  – Meteorsvermen Perseidene er synlig på nattehimmelen hvert år i midten av august, og er den svermen som produserer mest ildkuler av alle de kjente meteorskurene som treffer Jordens atmosfære.
  Store norske leksikon:
  – En meteoroide som frembringer et normalt stjerneskudd har masse noe mindre enn et gram. Den trenger inn i atmosfæren med hastighet på flere kilometer i sekundet (opp til 70 km/s), lyser opp i en høyde på ca. 100 km over jordoverflaten og tilbakelegger 15–25 km før den slokner.

  Begrepene meteor, meteoritt og meteoride blir brukt om hverandre. Er det ikke forskjell på dem?

  Opp til 70 km/s? Jeg har hørt om hastigheter på opp til 250.000 km/s. Hva er rett?

  Det svært etterrettelige «Almanakk for Norge 2013» skriver (s 43) om de viktigste stjereskuddsvermene: – De har navn etter det stjernebildet stjerneskuddene synes å stråle ut fra.
  Blir det ikke da mer korrekt å skrive om stjerneskuddsvermen i Perseidene, enn Meteorsvermen Perseidene? Eller brukes disse begrepene om hverandre?

  Vennlig hilsen Reidar

 3. Trond sier:

  Heia.. så flere stjerneskudd over Staffordshire, England i natt… et flott skue

 4. Line Fiskerud sier:

  Hei!

  I natt mellom 00.15 og frem til ca. 00.30, har jeg stått ute og sett på nattehimmelen. Da så jeg ett stjerneskudd, og så enda ett, og så kom sønnen min og vi så vel tre stykker til.
  Er dette vanlig, eller er det en «begivenhet». De gikk ikke kjemperaskt, men man kunne følge dem i ca 20-30 sekunder, før de ble borte.
  Takknemlig for svar 🙂
  M.v.h. Line.

 5. Nina Smedsrud sier:

  Hei! Ca kl 21 i kveld sto jeg og min datter ute. Plutselig kom det noe jeg tror var en ildkule. Den kom fryktelig fort og hadde hale. Den var så nær at vi kunne se flammene som kom etter den og den fløy nærmest rett forbi oss (det føltes ihvertfall sånn) og landet bak huset til naboen vår. Vi så den i Ca 7 sekunder før den slukket. Det var en fantastisk opplevelse, jeg har aldri opplevd dette på så nært hold. Burde vi gå å lete etter den? Er det sjans for at vi finner noe? Dette var på Jevnaker i Oppland. Uansett så var dette ett syn vi aldri kommer til å glemme 🙂 Mvh Nina

 6. Lena sier:

  Hei, jeg var så heldig å se et kjempestort stjerneskudd over Oslo (nord-øst, 27.09.2013)i går kveld (ca rundt kl 2100 ). Har sett stjerneskudd før ( både i Norge, Australia og Indonesia), men har aldri sett noe slikt som dette. Den var som en stor hvit ildkule og varte i ca 2 sekunder. Er det noe spesielt som skjer?

Det er stengt for kommentarer.