Kjempesmell på Solen og meteorregn

I formiddag skjedde det kraftigste utbruddet på Solen på 8 år. Et meget intenst lysglimt viste at noe helt spesielt skjedde. Utblåsningen fant ikke sted mot Jorden og vi vil neppe merke noe særlig, men derimot er vi på vei inn i maksimum for en av årets flotteste stjerneskuddsvermer!

Kraftig stjerneskudd fotografert fra Norge. Foto: Arne Danielsen

Kraftig stjerneskudd fotografert fra Norge. Foto: Arne Danielsen

I formiddag kl. 12.05 norsk tid var det en såkalt X7-eksplosjon på Solen. Det var den kraftigste solsmellen siden 2003. Siden utbruddet skjedde fra en flekk som var på solranden, vil ikke utbruddet få noen konsekvenser her på Jorden. Aktiviteten på Solen er nå virkelig tiltagende og de siste ukene har det vært en rekke utbrudd. Maksimum ventes i 2013.

Solutbrudd klassifiseres med en bokstav etterfulgt av et tall. Kraftige utbrudd er av typen M, svært kraftige av X-typen, slik som dette. Det har hittil i år vært tre X-smell, men bare nederst på skalaen. X7 har ikke forekommet på åtte år.

Se mer om utbruddet og ikke minst en spektakulær film av det på www.bangirommet.no.

Stjerneskudd

I disse dager er det mulig å se unormalt mange stjerneskudd på nattehimmelen i de sørligste delene av landet. Stjerneskuddene farer over himmelen også lenger nord, men der er sommerhimmelen fortsatt for lys til at de kan sees.

Også i Sør-Norge forsvinner en del av meteorene i lyset fra tussmørket og i tillegg månelys. Men likevel kan vi se spesielt mange dersom vi er tålmodige og kikker lenge opp på himmelen fra et sted med god utsikt på himmelen og lite kunstig lys i nærheten. Aller flest stjerneskudd ventes natten mellom 12. og 13. august.

Stjerneskuddene ser ut til å fare ut av stjernebildet Perseus og svermen kalles derfor Perseidene. Vi opplever dette hvert år, men denne svermen er virkelig verdt å få med seg: Det er den eneste sterke svermen vi kan oppleve i Norge på sommervarme netter og det er dessuten en av årets aller sterkeste. Uten forstyrrende lys fra Månen kunne vi sett opptil 100 stjerneskudd i timen.

Flest stjerneskudd forekommer fra midnatt og frem til himmelen begynner å lysne.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer, Solen. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Kjempesmell på Solen og meteorregn

  1. José M. Rodríguez sier:

    I live in Spain. Every year -around this time- we have this fantastic sideral show. We call this meteor «rain» las lágrimas de San Lorenzo, as acording to the Roman Catholic santoral, St. Lawrence day fells in august the 10th.

    By the way, we in Spain feel very strongly about the terror atack in Oslo. I hope that this «fulano» does not get away with a light sentence. Life sentece -and I mean LIFE SENTENCE- will be the only reasonable punishment.

    Best wishes.

  2. HK sier:

    Tenk om stjerneskuddet på bildet hadde truffet Betelgeuse!
    Kunne det ha utløst den supernovaen som vi venter på?

    🙂 🙂 🙂

  3. Ida sier:

    Fikk bare være ute i 10 minutter i går, men rakk å se 5 stjerneskudd på tross av alt bylyset og det sterke månelyset! (Stavanger)
    Kommer det til å skje neste år også?

  4. Ruben sier:

    Hei. Jeg var på lindesnes natt til den 13 August. Låg ute i flere timer og såg mange titalls stjerneskudd, noen av dem var så store at jeg kunne se astroiden brenne opp og se flammen sluke den. Men jeg såg også noen andre prikker. Jeg vet ikke hva det var, det lyste litt gulaktig, det var mange av dem og de hadde en veldig sikksakk og ujevn bane, de lyste ikkje som ein stjerneskudd, men det kann ikkje vert eit fly heller for fly har ein rett bane og den jeg så hadde en utrolig høy fart, altfor høy for eit fly. noen av de stod helt stille på himmelen som stjerner og så plutselig så kryssa de hverandre og fløy sikksakk over fra den ene siden av himmel til den andre. Er det noen astronomer eller andre som kan fortelle meg hva dette kan være?

    • Øyvind S. M sier:

      jeg er ikke helt sikker men det kan ha vært satellitter, det er jo veldig mange av dem og flyr mye fortere en et fly 🙂 🙂

  5. øyvind S. M sier:

    jeg satt oppe får å se på meteor regn. Også plutselig etter ca 20 min så jeg det, et stort lyse blått lys som fløy over himmelen i en enorm fart. det var veldig spennende så jeg satt oppe i flere timer 🙂 jeg så flere meteorer etter på men de var ikke like store. men jeg har alltid lurt på, fordi når det såkalte x7 eksplosjonen på sola, gikk meteorene ut av bane av Astroidebeltet ? 🙂

  6. andreas sier:

    Hei øyvind,

    Jeg lurte på om det finnes noen oversikt/ en kalender over når meteor regn vil finne sted over norge?

    Takk for en god blogg,

    Mvh andreas

    • Øyvind S. M sier:

      veldig ofte skriver eller sier knut Jørgen Røed Ødegård det på bloggen sin eller på nyhetene. men det finnes også en nett side som det står nesten alle ting som skjer frem over 🙂 denne siden heter http://www.bangirommet.no 🙂 jeg bare lurer, heter du Slotten til etter navn får jeg skjenner flere med navn Andreas ? 🙂 men takk for kompliment 🙂

Det er stengt for kommentarer.